Close

Review

De (vreselijke) Meisjes

Een nieuwe maand, een nieuw boek. Ik las De Meisjes van Emma Cline. De roman heeft veel goede reviews gehad, maar of ik er ook zo enthousiast over was? Dat lees je hierrrr:

Sekte
De hoofdpersoon uit De Meisjes is de veertienjarige Evie uit Californië. Evie lijdt een doodnormaal (en erg saai) leven totdat ze op een dag een groep meisjes ziet lopen. Ze hebben verkleurde en gescheurde kleren aan en door hun uitstraling is Evie gelijk verkocht. Zó wil ze zijn!

Door hun uitstraling is Evie gelijk verkocht.

Het lukt haar om in contact te komen met één van de meisjes genaamd Suzanne, waar ze dan ook als een hondje achteraan loopt. Kort na dit eerste contact blijkt dat de meisjes onderdeel zijn van een sekte! Het duurt dan ook niet lang voordat Evie wordt opgenomen in de sekte en wordt voorgesteld aan de leider Russel.

Verschrikkelijke daad
Het boek switcht tussen twee periodes. In de periode van het ‘nu’ gebeurt niet echt iets noemenswaardigs om deze korte samenvatting mee aan te vullen… al wordt er wel één ding duidelijk: de meisjes van de sekte worden verantwoordelijk gehouden voor een verschrikkelijke daad (die ik uiteraard lekker niet ga verklappen). De andere periode is wat interessanter.

Je wordt opgenomen in de belevingswereld van Evie

Veel details
De schrijfstijl was het eerste wat me opviel, toen ik begon aan het lezen van De Meisjes. Je wordt heel erg meegenomen in de belevingswereld van Evie; hoe ze worstelt met zichzelf, hoe erg ze opkijkt tegen Suzanne en hoe ongemakkelijk ze staat tegenover de wereld. Ook wordt de omgeving en alles wat Evie meemaakt heel erg mooi beschreven. Een klein voorbeeld (hier wordt haar moeder beschreven):

Haar figuur was gevormd doordat ze in haar jeugd aan dressuur had gedaan, lachend op glanzende Arabische volbloeden had gezeten, de manegelampen die weerkaatsten in de strassversiering op haar kraag.’

Geïrriteerd?
Je merkt het al: alles wordt heel erg gedetailleerd en in lange zinnen uitgelegd. In het begin moest ik daar wel even aan wennen en dacht ik dat ik me hier erg aan zou gaan irriteren naarmate ik verder zou komen, maar niets bleek minder waar! Deze manier van omschrijven went uiteindelijk wel en juist door die details krijg ik een heel goed beeld voorgeschoteld van alles wat Evie meemaakt.

Stiekem valt de climax van het verhaal een beetje tegen…

Minpuntjes?
Wat ik wel wat minder vind aan dit boek is het feit dat ik het idee had dat er heel erg veel gebeurde, maar achteraf gezien valt dit dan toch wel heel erg mee. Waarom? Omdat alles wat er gebeurt dus zo uitvoerig besproken wordt. Stiekem valt de climax van het verhaal dus ook een klein beetje tegen. Het is niet niks wat er gebeurt, maar het voelt niet alsof daarmee het verhaal voor Evie zelf afgesloten wordt. Aan de ene kant vind ik het erg leuk en leest het goed weg, maar aan de andere kant is het verhaal voor mijn gevoel niet helemaal af. Het boek laat me in dubio achter.

Gaat dat lezen?
Gaat dat zeker lezen! Ondanks een paar minpuntjes word je wel helemaal meegesleept in het verhaal en door de schrijfstijl zie je alles helemaal voor je. Erg tof!

Nieuwsgierig geworden? Ga eens snel naar de boekhandel dan!

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 25 november door:

Inge de Groot

Hi there! Ik ben Inge, 18 jaar oud en ik houd van voetbal, vele soorten muziek en schrijven! Er is niet echt iets wat je perse over me moet weten. Alleen dat ik ongecontroleerd mezelf kan zijn in vele situaties, graag nieuwe mensen leer kennen en soms een enorme fascinatie kan hebben voor bepaalde woorden omdat ze geweldig klinken. (Zoals de woorden ‘fascinatie’ of ‘klinken’!) Daarbij vraag ik me soms ook af hoe je een uitroepteken uitspreekt. Daaag!

Posts
Inge
de Groot