Close

Foto's

Meeting the Artist: Vincent Peters

Ik bezocht de opening van de expositie in het Kunsthuis Amsterdam genaamd Personal van Vincent Peters. Op naar een persoonlijk gesprek met deze nogal interessante Duitse fotograaf.

De fashion photographer
De Duitse Vincent Peters woont sinds zijn twintigste in New York en maakt daar carrière als hij dertig is. Tijdens een reis in Thailand wordt hij ontdekt en worden zijn foto’s gepubliceerd in het tijdschrift GEO.


Vanaf dat moment raakt hij bekend en na zijn baan als assistent van een fashion photographer wordt hij zelf degene achter de lens. Sindsdien fotografeert hij bekende sterren als Emma Watson en Charlize Theron.

Vincent Peters heeft sterren als Emma Watson en Charlize Theron gefotografeerd.

Zenuwachtig
De zenuwen gieren door mijn lijf als ik met knikkende knietjes naar het Kunsthuis loop om Vincent Peters te spreken over zijn nieuwe boek genaamd Personal. Het is een van mijn eerste interviews, dus doodeng. Eerst bekijken een vriendin die mee is en ik de foto’s. Ze zijn echt ontzettend sprekend.


Hollywood
De expositie in het Kunsthuis laat een aantal van Peters’ foto’s zien die zijn geschoten ná shoots voor tijdschriften en dergelijke. Peters zegt dat het veel fijner is persoonlijk bezig te zijn met de sterren: “Zij zijn een product van Hollywood. Ze worden geleefd en moeten aan hun imago denken. Ik wil juist en andere kant laten zien.”

De sterren zijn een product van Hollywood.

Getting personal
In de expositie zijn dus foto’s te zien die na shoots werden gemaakt. Deze zijn niet zo rechtlijnig zijn als de covers van tijdschriften, maar laten juist de persoonlijke band zien die de fotograaf opbouwde met de sterren. Zijn vele naaktfoto’s zijn niet bedoeld als seksuele of vulgaire beelden maar juist om een mysterie te creëren.


Kill your darlings
Het gesprek met meneer Peters verloopt prima omdat hij heel veel uit zichzelf verteld. Alleen valt het hem wat zwaar zijn favoriete werk uit te kiezen: “It is like if you’re asking a mother to choose between her children”, zegt hij lachend. Dat is begrijpelijk! Zelf is het werk van Alyssa Miller uit 2007 mijn favoriet.

My favourite work? It is like if you’re asking a mother to choose between her children.

Penelope
Het verschilt volgens hem zeker of iemand open staat voor een ander soort samenwerking. “Dat is wat Penelope Cruz bijvoorbeeld heel goed doet. Zij wil een andere kant van haarzelf laten zien. Daarom kan ik ook zo goed met haar samenwerken.”


Praten, praten en nog eens praten
Zijn antwoord op de vraag waarom overal vrouwen op de foto staan? Dat komt naar eigen zeggen doordat vrouwen veel meer gespreksstof hebben dan mannen. Zijn tip voor ons is dan ook te blijven praten met de mensen die je fotografeert om hun op hun gemak te stellen.

Een persoonlijke professional
Ik vond het heel leuk om Vincent Peters te spreken. Ontzettend gaaf dat iemand zo enthousiast kan vertellen over zijn werk en daarnaast toch professioneel blijft. Op zijn verlanglijst van sterrenfoto’s maken staan trouwens nog Jennifer Lawrence en Nathalie Poortman.

I don’t want people to say ‘that’s a nice shot’. I want them to remember it later.

“En nog veel meer!” stelt hij natuurlijk lachend. Dat belooft dus wat! Hopelijk zijn zij snel aan de beurt.  Verder zei de fotograaf in een interview met RTL Boulevard: “I don’t want people to say: ‘that’s a nice shot’. I want them to remember it later.” We zullen deze man in ieder geval niet snel vergeten!

Ga dat zien!
De expositie loopt tot en met 30 april en de toegang is gratis en zeker een bezoek waard! Gaat dat zien in het Kunsthuis!

 

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 30 maart door:

Mariska Castelijn

Ik ben gek op kunst en alles wat hiermee te maken heeft, zoals films kijken, tentoonstellingen en dansvoorstellingen bezoeken. Ik studeer Media, Kunst, Design en Architectuur aan de VU. Zelf teken ik soms ook nog iets als ik een creatieve bui heb. Ik speel nu 11 jaar piano en ik houd van heel veel verschillende soorten muziek. Op het eerste gezicht lijk ik misschien wat verlegen, maar als je mij beter kent kom je erachter dat ik eigenlijk best… gestoord ben! Je kunt mij wakker maken voor de zomerzon en schattige kattenfoto’s en –filmpjes. Dalí en Gaudí zijn mijn lievelingskunstenaars en ik kijk films (geen horrorfilms!) altijd rond de 10 keer en dan nog mag niemand spoilen wat er gaat gebeuren.

Posts
Mariska
Castelijn