Close

Review

The Art of not being Intimidated

Kunst? Ja, ik ken mijn klassiekers. Een dagje museum? Heel leuk! Maar die hele business met duizenden dollars die erachter schuilt? Dat is mij eigenlijk altijd een raadsel geweest. Tijd om daar verandering in te brengen! Ik bezocht een avond van Young Collectors Circle voor startende kunstverzamelaars om mijn kennis te vergroten.

Vanavond gaat het over ‘de kunstmarkt’ en het opbouwen van je eigen verzameling. Naast kunst kijken, is ook het verzamelen en verkopen van kunst een ongelofelijk belangrijk aspect. Maar hoe werkt dat nou? Er werd zo veel verteld dat ik hier slechts twee sprekers uitlicht. Here we go!

Christie’s veilinghuis
Woeps… we zijn een beetje laat als we de kamer naast de serre betreden in het Hoxton Hotel in Amsterdam. Veilingmeester(es) Benthe van Veggel-Tupker vertelt super enthousiast over haar werk bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam. Ze vertelt heel veel wat ik nog niet weet.

Bij Christie’s draait het allemaal om kunst verkopen.

Zo heb je de primary art market waar de kunstwerken eerst verkocht worden en een tweede markt om overgebleven kunstwerken nogmaals te verkopen. “De veiling van Damien Hirst vorige week ging erg goed,” vertelt Benthe even tussendoor.

Viewing days
Ook moet je als veilingsmeester specifiek selecteren welke werken bij welk land passen. Per veiling wordt een catalogus gemaakt en zijn er viewing days waarop mensen de werken kunnen komen bekijken. Elke dinsdag is een veiling, houdt de agenda van Christie’s dus in de gaten. Mocht je helemaal geïnspireerd zijn en wil je zelf weleens kunst kopen (nog even sparen!) of verkopen, kijk dan vooral op de links!

Verzamel je suf
Verzamelaar Gijs Stork is één van de andere sprekers van de avond. Hij vertelt dat hij al vanaf jongs af aan van zijn familie heeft meegekregen kunst te verzamelen. Ik ben jaloers! Het had mij zó gaaf geleken een hele verzameling te hebben.

Verzamel wat je maar wilt.

Ook vertelt hij dat hij een verzameling voor zichzelf heeft en daarnaast één voor de verkoop. Dit heet ook wel collect and decollect. Heel anders dan gewoon maar kopen wat je leuk vindt. Geef mij maar een eigen verzameling!

Young Collectors
Young Collectors Circle stelt een platform te zijn dat op een ‘informele, laagdrempelige manier met een groep gelijkgestemde liefhebbers aspecten uit de kunstwereld willen bespreken.’ Dit is zeker gelukt! De avond was zeer geslaagd.

Young Collectors Circle is informeel en laagdrempelig.

Ik heb veel nieuwe dingen gehoord die ik nog niet wist. Het enige wat ik me afvraag is of het €15 waard is voor deze hele avond. Maar dit is zeker een keer aan te raden als je er een kunstavondje wilt! Volg de facebook voor nieuwe evenementen.

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 24 april door:

Mariska Castelijn

Ik ben gek op kunst en alles wat hiermee te maken heeft, zoals films kijken, tentoonstellingen en dansvoorstellingen bezoeken. Ik studeer Media, Kunst, Design en Architectuur aan de VU. Zelf teken ik soms ook nog iets als ik een creatieve bui heb. Ik speel nu 11 jaar piano en ik houd van heel veel verschillende soorten muziek. Op het eerste gezicht lijk ik misschien wat verlegen, maar als je mij beter kent kom je erachter dat ik eigenlijk best… gestoord ben! Je kunt mij wakker maken voor de zomerzon en schattige kattenfoto’s en –filmpjes. Dalí en Gaudí zijn mijn lievelingskunstenaars en ik kijk films (geen horrorfilms!) altijd rond de 10 keer en dan nog mag niemand spoilen wat er gaat gebeuren.

Posts
Mariska
Castelijn