Close

Review

Achter de schermen bij… IDFA!

Het International Documentary Film Festival Amsterdam 2016, oftewel het IDFA, sierde van 16 tot en met 27 november onze stad en ik was er vrijwilliger! Erg leuk om te doen. Wil je weten waarom? Lees dan verder!

Een dag bij het IDFA
Het is vroeg, 08:45 uur en ik sta bij de zij-ingang van de Munt om mijn dag bij het IDFA te beginnen. Binnen blijkt dat ik schoolklassen moet begeleiden naar een zaal op de bovenste verdieping. Ik ben vandaag ook ‘zaalwacht’. Tof, maar het is nog best (te) vroeg om een film te kijken! “Komt er wel publiek?”, vraag ik me af.

Het leven van een theatermedewerker…
De taken van een ‘theatermedewerker’ wisselen per dienst. Je krijgt aan het begin van je dienst een rooster mee waarop staat wat je gaat doen.

Je mag veel interessante documentaires kijken!

Soms scan je tickets, soms ruim je de zaal op, soms ben je zaalwacht. Maar het allerbelangrijkste: je mag natuurlijk veel films kijken! Dat is echt het leukste aan het hele IDFA. Anders was ik zelf vanwege de kosten en de lange wachtrijen misschien niet eens naar dit festival gegaan, maar nu ik vrijwilliger ben merk ik hoe interessant deze documentaires eigenlijk zijn.

… gaat niet altijd over rozen?
Soms zijn mensen best geïrriteerd… Eén keer werd een man heel erg boos, alleen omdat zijn kaartje het bij mijn scanner niet deed… Ik dacht: “Oh, oh, waar gaat dit heen?” Maar uiteindelijk werd er voor meneer toch nog een goed kaartje geregeld. Gelukkig maar! Andere mensen zijn juist erg aardig en maken een praatje met me. Ook was er een marathondag, waarbij van 10:00 uur tot 22:00 uur films gekeken kunnen worden. Wel erg lang, maar leuk om een keer uit te proberen!

Vrijwilliger zijn kost je wel veel tijd.

Tegelijkertijd met mijn studie
Het vrijwilligerswerk in combinatie met mijn studie, valt me best zwaar en is dan ook niet echt aan te raden (behalve als je natuurlijk niks te doen hebt bij je studie!). Je kunt ook stage lopen bij het IDFA. In welke vorm je je IDFA-ervaring ook gieten wilt, ik raad het zeker aan.

scanner-2

Mijn IDFA Top 5
Van de films die ik bij IDFA heb gezien heb ik er een aantal uitgekozen die ik je zeker zou aanraden om te kijken:

  • Life, Animated: Een autistische man communiceert al sinds zijn jeugd met fragmenten uit verschillende Disney films. Humor en verdriet gaan hier samen. Een echte aanrader!
  • Reset: Een film over een balletchoreograaf die zijn dansers aardige kritiek geeft. Eens wat anders dan de klassieke, strenge aanpak.
  • Gringo: The Dangerous Life of John McAfee: Dat er meer achter John McAfee schuilgaat dan de maker van een anti-virusprogramma zie je hier…
  • Win by fall: Duitse meisjes die trainen voor de kampioenschappen voor worstelen. Hierbij krijg je een mooie kijk in hun leven. De film was voor mij een echte eyeopener, want deze wereld is keihard als het gaat om winnen.
  • In loco parentis: Een hilarische film over een Engelse kostschool, deze moet je echt zien!

Conclusie: doen!
Doordat je diensten en taken verschillen bij het IDFA moet je wel een beetje flexibel zijn in je eigen agenda. Maar: het is echt super leuk om vrijwilliger bij IDFA te zijn! Je ziet zo veel films en ontmoet heel leuke mensen! PS. Je moet wel van documentaires houden natuurlijk! 😉

Lijkt het je leuk vrijwilliger te worden bij IDFA 2017? Aanmelden kan vanaf ongeveer 2 maanden van tevoren op de site. Misschien tot volgend jaar!img_7233

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 28 november door:

Mariska Castelijn

Ik ben gek op kunst en alles wat hiermee te maken heeft, zoals films kijken, tentoonstellingen en dansvoorstellingen bezoeken. Ik studeer Media, Kunst, Design en Architectuur aan de VU. Zelf teken ik soms ook nog iets als ik een creatieve bui heb. Ik speel nu 11 jaar piano en ik houd van heel veel verschillende soorten muziek. Op het eerste gezicht lijk ik misschien wat verlegen, maar als je mij beter kent kom je erachter dat ik eigenlijk best… gestoord ben! Je kunt mij wakker maken voor de zomerzon en schattige kattenfoto’s en –filmpjes. Dalí en Gaudí zijn mijn lievelingskunstenaars en ik kijk films (geen horrorfilms!) altijd rond de 10 keer en dan nog mag niemand spoilen wat er gaat gebeuren.

Posts
Mariska
Castelijn