Close

Review

De verliefde camera

Een schijnbare doodgewone donderdagavond. Toch staan er ongekende rijen bezoekers voor de deur van het Stedelijk Museum. Jawel, de tentoonstelling met het werk van Ed van der Elsken, een Nederlandse fotograaf, wordt vanavond geopend. Ik heb in vier rijen gestaan en heb ruim een half uur gewacht. Maar de aanhouder wint: ik ben binnen geweest.

Bijzondere persoonlijkheden
Ed van der Elsken
 werd geboren in Amsterdam in 1925. Hij legde veertig jaar van zijn leven bijna compleet vast in beeld. Van der Elsken maakte reizen over de gehele wereld en heeft in die tijd meer dan twintig fotoboeken uitgebracht. Overal ter wereld ontmoette hij mensen die hij vastlegde met zijn camera.

Hij ging opzoek naar opvallende mensen met bijzondere persoonlijkheden.

Van der Elsken was opzoek naar opvallende mensen met bijzondere persoonlijkheden en die heeft hij gevonden. In 1988 werd hij uiteindelijk ongeneselijk ziek verklaart, waarna hij in 1990 overleed. Maar “De verliefde camera” in het Stedelijk bracht één van Nederlands grootste fotografen weer even tot leven.


Levensgenieter
In deze tentoonstelling ben ik opzoek gegaan naar mijn favoriete werk. Uiteindelijk bleek dit geen foto te zijn, maar een fragment waarin Ed zelf de hoofdrol speelt. Hij rijdt met zijn vrouw Gerda en twee kinderen in een Jeep door een weiland. Hij leest zijn plannen voor de toekomst voor, terwijl zijn zoontje de auto bestuurt. Hij zegt: “Ik bezing het leven. Ingewikkelder ben ik niet. Maar ik bezing dan ook wel alles. Liefde. Moed. Schoonheid.”

Ik bezing het leven. Ingewikkelder ben ik niet. Maar ik bezing dan ook wel alles.

Hier zie je even een enthousiaste en onbezorgde filmer die geniet van het leven. Een man die het liefst een cameraatje aan zijn voorhoofd had vastgemaakt om alles vast te leggen. Ook al is hij veel meer dan dat, wat de rest van de tentoonstelling ook laat zien, is dit graag het beeld wat ik van hem in mijn hoofd wil houden.


Komt dat zien!
De expositie is zeker een aanrader, ook al ken je Ed van der Elsken (nog) niet. Je hoeft zelf geen interesse in fotografie te hebben om zijn werk te kunnen waarderen. Hij was bijzonder kunstenaar, wat je ook goed terugziet in zijn beeldmateriaal. Zijn werk zal er hangen tot en met 21 mei, dus voor die tijd moet het Stedelijk Museum in jouw agenda staan.

‘De verliefde camera’ is gratis t/m 18 jaar en 9 euro met een CJP pas. Klik hier voor kaartjes en meer info!

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 6 februari door:

Marijn Sterre Huijers

Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen. Daarom ben ik ook bij De PIT beland. Ik vind het super leuk om actief bezig te zijn met ditjes en datjes zoals schrijven, lezen, acteren, muziek maken, fotograferen en zo kan ik nog wel even door ratelen. Wat mij drijft is vertellen en gehoord worden, in wat voor vorm dan ook. En omdat ik zo’n enorme levensgenieter ben, hang ik meestal niet alleen de slingers op, maar blaas ook de ballonnen, bak de taart en nodig iedereen uit. Want het leven is nou eenmaal een feest en dat moet gevierd worden.

Posts
Marijn Sterre
Huijers