Close

Review

Shakespeare op schoot

Afgelopen vrijdag was ik bij de première van De Goede Richard, oorspronkelijk van Shakespeare, nu bewerkt en gespeeld door Wart Kamps. Als nieuw PIT Crewlid was dit ook mijn première. We zien het verhaal van een moordende psychopaat vanaf een nét iets andere kant… Een theatertip? Je leest het hier in mijn eerste blog.

Een kreupele psychopaat
Het oorspronkelijke verhaal van Richard de Derde, dat Shakespeare omstreeks 1595 schreef en daarna tig keer werd opgevoerd, gaat over een kreupele psychopaat die er alles voor over heeft om de troon te bestijgen. Richard vermoordt iedereen die hem in in de weg staat.

De andere kant van het verhaal…
Het toneelstuk van Kamps (o.a. Kamps & Kamps, Missie Aarde, Moord in de Kerststal en De Gelaarsde Poes van het Rotheater) is anders; hierin vertelt Richard ons wat volgens hem het échte verhaal is; hij is helemáál geen schurk, laat staan psychopaat. William S. (zoals hij hem noemt) heeft alles uit zijn duim gezogen.

Zelfs als hij bij mij op schoot zit te schreeuwen, geloof ik hem nog volledig.

Kwetsbaar en humoristisch
Het is een humoristisch en ontroerend stuk. Het ene moment zingt Wart Kamps nog heel gevoelig en kwetsbaar een lied, het volgende moment speelt hij weer de kwade Richard III die zegt dat William S. een leugenaar is. Wart Kamps kan super snel schakelen van gevoel en doet dat heel overtuigend. Zelfs als hij in het publiek gaat spelen en bij mij op schoot zit te schreeuwen waarom Buckingham hem bedrogen heeft, geloof ik hem nog volledig.

Gaat dat zien!
Het stuk is wat makkelijker te volgen als je al wat van Shakespeare af weet, maar het is ook heel vermakelijk en ontroerend als je er niks van kent. Zeker naartoe gaan dus! Het speelt van 19 t/m 22 januari in theater Bellevue. Voor meer info check je de website van Wart en de trailer hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=R2TMk3ie340

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 24 oktober door:

Inez Reintjes

Hoi, ik ben Inez. Ik ben zestien en blog voor de PIT. Zingen, acteren en muziek maken zijn de dingen die ik het liefste doe. Mijn doel is om naar de Kleinkunst Academie te gaan. Maar eerst nog twee jaartjes school. Ik hou ontzettend van cultuur en nieuwe dingen ontdekken en die met andere mensen delen en dat is nou precies wat we bij de PIT doen 🙂

Posts
Inez
Reintjes