Close

Review

De Groeten van Oerol #3

Ik heb het gevoel dat ik al weken op Oerol zit, zo vertrouwd als het eiland voelt. Maar nee, we zijn pas een paar dagen verder sinds mijn eerste blog! Tijd voor een update van al het moois dat ik hier zie en meemaak.

Let’s talk about sex, baby
Op Oerol worden er verschillende werelden voor de bezoeker gecreëerd. Zo kom ik terecht in een gymzaal, genaamd ‘Sexiety.’ Hier kunnen we open praten over onze seksuele verlangens, fantasieën en ideeën.

Hier kunnen we open praten over onze seksuele verlangens, fantasieën en ideeën.

Ook gaat het over de blokkades die je tegenkomt in het praten over seks. Twee actrices (Gehring en Ketelaars) en een journalist (programmamaker Gian van Grunsven) nemen ons op sleeptouw. Samen met een fantastische muzikant die het geheel als eenmansband van muziek voorziet, nemen zij mij mee in een prachtige zoektocht.

Zo veel verschillende partners

Het publiek is wat zenuwachtig; er wordt veel gegiecheld, ongemakkelijk gelachen en geschuifeld. In ‘Sexiety’ worden dan ook veel vragen gesteld: “Waarom wil ik met zoveel verschillende mensen seks?”, of juist: “Waarom heb ik helemaal geen seks meer met mijn partner? Waar fantaseer ik over?”

Waarom wil ik met zoveel verschillende mensen seks?

Prachtig pleidooi over seks
Heel veel spannende nieuwe inzichten hou ik niet aan deze voorstelling over, maar het is een prachtig kwetsbaar en sterk pleidooi voor meer openheid over seks. Ik ga dan ook met een grote glimlach rond mijn mond naar buiten. Yes!

Sexiety is nog te zien op de Parade in Den Haag deze zomer van 8 t/m 10 juli!

Ik zie Spoken
De tweede ‘wereld’ waarin ik me op Oerol begeef, is in het bos. Ik zie Spoken is het vervolg in de ‘Crashtest Ibsen’-reeks van Moeremans&Sons en NNT. Zoals voorgaande jaren spelen de acteurs van Chrashtest Ibsen ontzettend goed en is het heel slim in elkaar gezet. Spoken is een stuk dat 135 jaar geleden is geschreven en naar het heden getrokken. Zo wordt er gespeeld met de zogenaamde ‘vierde wand’ die het publiek anno 2016 gescheiden houdt van de acteurs die al 135 jaar lang hun verhaal spelen.

Dit gaat over onze drang alles maar te controleren en te verzekeren, om zo zonder risico’s te kunnen leven.

Het gaat over onze drang alles maar te controleren en te verzekeren, om zo zonder risico’s te kunnen leven. Dat deden we toen, maar dat doen we nu nog steeds. Het stuk is humoristisch en vlot, maar toch vrij voorspelbaar. Daar doen de makers het ook om, want iedereen weet toch al hoe het afloopt. Toch kan ik niet zo goed tegen het moralistisch vingertje. Want zie je nou wel, voorzichtig leven levert niks op: ‘mens durf te leven. Joie de vivre!’

Psychedelische Trip
Tot slot komen we weer op een ander plek op het eiland, midden in de duinen. We worden meegenomen in een psychedelische trip, ‘een nachtelijk, visueel en hallucinair concert-ritueel’, waar het prachtige Terschellings’ decor zich uitstekend voor leent. De zon is onder en ‘Planetary Sunrise’ begint. Deze trip wordt verzorgd door het Ragazze Quartet, het jazztrio Kapok, Slagwerk Den Haag en Blauwe Uur.

Het is haast hallucinerend.

Ik droom heerlijk weg op de muziek, en langzaam komt er licht uit de duinen. Het is haast hallucinerend. Overal komen en verdwijnen sterren, lichtstrepen bewegen achter elkaar aan door de duinen, en blauwe golven overspoelen ons. Laag over laag creëert Blauwe Uur met haar projecties nieuwe landschappen in de duinen. Het is een prachtig geheel. Ik blijf hier voor eeuwig.

Gaat dat zien!
Ben je ook op dit fantastische eiland of heb je plannen voor volgend jaar? Check dan hier de website van Oerol!

 

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 15 juni door:

Blogger

Judith Rijsenbrij

Ik ben een theaterbeest, en een muziekbeest, en eigenlijk het liefste allebei tegelijk. Ik wil daar de hele tijd mee bezig zijn. Ik studeer nu Kleinkunst aan het Conservatorium in Antwerpen maar probeer tussen alles door ook te blijven schrijven voor de Pit over alles wat ik op het podium voorbij zie komen!

Posts
Judith
Rijsenbrij