Close

Review

‘Je bent een hoer!’

Dinsdag 31 mei was ik te vinden in de Baliewaar een thema-avond plaatsvond over prostitutie en beeldvorming in samenwerking met het prostitutie-, Van Gogh- en het Amsterdammuseum. De centrale vraag van de avond: wat denken wij van prostitutie? Wat zijn onze vooroordelen en komen die overeen met de werkelijkheid?

Meer stoelen gewenst
Bij binnenkomst worden we naar de zaal geëscorteerd. De mensen zien al gauw dat er weinig plek is om te zitten. Dit maakt op zich niet heel veel uit, want in de salon is alles live te zien op beamers. Ondanks het feit dat er een andere zaal is, wil je het toch wel in het echt zien en niet op beeld.  Dus hadden er wat meer stoelen in de zaal mogen staan.

Sfeervol sfeertje 
De avond begint, er loopt een vrouw het podium op en ze begint te vertellen wat we kunnen verwachten van deze avond. Het is een lang programma met twee korte pauzes. Voor de pauze zie ik een soort inleiding met verschillende personen die iets vertellen over sekswerkers. Na de pauze kunnen we kiezen tussen twee programma’s: prostitutie door de eeuwen heen of beeldvorming in de populaire cultuur. Ik vond het erg jammer dat ik niet naar beide kon kijken, maar koos toch voor ‘prostitutie door de jaren heen.’

Voor vrouwelijke sekswerkers zijn er heel veel scheldwoorden, terwijl er voor mannelijke sekswerkers amper scheldwoorden zijn.

Bootpoot, Hoer! 
Het is een soort vertel-rondje met veel grappige verhaaltjes. Wat ik toch het meest opvallend vind is dat er voor vrouwelijke sekswerkers erg veel scheldwoorden zijn, namelijk: hoer, slet, snol etc., terwijl er voor mannelijke sekswerkers amper scheldwoorden zijn. Er werd er een genoemd: ‘Broodpoot’, maar dat telt niet want bijna niemand kent het.

Mijn avond
Ik vond de thema-avond zelf een beetje saai, dit komt vooral omdat ik tussen veel oudere mensen stond, en het toch niet helemaal voor onze doelgroep gericht bleek. Ik vond het ook best jammer dat er onderwerpen werden besproken die erg logisch en vanzelfsprekend zijn, ik had toch wel iets meer verwacht van een thema-avond.

Ik ben eerder weggegaan, omdat ik het langdradig vond en het slaapverwekkend was.

Natuurlijk is het wel grappig dat er grafiekjes en dergelijke in voor kwamen, zo krijg je echt in percentages een beeld van hoeveel het nou is. Al met al is mijn oordeel toch niet zo positief… Ik ben eerder weggegaan, omdat ik het erg langdradig vond en omdat de verhalen net iets te lang duurde, waardoor het slaapverwekkend werd.

Lichte zeden
Maar wat ik in ieder geval belangrijk vind, is om over prostitutie te blijven praten, omdat het een erg groot probleem is, wereldwijd. Zo ga ik zeker lichte zeden in het Van Gogh museum bezoeken, zodat ik er zelf naar kan kijken en me nog meer kan laten informeren.

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 11 juni door:

Gigi Troost

Hoi! Mijn naam is Gigi, geboren in Amsterdam en ik ben 16 jaar.
Ik hou erg van muziek, dans en theater. Ik zing en speel piano, en treed vaak op met mijn bandje. Verder vind ik het super leuk om nieuwe dingen te ontdekken en een breder cultureel platform op te bouwen, daarom blog ik bij De PIT.

Posts
Gigi
Troost