Close

Review

WATSKEBURT?! – de musical

Yes, yes, yes! Ik was in de Meervaart voor de voorpremière van Watskeburt?! – de musical. In deze musical schitteren de jongens van de Jeugd van Tegenwoordig, niet in real life, maar als poppen! Poppen? Ja, zulke als die van de bekende Mumpets! Faberyayo, Willie Wartaal, Vieze Fur en Bas Bron, ze zijn allemaal vertegenwoordigd. Wat ik ervan vond? Je leest het hieronder!

Iedereen vertegenwoordigd
Het is al lekker druk voor de Meervaart wanneer ik aankom. Groepjes mensen van rond de dertig staan voor de deur, ik zie wat oudere mensen, ouders met kinderen en ook passeer ik een groepje jongeren waar een sterkte wietlucht vandaan komt. Ik had eigenlijk vooral de laatste categorie verwacht, maar de gemixte opkomst vind ik juist leuk! Niemand wil dit missen!

Een raar verhaal
Zelf beschrijft de Jeugd de musical als ‘een anarchistisch sprookje’ en dat is eigenlijk ook wel de beste omschrijving die je kunt geven. Het verhaal gaat (globaal) als volgt; Bas Bron wordt gekidnapt door een boze augurk. De rest van de jongens moeten hem natuurlijk redden! Dit gaat niet zo heel erg soepel maar door een Orakel komen ze, via een bizarre omweg, toch op de goede plek terecht. Oh! En onderweg krijgen ze nog bezoek van Manon met broodjes kaas. Klinkt logisch toch? Meer kan ik van de verhaallijn eigenlijk niet vertellen, ten eerste omdat het er niet duidelijker op gaat worden en ten tweede omdat ik dan te veel verklap. En geloof me, dat wil je niet!

Aparte wereld
Wel kan ik vertellen dat de Jeugd een totaal eigen wereldje heeft gecreëerd; eentje die totaal onbegrijpelijk is voor iedereen, maar juist daarom ook zo tof! Zo zat ik de hele tijd met een ‘What the Fuck’-gevoel te kijken naar wat er allemaal gebeurde en was niks echt logisch in dat geheel. Dat is juist het gevoel wat de Jeugd in zo’n beetje alles wat ze doen en maken wil opwekken. Hier is dat meer dan goed gelukt, want mijn eerste gedachte toen ik de Meervaart uit liep was dan ook dat ik me misschien beter van te voren bij het groepje wietrokende jongeren had kunnen voegen. Dan had ik er misschien iets meer van kunnen begrijpen.. 😉

Het is extreem humoristisch!

Humor
Desalniettemin was dit wel een musical die past bij alles wat de Jeugd ooit gemaakt heeft. Het gaat in tegen alles wat je van een musical verwacht, behalve dan dat er de nodige liedjes in voorkomen! De gekke woordspelingen en specifieke vorm van humor zorgen er voor dat het al met al een mooi geheel wordt. De rare psychedelische wereld wordt er één die je niet serieus hoeft te nemen, maar waar je juist goed om kan lachen! Want als je één woord aan het geheel kan geven is dat het extreem humoristisch is. Ik heb (net iets te) hard gelachen om de grapjes die achter elkaar gemaakt werden en me erg verbaasd over de vindingrijkheid van de makers. Hoe verzin je het?! Vraag het mij niet, maar geniaal was het wel.

Het chronische ‘What the Fuck’ gevoel wordt iets wat je kunt waarderen

Kritisch puntje
Maar ik moet natuurlijk ook kritisch blijven! Zo vond ik de vondst om met poppen te spelen erg goed bedacht, maar ook was dat gedeelte best verwarrend. Zo zijn er namelijk meerdere acteurs die met dezelfde poppen spelen (mannen en vrouwen door elkaar) waardoor de stemmen die bij de poppen horen telkens veranderen. Zo heeft Faberyayo bijvoorbeeld de ene scène een diepe mannenstem en het volgende moment een vrouwenstem. Dat zorgt wel voor een beetje verwarring, maar het zorgt er ook voor dat je wel scherp blijft.

Er wordt een eigen wereldje gecreëerd

Een laatste tip
Wel heb ik nog een laatste tip, mocht je deze musical graag willen zien, maar als je niet echt bekend met de liedjes van de Jeugd van Tegenwoordig bent. Luister eens een paar liedjes, bekijk wat filmpjes (of een documentaire, ook erg tof!) van ze op YouTube! Dan krijg je een beetje een beeld bij wat zij doen en wat hun insteek meestal is. Ook wordt het chronische ‘What the Fuck’-gevoel dan niet iets slechts, maar juist iets wat je erg kunt waarderen!

Gaat dat zien?!
Gaat dat zeker zien! De musical van de Jeugd van Tegenwoordig is een groot feestje! Vooral voor de fans is dit iets wat je eigenlijk niet kunt missen. Maar ook als je niet bekend bent met het werk van de Jeugd van Tegenwoordig is dit een musical die heel anders is dan wat er gewoonlijk gespeeld wordt en dat is erg tof!

Watskeburt?! de musical is nu op tournee, en is van 28 maart t/m 9 april weer te zien in het DeLaMar Theater te Amsterdam. Kaartjes bestel je hier.

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 15 januari door:

Inge de Groot

Hi there! Ik ben Inge, 18 jaar oud en ik houd van voetbal, vele soorten muziek en schrijven! Er is niet echt iets wat je perse over me moet weten. Alleen dat ik ongecontroleerd mezelf kan zijn in vele situaties, graag nieuwe mensen leer kennen en soms een enorme fascinatie kan hebben voor bepaalde woorden omdat ze geweldig klinken. (Zoals de woorden ‘fascinatie’ of ‘klinken’!) Daarbij vraag ik me soms ook af hoe je een uitroepteken uitspreekt. Daaag!

Posts
Inge
de Groot