Close

Interview

Opera voor beginners – ik interviewde Eva Kroon

Vanwege het feestelijk feit dat de Nationale Opera 50 jaar bestaat interview ik als opera-groentje, een operazangeres. En niet zomaar eentje, maar de enige echte Eva Kroon (1983).

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Eva Kroon en ik ben mezzosopraan en ik…

image_400x400Wacht, wat? Niet zo snel hoor, ik ben maar een dummy.
Ik ben klassiek zangeres, en net zoals je viool, altviool, cello en contrabas hebt, wat voor bepaalde hoogte of laagte staat van het instrument, zijn er ook bepaalde ‘typen’ stemmen. Mijn type stem zorgt ervoor dat ik een mezzosopraan ben.

Misschien moeten we niet zo hard van stapel lopen en het simpel houden. Mag je roken als je operazangeres bent?
Roken is zeker niet verboden, alleen door roken drogen je slijmvliezen uit. Bij het zingen is het belangrijk dat deze soepel zijn. Er zijn zangers die roken, ja, die heb je inderdaad, maar het is in de basis niet handig voor je stem. Je moet echt als een ketter roken, wil je een drastisch ander geluid krijgen.

‘Het is niet stoffig of elitair om naar opera te gaan’

En stel je hebt een grote show binnen een paar dagen en het regent buiten fiets je dan door de regen met de kans om verkouden te worden of fiets je dan helemaal niet?
Nee, ik fiets dan niet zomaar door de regen. Ik zorg dat ik me goed inpak en met name koude lucht is erg vervelend. Ik doe dan een sjaal voor mijn mond zodat ik de koude lucht niet direct inadem.

1917470_origIk weet niks over opera. Is het zo dat opera minder populair wordt onder jongeren?
Ik heb het idee dat opera weer aan het winnen is in de populariteit. We proberen heel erg als sector om opera veel toegankelijker te maken. Jongeren moeten weer geprikkeld worden, zodat het niet stoffig is of elitair om naar opera te gaan.

Ik vroeg me ook af of je verschillende talen kent of dat je alleen de klanken onthoudt. Stel je moet een opera zingen in het Russisch moet je dan eerst Russisch kunnen spreken?
Je moet zorgen dat je datgene dat je zingt en datgene wat om je heen gezongen wordt begrijpt. Je  moet de teksten vertalen en zorgen dat je het fonetisch goed kan uitspreken, maar dit betekent niet dat ik dan Russisch spreek. Het gaat er niet om dat ik de taal kan spreken, maar dat ik datgene wat ik zeg, op de juiste manier weet te brengen.

Wil je zelf nog iets kwijt aan De PIT-lezers?
Ik denk dat jongeren zich bij de opera kunnen laten verassen door de samenkomst van muziek, decor, de stemmen. Ook is er gewoon een boventiteling, dus je kunt het verhaal gewoon begrijpen.

Jongeren moeten zich vooral laten verassen en daarna pas beslissen wat ze er van vinden.

Je kunt je door opera echt helemaal laten meenemen, ongeacht hoe oud je bent. Het is in ieder geval een ervaring die je een keer meegemaakt moét hebben. Daarna kun beoordelen of je het wel of niet bij je past. Jongeren moeten zich vooral laten verassen en daarna pas beslissen wat ze er van vinden.

Gaat dat zien!
Eva Kroon zingt op 29 juni en 1 juli tijdens het speciale Jubileumconcert bij De Nationale Opera. Meer informatie vind je via de website. Wil jij je ook eens laten verassen? Laat je dan verleiden door Operaflirt (check hier) en ga voor slechts 20 euro naar de opera, waar je zelfs een kijkje achter de schermen mag nemen!

Le nozze di Figaro_credits Petrovsky & Ramone
Le nozze di Figaro

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 29 juni door:

Titus van Zandwijk

Hé Titus hier! Ik houd van lange douches na zware dagen, wollen sokken en avocado’s. Jullie hebben alleen het geluk dat dit niet de plek is om daar eindeloos over door te ratelen dus zal ik waarschijnlijk schrijven over andere onderwerpen die mij boeien zoals: muziek, filosofie, fashion, ditjes en datjes en nog veel meer, vaak cynische, dingen.

Posts
Titus
van Zandwijk