Close

Reizen

Praag: City of Art (met hoofdletter A)

Vakantie, wat nu? Wat ga ik doen? Waar ga ik heen? Na allerlei mooie verhalen gehoord te hebben over hoe mooi Praag wel niet is, besloot ik om de Tsjechische stad deze zomer maar eens zelf aan den lijve te ondervinden.

Kunstkunstkunst
Ik ben verliefd. Op Praag. Maar echt. Wat een héérlijke stad. Praag ádemt kunst. En cultuur. Heer-lijk. Allereerst de gebouwen. Elk gebouw is mooi, groot, hoog en versierd met Praagse jugendstil. En dan staat er nog bijna overal een of ander immens concertgebouw, kerk, paleis of toren, en ja, inclusief Barokke versieringen, jugendstil en goud.

Ik ben verliefd op Praag.

Verder zijn er overal musea, (tijdelijke) tentoonstellingen, straatmuzikanten en dagelijkse klassieke muziekconcerten in kerken en concertgebouwen.

Muziekmuziekmuziek
Voor iedere kerk worden er wel folders in je handen gedrukt voor de concerten die er dagelijks bij te wonen zijn. Elke dag wordt er wel ergens De Vier Seizoenen van Vivaldi gespeeld. Andere bekende namen waarvan de muziek dagelijks wordt gespeeld zijn Bach en Mozart. Zo draait er vanaf 13 juli t/m 14 augustus dagelijks de opera Don Giovanni in het Statentheater in Praag, waar het stuk ooit in première ging met op de bok Mozart himself.

Ik zag Don Giovanni in het Statentheater, waar de opera ooit in première ging met op de bok Mozart himself.

Die opera heb ik natuurlijk bezocht (binnenkort een blog!). Ook ging ik naar een tijdelijke tentoonstelling van Salvador Dalí – een Franse surrealist – in de Gallery of Art Prague (tevens binnenkort een blog), waar tegelijkertijd tentoonstellingen over Andy Warhole en Alphonse Mucha te zien waren.

IMG_1605 IMG_1551
Bij Dalí (boven) en in de operazaal van het Statentheater (onder)

Straatmuzikanten
Niet alleen in kerken, concertzalen en operahuizen kun je genieten van alle kunstzinnigheden. Ook op straat wordt op hoog niveau gemusiceerd. Ik zag een heel toffe jazzband op de Karelsbrug, genaamd Jazz No Problem (en kocht hun cd), een strijkkwartet – eveneens op de Karelsbrug – dat I love Rock ’n Roll coverde,

  Ik hoorde een jonge jongen viool spelen zoals ik nog nooit iemand viool had horen spelen.

een jonge jongen die ik viool hoorde spelen zoals ik nog nooit iemand viool had horen spelen en een strijkersduo dat doodleuk Mozart stond te spelen! Ook is er een heuse John Lennonmuur waar vrij mag worden gegraffitiet.

FullSizeRender (9)  FullSizeRender (10)
Bij de John Lennonmuur (boven) en Jazz No Problem (onder)

Koffiekoffiekoffie
Ook niet onbelangrijk voor mij als barista-zijnde; in Praag zijn er zeer goede mogelijkheden voor een lekker kopje cafeïne. Om de hoek van mijn verblijfplaats bijvoorbeeld, in de straat Vyšehradská, zit het gezellige koffiezaakje Kaldi (vernoemd naar de Ethiopische boer Kaldi die koffie ontdekte, dit verhaal staat ook geschilderd op de muur binnen.)

Hier brandt het personeel hun koffiebonen op een mini-brandertje in de winkel zelf!

Hier brandt het personeel hun koffiebonen op een mini-brandertje in de winkel zelf! In Kaldi dronk ik vrijwel elke dag mijn flat white of filterkoffie. Een ander leuk zaakje heet Ebel Coffee en zit middenin het centrum, vlakbij Old Town Square, zegmaar hét Plein van Praag, in de straat Řetězová. Het personeel van beide zaakjes is fantastisch. Gaat daar heen als je de kans hebt!

FullSizeRender (9)Het verhaal van Kaldi; Kaldi’s schapen gingen ineens heel raar doen nadat ze van bepaalde bessen hadden gegeten; de koffiebes

Zittende mensen, een schattige oude man en zeepbellen
Over hét Plein gesproken, ook weer zoiets heerlijks. Er hangt gewoon een heel fijne sfeer. Eigenlijk in heel Praag wel, maar hét Plein is toch wel iets bijzonders. Ondanks dat er veel te veel toeristen met selfiesticks en segways zijn is de sfeer heel bijzonder.

Ondanks dat er veel te veel toeristen met selfiesticks en segways zijn is de sfeer heel bijzonder.

Vooral ’s avonds, wanneer iedereen op het plein gaat zitten om te genieten van de avond. Dan bedoel ik ook echt zítten. ’s Avonds zít het hele plein vol met op de grond zíttende mensen. Dan is er ook nog het schattige oude mannetje die daar jazz staat te zingen of te spelen op zijn trompet of saxofoon, en de man die grote zeepbellen maakt. Heerlijk.

FullSizeRender (11)
Het schattige oude jazzmannetje

Alles leuk en aardig, behalve op het metrostation
De Praagse mensen zijn over het algemeen heel vriendelijk. In vrijwel alle winkels spreekt men wel Engels, behalve op het metrostation, daar is het personeel ook in een keer super chagrijnig en onvriendelijk. Op straat is het wel lastig om een Engelssprekende Tsjech te vinden. Verder zijn de mensen leuk.

Op het metrostation is het personeel in een keer super chagrijnig en onvriendelijk.

Boek dat ticket!
Nou ja, dit was zo ongeveer mijn ervaring van Praag. Misschien heb je tijdens het lezen van dit stuk al een ticket geboekt, in dat geval: well done! Mocht je nog tips willen over wat je echt móét doen en zien in Praag: laat een bericht achter, want er is nog veel meer!

IMG_1673

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 28 juli door:

Blogger

Nikki Verhoeven

Hoi, ik ben Nikki. Ik vind kunst, cultuur en mensen ontzettend interessant en daar blog ik over voor De PIT. Zelf maak ik muziek en houd van koken, lezen en schrijven. Op zaterdag ben ik barista in de leukste koffiezaak van Amsterdam!

Posts
Nikki
Verhoeven