Close

Review

Met je hoofd in de wolken

Dromers opgelet: deze tentoonstelling ga je leuk vinden! Voor een bezoek aan de tentoonstelling Gek van Surrealismenu te zien in het Boijmans van Beuningen, reisde ik af naar hartje Rotterdam. Moet je gek zijn deze kunst mooi te vinden? Dat lees je hier.

Surrealisme, wat is dat?
Tsja, surrealisme, wat is dat nou eigenlijk? De bekende kunststroming van rond 1920 werkte vanuit het onderbewustzijn. Dit deden ze door veel aan het toeval over te laten, door met de ogen dicht te schilderen, of door hun kunst op hun eigen dromen te baseren.

Ik word vandaag niet teleurgesteld.

De kunstenaars gingen met hun werken dus nog een stapje verder dan de realistische kunst die daarvoor werd gemaakt. Je kunt het surrealisme dan ook zien als een zoektocht naar het bovennatuurlijke, naar fantasieën en dromen.


Verzamelaars
De tentoonstelling bestaat uit vijf grote ruimten, opgedeeld in vier kamers van verzamelaars. Deze verzamelaars zijn Edward James, Roland Penrose, Gabrielle Keiller en Ulla en Heiner Pietzsch. Ook is er één ruimte waar stukken uit de verschillende collecties door elkaar zijn opgesteld. Zelf ben ik een grote liefhebber van Salvador Dalí en ik word vandaag niet teleurgesteld.

Een goed begin
Ik betreed de tentoonstelling en kom al gelijk in een surrealistische sfeer. Het introductiefilmpje van de tentoonstelling is namelijk heel dromerig gemaakt: de sprekers lijken zich in surrealistische werken te bevinden. Wat leuk gedaan!

Wegdromen
Wat me opvalt is dat in verschillende kunstwerken vaak een ‘wolk-motief’ terugkomt. Dit refereert naar het dromen; iets waar Surrealisten vaak hun inspiratie uit haalden.

Surrealisten waren echte dromers.

Een leuk aspect aan de tentoonstelling is dat de werken niet chronologisch zijn opgesteld. Dit is expres gedaan om het chaotische onderbewuste te benadrukken.

Not so exclusive
Ik vind het alleen jammer dat veel van de werken niet per se bij het Surrealisme horen. Dit komt omdat een aantal verzamelaars ook ‘Dada’-werken en Kubistische werken verzamelden. “Waarom zou je dit dan bij een tentoonstelling over het Surrealisme betrekken?” vraag ik me af.

Gekke kunstenaars
De makers van de tentoonstelling tonen de verschillende vorm-experimenten die de Surrealisten (en Dadaïsten) deden met verschillende soorten werken. Zo zijn collages en technieken als ‘decalcomanie‘ geen ongebruikelijke technieken.

Misschien moet je altijd wel een beetje gek zijn om kunst te kunnen maken…

Over de vraag of je als kunstenaar gek moet zijn om dit soort kunst te maken, valt te twisten. Over Dalí wordt gezegd dat hij best gek was. Ik kan me dat wel voorstellen met al zijn fantasie. Ook doet de kunst van Max Ernst me denken aan een gekke kunstenaar omdat hij zich volledig afzet tegen herkenbare vormen. Misschien moet je altijd wel een beetje gek zijn om kunst te kunnen maken…

Wat is mooi?
Deze kunst hoef je natuurlijk ook niet altijd mooi of leuk te vinden. Een oudere vrouw naast mij bevestigt dit: “Je hoeft er niet iets in te zien! Of we zien er allemaal wat anders in, zo erg is dat niet.” En zo is het.

‘Mooi’ is en blijft een waardeoordeel.

Hetzelfde geldt voor de vraag of we deze werken móói moeten vinden. ‘Mooi’ is en blijft een waardeoordeel, en naar mijn mening helpt je mindset ook al in het waarderen van kunst op zich.

Touristisch dagje
Eerlijk gezegd zou ik het niet per se aanraden speciaal voor deze tentoonstelling een lange reis te maken, omdat maar twee van de vijf kamers de moeite waard waren te bezoeken… Maar: dit is mijn mening! Toch is een dagje naar een andere stad, naar een ander museum en andere kunst zien zeker aan te raden! En waarschijnlijk moet je altijd (een beetje) gek zijn om van kunst te kunnen houden

Ga dat zien!
Toch zelf oordelen over deze tentoonstelling? ‘Gek van Surrealisme’ loopt tot en met 28 mei. Kaarten zijn hier te koop of aan de balie van het Boijmans van Beuningen Museum en zijn gratis tot en met 18 jaar!

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 21 maart door:

Mariska Castelijn

Ik ben gek op kunst en alles wat hiermee te maken heeft, zoals films kijken, tentoonstellingen en dansvoorstellingen bezoeken. Ik studeer Media, Kunst, Design en Architectuur aan de VU. Zelf teken ik soms ook nog iets als ik een creatieve bui heb. Ik speel nu 11 jaar piano en ik houd van heel veel verschillende soorten muziek. Op het eerste gezicht lijk ik misschien wat verlegen, maar als je mij beter kent kom je erachter dat ik eigenlijk best… gestoord ben! Je kunt mij wakker maken voor de zomerzon en schattige kattenfoto’s en –filmpjes. Dalí en Gaudí zijn mijn lievelingskunstenaars en ik kijk films (geen horrorfilms!) altijd rond de 10 keer en dan nog mag niemand spoilen wat er gaat gebeuren.

Posts
Mariska
Castelijn