Close

Interview

Nathan Ball wordt zen in zee

Ik ben zelf een ontzettend muziekfanaat en kan in bijna elk genre wel iets van de muziek waarderen. Daarom vond ik het ook zo ongelofelijk gaaf toen ik Nathan Ball, een Engelse singer-songwriter, mocht interviewen. Hij speelt komende zondag in Paradiso tijdens het 7 layer festival, maar voor die tijd mocht ik hem alles vragen over zijn dromen, ambities en talent.

Ik zelf doe niks liever dan muziek maken en luisteren

Super interessant
Of je nou zelf muziek maakt of niet, de meeste mensen vinden het een super interessant onderwerp. Ik zelf doe niks liever dan muziek maken en luisteren. Maar het allerleukste is natuurlijk als je met zoiets moois ook nog anderen gelukkig kan maken door middel van optredens. Nathan bracht afgelopen zomer zijn nieuwe hit “The right place” uit. Het bleek een ongelofelijk succes en hij tourt daarom komende maanden door Nederland en België. Ik was ontzettend benieuwd naar zijn drijfveren, inspiratie en uitgaanstips en ben door elf vragen veel dieper in zijn leven gedoken.

Toen ik veertien was, kreeg ik een gitaar van mijn ouders en begon mezelf te leren spelen

Wanneer ben je begonnen met spelen en met welke instrument(en)?
Toen ik veertien was, kreeg ik een gitaar van mijn ouders en begon mezelf pas toen echt te leren spelen. Ik was ook wel bezig met een flink aantal andere instrumenten, zoals viool, keyboard, blokfluit en drums.

Waarom ben je begonnen met het spelen van een instrument en met het maken van muziek?
Ik ben altijd een enorme muziekfan geweest en wilde alleen maar eigen nummers schrijven, dat was voor mij altijd het leukste gedeelte. Ik was stiekem niet zo van het oefenen van toonladders! Ik begon met het schrijven van liedjes, meteen toen ik mijn gitaar had. Maar als ik er aan terug denk heb ik eigenlijk geen idee meer waarover ze toen gingen…

Ik heb eigenlijk geen idee waarover mijn liedjes gingen…

Waar was je eerste optreden en hoe kwam je daar terecht?
We speelden voor het eerst op een plaats genaamd The Fly in Londen. Als voorprogramma van The Jacks, die we toen al kenden. Ze waren geweldig voor ons en namen ons onder hun hoede.

Word je zenuwachtig voor een optreden en hoe ga je met fouten om tijdens de optredens?
Ik denk dat je zenuwen móet hebben voor een optreden, dat houdt de vurigheid in de show en de spanning hoog. Ik ben geneigd om maar gewoon te lachen als ik een foutje maak, ik ben immers ook maar gewoon een mens!

Ik begin gewoon te lachen als ik een foutje maak, ik ben immers ook maar gewoon een mens

Als je terug denkt aan het eerste nummer dat je ooit schreef, waar ging het over?
Poeh, dat weet ik eigenlijk niet meer… Ik kan me voorstellen dat het waarschijnlijk gewoon ging over een tienerverliefdheid of iets in die richting!

Waar haal je de meeste inspiratie uit: mensen, natuur, dingen of situaties?
Ik denk juist al die dingen samen. Ik hou ervan om een verhaal te verzinnen, waarin ik mensen inbeeld in verschillende landschappen, aan stormachtige zeeën of op kliffen en dan mezelf afvraag wat ze denken en waarom ze er zijn. Dat is hoe de meeste van mijn liedjes zijn geschreven.

Was je van plan om van muziek jouw werk te maken of overkwam het je gewoon? Denk je dat je iets anders wilt doen als je ouder bent?
Het was altijd al mijn droom om dit op jonge leeftijd te doen, maar ik realiseerde me gewoon niet hoe mogelijk het eigenlijk was. Ik ben klaar met de universiteit en wist dat ik het mezelf altijd kwalijk zou nemen als ik hier niet mee door zou gaan, dus dat heb ik gedaan! Ik zou graag voor altijd in de muziek willen blijven werken, of misschien op een dag een festival runnen, dat zou heel gaaf zijn!

Op een dag wil ik een festival runnen

Heb je een proces in het maken / schrijven / produceren van muziek?
Bij het schrijfproces heb ik niet echt een vaste routine. Ik kan mezelf niet dwingen om een lied te schrijven, dus sommige dagen zit ik wat gitaar te spelen en vormt een liedje zich vanzelf. Andere dagen gebeurt er helemaal niets. Ik probeer het over te laten aan de situatie, omdat het soms gewoon niet werkt. Als ik een nummer heb geschreven, neem ik het mee naar Max, onze gitarist, om zijn mening erover te horen. Meestal nemen we dan een kleine demo op en vanaf daar gaan we dan verder.

Ik kan mezelf niet dwingen om een lied te schrijven

Wat is voor jou eigenlijk “The right place”? Jouw huis, of tijdens een tour, met familie of geliefden?
In en rond de zee is mijn echte Right Place. Het is verbazingwekkend hoe het al je gedachtes wist en jezelf helemaal kalmeert. Niets lijkt belangrijk wanneer ik in de zee ben of aan het surfen. Het is het enige moment waarop ik alles helemaal kan uitschakelen en over niks anders na hoef te denken dan daadwerkelijk in de zee zijn.

Welk advies zou je geven aan andere jonge muzikanten?
Neem de tijd, wees altijd aardig tegen geluidstechnici, omring jezelf met geweldige mensen, verwacht dat je behoorlijk wat rare baantjes nodig hebt om jouw muziek te financieren. Maar houd je eraan vast, geloof in je geluid, speel op festivals, geef veel optredens en geniet van het avontuur!

Houd je eraan vast, geloof in je geluid, speel op festivals, geef vele optredens en geniet van het avontuur!

Heb je nog dromen of dingen die je zou willen doen in de toekomst?
Ja zeker! We zijn nog maar net aan het begin. We hopen op een muziek-surf-tour door Amerika en Australië binnenkort!

Komende zondag is hij te bewonderen tijdens een echt huiskamerfestival, 7 layers fesival, op drie locaties in Amsterdam. Hij speelt zelf bij People’s Place (Stadhouderskade 5) en zijn muziek is het meer dan waard! Maar als het aan Nathan (en aan mij) ligt, gaan we komende tijd alleen nog maar meer van hem horen!

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 16 september door:

Marijn Sterre Huijers

Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen. Daarom ben ik ook bij De PIT beland. Ik vind het super leuk om actief bezig te zijn met ditjes en datjes zoals schrijven, lezen, acteren, muziek maken, fotograferen en zo kan ik nog wel even door ratelen. Wat mij drijft is vertellen en gehoord worden, in wat voor vorm dan ook. En omdat ik zo’n enorme levensgenieter ben, hang ik meestal niet alleen de slingers op, maar blaas ook de ballonnen, bak de taart en nodig iedereen uit. Want het leven is nou eenmaal een feest en dat moet gevierd worden.

Posts
Marijn Sterre
Huijers