Close

Review

Het mysterie van een grafmonument

Na een intense ‘studiedag’ vorige week van de Onderzoekschool Kunstgeschiedenis van 09:00-17:00u, ben ik blij, vermoeid en vooral ontzettend enthousiast! Lees snel verder…

Opgelet!
De Onderzoekschool Kunstgeschiedenis is vrij onbekend. Dit is een organisatie die in Nederland activiteiten organiseert waar je nog meer over kunstgeschiedenis leren kan. Zo houden ze interessante lezingen en conferenties. Het symposium in Utrecht waar ik vandaag heen ga zit vol ouderen en studenten van mijn leeftijd.

Om mij heen zitten veel ouderen, studenten en kunsthistorici.

Om mij heen zitten veel ouderen. En natuurlijk veel kunsthistorici. Want hier gaat het allemaal om. Over kunst. En dan specifiek Italiaanse grafmonumenten van 1300-1900. Wauw… er gaat een wereld voor me open bij het luisteren naar de deskundigen op dit vakgebied.

Monument en graf ineen
Een opvallendste thema dus. Een grafmonument is een type monument dat op een graf wordt geplaatst ter ere van een overledene, als zijnde herinnering naar de begraven persoon. Dit zijn vaak hele bouwwerken omdat de opdrachtgevers (en later degene die is begraven) van rijke afkomst waren. Het is alleen vaak het geval dat men later een overledenen van een plek tot een bekend nationaal persoon uitroepen.

Afbeeldingsresultaat voor dante graf
Eén van de monumenten op de plek van het waarschijnlijke graf

Dante
Dit is bijvoorbeeld het geval bij het graf van Dante. Na zijn dood wil het bestuur van Florence zijn beenderen overbrengen van Ravenna naar Florence; iets waar zij het natuurlijk niet mee eens zijn. Vaak zijn er ook graven die helemaal geen botten bevatten, maar toch worden geëerd door hun herinnering aan de dode.

Sommige graven bevatten helemaal geen botten!

Zo is bijvoorbeeld bij het graf van Petrarca, begraven in Arezzo, de schedel verwisseld in 1843. Zo bizar om te bedenken dat toeristen bijvoorbeeld hierheen gaan om het graf te bewonderen van deze bekende dichter terwijl zijn lichaam incompleet is!

Afbeeldingsresultaat voor grafmonument dante
Het monument bij het ‘graf’ van Dante

Een klassiek graf
Er is trouwens ook wat geks aan de hand met het graf van Petrarca. Deze is namelijk een kopie van het graf van Antegore. Deze Trojaanse fictieve held heeft nooit bestaan, maar er is toch een monument voor gemaakt.

Het graf van Dante opent weer in 2021!

Door een kopie te laten bouwen als zijn graf, heeft Petrarca een link gelegd met de Oudheid en laat hij zich als echte humanist plaatsen in de klassieke tijdlijn.

Oeps, kwijt
Ook over het graf van Dante is het verhaal vreemd. Hij werd eerst begraven in een al gebruikt graf. De beenderen zijn verstopt door de Franciscanen-orde en tot 1850 zijn zij kwijt geraakt. Ben je benieuwd hoe dit er nu uit ziet? In 2021 zal het graf opnieuw worden geopend! Nog even wachten dus…

Afbeeldingsresultaat voor petrarca graf
Het graf van Petrarca

Eén graf, één ziel
Er zijn nog meer graven met een mysterie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het graf van Cristoforo della Rovere en Domenico della Rovere. Domenico gaf opdracht tot het bouwen van dit graf na de dood van zijn broer, met het idee later ook in het graf begraven te worden.

Hij dacht hier zelf ook in begraven te worden.

Het unieke aan dit graf is dat dubbelgraven normaal ook in het monument worden aangegeven met bijvoorbeeld twee beelden, terwijl dit bij dit graf niet het geval is. Hier is maar één beeld gemaakt voor de toeschouwer. Maar één geboorte- en sterfdatum bevestigen dit.

Gerelateerde afbeelding
Het graf van Cristoforo della Rovere en Domenico della Rovere

Goed mengen
Daarnaast is het doel van dit graf opmerkelijk: Domenico wilde dat zijn as werd vermengd met dat van Cristoforo zodat zij weer één zouden zijn (één ziel) in de hemel en zo niet meer te scheiden zijn.

Ze wilden hun as tot één mengen.

Dit is zo uniek omdat normaal bij dubbelgraven dit niet het specifieke doel was van de opdrachtgever.

OSK Studiedag
De studiedag zelf was erg interessant en ik zou dit een ieder aanraden die een beetje in kunstgeschiedenis is geïnteresseerd! Hoewel het een hele lange dag was, met heel veel informatie die tot je komt, hoef je alleen maar achterover te zitten en te luisteren en genieten! De Onderzoekschool Kunstgeschiedenis heeft heel veel leuke activiteiten, check dan ook de agenda voor wat er komen gaat dit seizoen (wel kijken waar iets plaatsvindt; niet dat je opeens naar Rome moet voor een lezing)!

Afbeeldingsresultaat voor onderzoekschool kunstgeschiedenis

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 2 mei door:

Mariska Castelijn

Ik ben gek op kunst en alles wat hiermee te maken heeft, zoals films kijken, tentoonstellingen en dansvoorstellingen bezoeken. Ik studeer Media, Kunst, Design en Architectuur aan de VU. Zelf teken ik soms ook nog iets als ik een creatieve bui heb. Ik speel nu 11 jaar piano en ik houd van heel veel verschillende soorten muziek. Op het eerste gezicht lijk ik misschien wat verlegen, maar als je mij beter kent kom je erachter dat ik eigenlijk best… gestoord ben! Je kunt mij wakker maken voor de zomerzon en schattige kattenfoto’s en –filmpjes. Dalí en Gaudí zijn mijn lievelingskunstenaars en ik kijk films (geen horrorfilms!) altijd rond de 10 keer en dan nog mag niemand spoilen wat er gaat gebeuren.

Posts
Mariska
Castelijn