Close

Reizen

Don Giovanni

Afgelopen week was ik in Praag en alwaar ik werd overgoten door kunst en cultuur. Overal proefde ik de kunsten van de vele straatmuzikanten, (tijdelijke) exposities, klassieke muziekconcerten en musea. Zo kreeg ik een foldertje in mijn handen geduwd over de opera Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart. Daar moest ik naartoe.

Een stuk goedkoper
Don Giovanni draait van 13 juli t/m 14 augustus dagelijks in het Statentheater in Praag, het theater waar het stuk ooit in première ging met op de bok Mozart himself. Ik was al twee keer eerder naar een opera geweest, maar nog nooit naar een opera van Mozart. Het leek me een unieke ervaring om in de operastad Praag naar de opera te gaan, bovendien is de opera in Tsjechië veel goedkoper dan in Nederland, dus besloot ik naar Don Giovanni te gaan.

Ik ben gaan begrijpen wat er zo mooi is aan opera.

Even inkomen
Zoals verwacht werd het inderdaad een heel mooie ervaring. Het duurde even voordat ik in het stuk zat. Opera kijken is namelijk echt een heel ander soort kijken dan bijvoorbeeld bij theater, omdat je de muziek, het verhaal en het theater met elkaar moet combineren. Toen ik dan uiteindelijk eenmaal toch in het stuk zat was het heel mooi en overweldigend. Het is geweldig hoe de emoties van het stuk worden versterkt door de muziek, gespeeld door het orkest voor het podium. Bovendien zit Mozarts muziek immens goed in elkaar, er zitten zoveel melodielijnen in die samen een geheel vormen en de muzikanten moeten ontzettend vaardig zijn dit te kunnen spelen.

Dit was de eerste keer dat ik écht werd meegesleurd in de emoties van een opera.

Credits naar Mozart!
Don Giovanni is veruit de mooiste opera die ik ooit heb gezien. Dit was de eerste keer dat ik écht werd meegesleurd in de emoties van een opera. Ik ben nu oprecht gaan begrijpen wat er zo mooi is aan opera en dat is een hele openbaring. Al met al is de opera zeker voor herhaling vatbaar. Credits naar Mozart!

met Mozart-himselfMet Mozart himself (ofzo)

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 29 juli door:

Blogger

Nikki Verhoeven

Hoi, ik ben Nikki. Ik vind kunst, cultuur en mensen ontzettend interessant en daar blog ik over voor De PIT. Zelf maak ik muziek en houd van koken, lezen en schrijven. Op zaterdag ben ik barista in de leukste koffiezaak van Amsterdam!

Posts
Nikki
Verhoeven