Close

Review

Leonardo da Vinci: de geniale uitvinder

Kunstliefhebber of niet, Leonardo da Vinci staat bij iedereen bekend als geniale kunstenaar, musicus, wetenschapper en uitvinder. Hij was zijn tijd – de 15e eeuw – ver vooruit. Dit komt ook zeker terug in de expo Leonardo da Vinci – Artist – Inventor – Genius die nu te zien is in de Beurs van Berlage. Maar wat ik er van vond? Dat lees je hier.

Da Vinci heeft super veel uitgevonden!

Da Vinci’s machines
Als ik naar de kelder van de Beurs loop bedenk ik me dat ik Da Vinci vooral zie als groots wetenschapper en beroemd schilder. Eigenlijk ken ik helemaal geen uitvindingen van hem. Ik ben dan ook benieuwd wat ik vandaag ga zien!


Tot leven gebracht
Overal zijn houten reproducties van machines te zien die zijn gemaakt naar aanleiding van Da Vinci’s tekeningen. Dit vind ik heel speciaal, want hoe kun je dit maken met alleen een tekening die niet veel meer bevat dan losse onderdelen van een machine en een tekst in spiegelbeeld?

Het is erg leuk dat je de uitvindingen mag uitproberen!

Geniale uitvindingen
Bij deze tentoonstelling mag je de machines soms zelf uitproberen. Dit is een leuk aspect van de tentoonstelling, want hierdoor raak ik als bezoeker toch meer betrokken. Ik vind het is best grappig en uniek zulke uitvindingen te mogen uitproberen!


Dat ken ik toch?
Als ik zo rondkijk bedenk ik me dat Da Vinci ongelofelijk veel wist en zijn tijd ver vooruit was. Hij heeft zoveel uitgevonden wat we nu nog gebruiken in het dagelijks leven. Ik zie een een bewegende ketting van een fiets en verderop een vliegtoestel en een soort reddingsvest. Geniaal!

Geen Mona Lisa?
Helaas zijn de schilderijen die te zien zijn reproducties die op canvas zijn geprint. Wat dacht ik dan ook, dat ik zomaar voor de Mona Lisa zou staan? De reproducties van de schilderijen zijn wel mooi, maar een echt schilderij wekt bij mij toch veel meer gevoel op.

Jammer dat er geen echte schilderijen te zien zijn.

Dit is wel jammer, maar ook logisch omdat echte schilderijen – van Da Vinci nota bene! – heel lastig te regelen zijn en natuurlijk ongelofelijk duur. In de museumshop is wel een abstracte Mona Lisa te zien, dat maakt mijn dag weer helemaal goed (haha).


Da Vinci: de uitvinder
Het is best jammer dat het haast onbekend is dat Leonardo da Vinci zoveel bekende gebruiksvoorwerpen heeft uitgevonden. Hij heeft zoveel betekent voor de rest van de geschiedenis en de technische ontwikkelingen in onze samenleving. Dit moet gauw bekender worden! Ook leer je in deze tentoonstelling veel over de grenzeloze creativiteit van Da Vinci. Eigenlijk had ik daarnaast ook nog wel wat meer over het leven van de ‘homo-universalis’, want zo wordt hij genoemd, te weten willen komen. Maar goed, het doel van de makers van deze tentoonstelling is juist Da Vinci als ‘uitvinder’ te tonen en dat is zeker goed gelukt!

Gaat dit zien!
Gaat dit zien! Kaarten zijn online en aan de kassa te koop en zijn €10,50 (online) met een CJP-pas of MuseumjaarkaartDe tentoonstelling loopt tot en met 20 juni. 


Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 6 februari door:

Mariska Castelijn

Ik ben gek op kunst en alles wat hiermee te maken heeft, zoals films kijken, tentoonstellingen en dansvoorstellingen bezoeken. Ik studeer Media, Kunst, Design en Architectuur aan de VU. Zelf teken ik soms ook nog iets als ik een creatieve bui heb. Ik speel nu 11 jaar piano en ik houd van heel veel verschillende soorten muziek. Op het eerste gezicht lijk ik misschien wat verlegen, maar als je mij beter kent kom je erachter dat ik eigenlijk best… gestoord ben! Je kunt mij wakker maken voor de zomerzon en schattige kattenfoto’s en –filmpjes. Dalí en Gaudí zijn mijn lievelingskunstenaars en ik kijk films (geen horrorfilms!) altijd rond de 10 keer en dan nog mag niemand spoilen wat er gaat gebeuren.

Posts
Mariska
Castelijn