Close

Review

Shores Like You @ Huis Marseille

Werelden hier ver vandaan en poëzie in fotografie; wat moet je je daar nu bij voorstellen? Fotografe Scarlett Hooft Graafland heeft er een beeld bij. Een aantal van haar recente werken hangen nu in Huis Marseille. Ik ging een kijkje nemen…

Verre reizen; bomen als excuus
De werken van de Nederlandse Hooft Graafland (1973) die nu in Huis Marseille hangen zijn allemaal genomen in de afgelopen vier jaar, en hebben een overeenkomst gevonden in het thema ‘bijzondere bomen’.

Bomen zijn het onderwerp, maar gek genoeg niet op elke foto te zien.

Dat is echter niet meteen het eerste wat je ziet, want let op: hoewel de bomen Hooft Graafland naar de locaties hebben getrokken waar de foto’s genomen zijn, staan ze er lang niet altijd op. Bij de foto’s waar de bomen niet op staan, zit vaak juist een diepere gedachte achter. Kortom, er is in elke foto iets om je bezig te houden.

Hanging out

Van ingewikkelde symboliek…
Dat de foto’s mooi zijn, lijkt mij géén punt van discussie. Elk beeld is fijn om naar te kijken, bijna altijd licht en helder en voorzien van levendige kleuren. Of de symboliek ervan ook altijd even duidelijk is, weet ik niet.

Als ik de bordjes aan het begin van de zaal niet zou lezen, zou ik niet weten dat er meer is dan wat je op het eerste oog ziet.

Als ik de bordjes aan het begin van de zaal niet zou lezen, zou ik niet weten dat er meer was dan wat je op het eerste oog ziet. Na het lezen begrijp ik het soms nog steeds niet. Het is leuk dat er meer uit te halen is dan je denkt, zoals een vrouw met een bamboestok op haar hoofd, maar het is jammer dat dit mij niet lukt.

…naar mooie poëzie
In tegenstelling tot de ingewikkelde symboliek, voegen de ‘poëtische’, extra laagjes die de foto’s lijken te hebben, wel echt iets toe. Dit maakt ook de wat simplere foto’s nog steeds erg mooi, en maakt dat ik daar wél begrijp waar de foto over gaat. Zo geniet ik van de foto’s van twee afstammelingen met een geel modelschip; één van Thomas Cook, de ander van een stamhoofd dat hij ooit ontmoette.

Ook de simpelere foto’s zijn heerlijk om naar te kijken.

Ook de meer ‘simpele’ foto’s van bomen en natuur vind ik heerlijk om naar te kijken en geven me grote lust om zelf mijn koffers te pakken en nieuwe omgevingen te gaan ontdekken.

Scandal

Meer dan één exposant
Omdat de expositie Shores Like You niet het hele museum beslaat, hangen er ook nog werken van een aantal andere fotografen. Hierdoor denk ik al snel dat de tentoonstelling voorbij is (en ben ik een beetje teleurgesteld). Eén verdieping verder blijkt gelukkig dat het nog niet voorbij is; er hangen nog een aantal werken van Scarlett. Overigens maken ook de andere exposanten mooie foto’s met interessante onderwerpen, dus het is geen verlies dat niet alle zalen van dezelfde fotograaf zijn.

Benieuwd?
Voor mij was dit een mooie tentoonstelling, ondanks dat ik helaas niet achter de betekenis van élke foto komen kon. Benieuwd of jij wél de diepere betekenis achter het werk van Scarlett Hooft Graafland kan kraken, of gewoon mooie fotografie bewonderen? De tentoonstelling Shores Like You is nog tot 4 december 2016 te zien in Huis Marseille. Meer informatie: www.huismarseille.nl

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 27 september door:

Ruby Lansu

Hi, ik ben Ruby! Ik ben dol op schrijven, filmen, fotograferen en mooie dingen. Dat klinkt natuurlijk een beetje vaag, maar alles kan mooi zijn en dat vind ik juist zo leuk. Vooral ook omdat ik niet zo hou van keuzes maken, dus ik doe het gewoon maar allemaal.

Posts
Ruby
Lansu