Close

Review

Feminisme, heb je het daar nu nóg over?

Feminisme terug van weggeweest? Ja, en hoe. In de Toneelschuur in Haarlem zag ik het stuk Holy F. Hier wordt eens even haarfijn uitgelegd wat 150 jaar feminisme ons gebracht heeft en zal gaan brengen: want feminisme, wat is dat eigenlijk nog?

Vooroordelen en misconcepties
Ik ben feminist. En eigenlijk zou iedereen dat moeten zijn, want anders krijgen we Trump nooit klein (om maar iets te noemen). Het onderwerp feminisme, ik hoor je al zuchten, leeft meer dan ooit, maar heeft tegelijkertijd enorm te lijden onder een grote hoop vooroordelen, misconcepties en het ‘heb je het daar nu nóg over’-gepraat.

Feminisme, heb je het daar nu nóg over?

Daarom werd het tijd voor een kritische reflectie op 150 jaar feminisme, vonden Eva Marie de Waal en Sophie van Winden. Samen met filosofe Simone van Saarloos ontleden ze, met heel veel humor en zelfspot, het verdoemde F-woord. Ik ging naar de première van hun voorstelling Holy F in de Toneelschuur in Haarlem.

Feministisch theater
In de trein zat ik te denken: “zo’n voorstelling over feminisme, gaat dat wel werken?” Want het is niet zo moeilijk in de valkuilen van generalisatie, clichés, of bh-verbrandingen te vallen. Hoe ga je een zo veelzijdig onderwerp, dat zoveel besproken wordt, op een originele manier te lijf? Het is niet voor het eerst dat dit wordt gedaan door middel van kunst.

Hoe ga je een zo veelzijdig onderwerp, dat zoveel besproken wordt, op een originele manier te lijf?

Feminist Art Fest & Pussy Riot
Zo vond laatst het Feminist Art Fest plaats, waar jonge feministische kunstenaars met elkaar het gesprek aangingen. Twee weken terug stond Pussy Riot op het podium in Utrecht, in een discussie over de toekomst van hun activisme. Zelfs grote kledinglabels als H&M en Monki hebben het Feminisme in hun kledinglijn opgenomen. Feminisme leeft en kunst wordt gebruikt als platform, of het nou activistisch, onderzoekend of theatraal is. Holy F maakt je bewust van de verschillende kanten van het verhaal en is niet bang om zich helemaal bloot te geven.

Holy F is niet bang om zich helemaal bloot te geven.

Crashcourse feminisme
Eva Marie en Sophie nemen op het podium verschillende stemmen en rollen aan. Ga naar de voorstelling en je krijgt gelijk een samenvatting van de afgelopen 150 jaar feminisme en wat het heeft opgebracht. Ze veranderen in klassieke heldinnen zoals Simone de Beauvoir en Virginia Woolf, en confronteren het heden en het verleden met elkaar. Ze spelen met herkenbare situaties en personages, en bijna elk aspect wordt onder de loep genomen. Door alle hectiek heen klinkt de diepe, rustige stem van Simone (van Saarloos, niet de Beauvoir), die vanaf de zijkant weerwoord geeft door middel van getweet en actualiteiten. Het is een stoere voorstelling die durft te twijfelen en het openlijk niet altijd even goed lijkt te weten, en dat maakt het verfrissend.

We moeten wakker worden om te kunnen dromen.

Durf!
Wat ik zeker heb meegekregen is dat we moeten blijven vragen, blijven vechten, dat we ‘wakker moeten worden om te kunnen dromen’. Want naast een hoop humor klinkt er ook een pleidooi voor de toekomst. Nee, het is nog niet afgelopen, we zitten nog steeds behoorlijk vast in een web van sluimerende ongelijkheden en vastgeroeste denkbeelden.

Meer dan een geschiedenisles
De voorstelling is dan ook meer dan een geschiedenisles Feminisme. Het houdt je een spiegel voor en laat jou zelf de vragen stellen. Het is niet alleen een voorstelling voor de geoefend feminist, maar voor iedereen die niet bang is voor het woord. Want oja, voor wie het gemist heeft: we should all be feminists.

Gaat dat zien!
Holy F tourt tot 13 december door Nederland en is van 10 tot 12 december te zien in het Bellevue in Amsterdam.

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 14 november door:

Event

Nina Gribling

Hola! Ik ben Nina en vier mijn laatste jaar op het Barlaeus hier in Amsterdam. Daarna ga ik een bescheiden poging doen om op de een of andere manier een steentje bij te dragen aan het verbeteren van de wereld. Bij de PIT zit ik bij de eventcrew en presenteer ik af en toe filmpjes. Maar daarnaast ben ik uren zoet met het lezen van een veel te dik boek.

Posts
Nina
Gribling