Close

Verslag

Fabcity: een groen Java-eiland

In Amsterdam kom je kunst overal tegen. Een goed voorbeeld is FabCity, het tijdelijke designeiland dat voor twee maanden op het Java-eiland te zien is. De makers van deze expo willen vormgeving stimuleren en zo een groene stad creëren.

Van eco-huizen…
Tijdens de rondleiding, maar ook als je zelf door deze ‘stad’ heen loopt, zie je verschillende projecten. Zo worden er verschillende eco-huizen getoond, waar de ontwerpers hebben gezorgd voor innovatieve oplossingen om ‘anders wonen’ te stimuleren. Ik ben gelijk erg enthousiast over de projecten die de rondleider ons laat zien.

Ik zie het gelijk: dit zijn de huizen van de toekomst.

Zo heeft één van de huizen aan de buitenkant zwartgeblakerd hout zodat een huis verven (iets wat slecht is voor het milieu) niet meer nodig is. Doordat het hout als het ware afgebrand is, ontstaat een goed isolerend en waterafstotend laagje. Ook is een huis te zien waarvan de bestrating voor het huis is gemaakt van oude gympen. Met een speciale lamp lichten de kleuren hiervan op in het donker. Ik zie het al voor me: een hele straat met opgelichte tegels!

foto 3 (4)

…tot een 3D-geprinte brug
Bij FabCity zijn er daarnaast nog lopende projecten, zoals de brug ontworpen door Joris Laarman die wordt gemaakt door voorgeprogrammeerde 3D printers. Het enige wat ik jammer vind is dat deze brug niet bij FabCity te zien is. Hiervoor moet je naar een loods bij de NDSM-werf…

Hoe geweldig is dit! Ik zie mij hier al in wonen!

Uitgelicht: het ‘Wikkelhouse’
Eén van de werken die te zien is bij FabCity is het ‘Wikkelhouse‘ ontworpen door de Fiction Factory. Dit is een huis dat is gemaakt van vierentwintig om elkaar gewikkelde lagen karton. Het idee is om met andere materialen je eigen huis in te delen die overal ter wereld neer te zetten is. Hoe geweldig is dit! Ik zie mij hier al in wonen!

Workshops en andere activiteiten
Bij Fabcity komen in juni veel workshops en er komen bandjes spelen. Komt dat zien, want wie wil nou niet een kijkje in de toekomst nemen!

Gaat dat zien!
FabCity loopt tot en met 26 juni en is te zien op het Javaeiland. De toegang is gratis en een gratis rondleiding (dit is zeker aan te raden) is op maandag tot en met vrijdag om 16.00 en 17.00 en op zaterdag en zondag om 13.00, 15.00 en 17.00 mogelijk.

Design fiets

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 28 mei door:

Mariska Castelijn

Ik ben gek op kunst en alles wat hiermee te maken heeft, zoals films kijken, tentoonstellingen en dansvoorstellingen bezoeken. Ik studeer Media, Kunst, Design en Architectuur aan de VU. Zelf teken ik soms ook nog iets als ik een creatieve bui heb. Ik speel nu 11 jaar piano en ik houd van heel veel verschillende soorten muziek. Op het eerste gezicht lijk ik misschien wat verlegen, maar als je mij beter kent kom je erachter dat ik eigenlijk best… gestoord ben! Je kunt mij wakker maken voor de zomerzon en schattige kattenfoto’s en –filmpjes. Dalí en Gaudí zijn mijn lievelingskunstenaars en ik kijk films (geen horrorfilms!) altijd rond de 10 keer en dan nog mag niemand spoilen wat er gaat gebeuren.

Posts
Mariska
Castelijn