Close

Interview

Wat een plaatje – Jana Mila

Of je nou kan zingen, dansen, dichten, acteren, goochelen of totaal iets anders; bijna iedereen heeft wel een talent. De één bekender dan de ander, maar allen even bijzonder in wat ze doen. Vanwege dit enorme assortiment aan talent, kwam ik op het idee om een rubriek te starten waarin ik iedere maand een beeld schets van een jongere en zijn of haar passie.

Songs van Jana
Vandaag nummer 1 in deze nieuwe reeks. Met foto’s en al krijg je een totaal plaatje van de grote drijfveren, ambities en voor als het nog niet duidelijk was, het talent dat ik voor je verzamel. Voor de maand oktober ging ik op pad met Jana Mila (18), een singer-songwriter die met haar eigen lied het Rozentuinfestival heeft gewonnen.

Misschien klinkt het een beetje cliché, maar muziek is voor mij een echte uitlaatklep.

Aanwezig op deze avond, was ik zo onder de indruk van het talent van Jana, dat ik haar graag wil interviewen. We spreken af langs de Amstel, waar ze vele pauzes doorbracht tijdens haar middelbare schooltijd op het IVKO. Langzaam leer ik Jana én haar muziek veel beter kennen…

Muziek betekent voor mij…
“Misschien klinkt het een beetje cliché, maar muziek is voor mij een echte uitlaatklep. Ik vind het soms moeilijk mezelf te verwoorden en in een liedje komt het gewoon veel beter tot zijn recht. Het is niet alleen een manier om als een soort dagboek dingen van me af te schrijven, maar ook om boodschappen over te brengen. Ik vertel graag verhalen via mijn nummers en spoor mensen ook aan om iets te gaan doen. Zelf heb ik ook het gevoel dat in een liedje alles beter over komt.”

In een liedje komt alles beter over.

Mijn eigen muziek is…
“Ik speel zelf country/folk en dat wil ik ook graag blijven doen. Mijn ambitie is wel om nog meer met een band te gaan spelen, gewoon omdat ik het heel erg leuk vind. Het liefst wil ik verder gaan met schrijven en bij mezelf blijven. Ik zou graag nog wel iets meer willen optreden en ervaring opdoen. Maar of dat nou voor vijf of vijfhonderd mensen is, maakt me dan weer niet zo veel uit. Ik speel echt voor mezelf.”

DSC_0247Toen ik begon…
“Ik was een jaar of 14 toen ik geïnspireerd raakte door een andere zanger: Jake Bugg. Hij kon met heel weinig akkoorden, ontzettend veel nummer maken. Dat wilde ik ook leren en dat is ook de reden waarom ik op gitaarles ben gegaan. Op de akkoorden die ik leerde schreef ik al snel mijn eigen nummers. Ik kon zo twintig verschillende liedjes schrijven op diezelfde vier akkoorden en daardoor wist ik dat ik dit wilde gaan doen.”

Jake Bugg is de reden dat ik op gitaarles ben gegaan.

Ik deelde mijn muziek…
“Eigenlijk pas dit jaar! Ik moest optreden op school en ik kreeg ontzettend veel positieve reacties. Daardoor vroeg ik me af: ‘waarom gooi ik het eigenlijk niet de wereld in? Doe ik dat omdat ik het niet wil of omdat ik het gewoon heel eng vind?’ Ik vind het zelf namelijk ontzettend eng als mensen me aankijken als ik speel. Dit jaar wilde ik gewoon veel uitdagingen aangaan en ook in de muziek. Meedoen aan het Rozentuinfestival was voor mij wel een hele grote stap, maar was het juist daarom ook wel waard. En ach, wat heb ik eigenlijk te verliezen?”

Na een schooloptreden vroeg ik me af, waarom gooi ik het eigenlijk niet de wereld in?

Mijn andere creatieve passies zijn…
“Ik vind filmen ook erg leuk, vooral scenario’s schrijven. Eigenlijk alles met het verzinnen en vertellen van verhalen vind ik erg interessant. Oh, en fotograferen vind ik ook heel leuk! Maar eigenlijk is mijn passie vooral heel veel schrijven…”

Check Jana
Ik heb met plezier een dagje aan de Amstel beleefd en Jana leren kennen. Het is het zeker waard om een keer naar haar te luisteren. Dus wees er een keer bij, of je nou tot de vijf of vijfhonderd man hoort waarvoor ze speelt, haar muziek blijft even bijzonder. Hier check je haar facebookpagina.

DSC_0218

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 1 oktober door:

Marijn Sterre Huijers

Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen. Daarom ben ik ook bij De PIT beland. Ik vind het super leuk om actief bezig te zijn met ditjes en datjes zoals schrijven, lezen, acteren, muziek maken, fotograferen en zo kan ik nog wel even door ratelen. Wat mij drijft is vertellen en gehoord worden, in wat voor vorm dan ook. En omdat ik zo’n enorme levensgenieter ben, hang ik meestal niet alleen de slingers op, maar blaas ook de ballonnen, bak de taart en nodig iedereen uit. Want het leven is nou eenmaal een feest en dat moet gevierd worden.

Posts
Marijn Sterre
Huijers