Close

Review

Balancerende rotsblokken en supermannen op leeftijd

Als je deze week door Utrecht wandelt kan het zomaar gebeuren dat je tegen een aantal opvallende kunstinstallaties en performances aanloopt. Afgelopen weekend is namelijk het theaterfestival Spring van start gegaan, en om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dat is niet te missen! Deels vanwege het uitgesproken karakter en de toegankelijkheid van het festival, maar ook omdat je zeker verrast terug zult komen.

Wat is Spring?
De voorstellingen die tien dagen lang op verschillende plekken in de stad te zien zijn, zijn allemaal nieuw. Ze zijn modern, abstract, baanbrekend; een traditioneel stuk kom je er niet tegen. Het festival toont een brede mix van grensoverschrijdende performances, zowel in het theater als daarbuiten. De makers verschillen van gevestigde namen tot jong talent, oftewel: ‘de kunstenaars van de toekomst’, aan wie Spring een podium biedt.

Ze zoeken de grens tussen dans en theater, beeldende kunst en technologie, muziek en politiek.

Al deze kunstenaars zoeken de grens tussen dans en theater, beeldende kunst en technologie, muziek en politiek. 700-551 dumps Spannend dus! Het festival zelf bestaat pas vier lentes en begint dit jaar echt groot te worden. Veel voorstellingen gaan tijdens Spring in première. Het is dus spannend wat er precies op het podium verschijnt. Ik ging een kijkje nemen in Utrecht om dat uit te zoeken.

6: THE SQUARE is een schreeuw naar vrijheid
Op vrijdagavond zit ik met een biertje in het ‘festivalhart’ van Spring, de foyer van de Stadsschouwburg. Ik ga naar de premièrevoorstelling van 6: THE SQUARE. Enige voorkennis over waar ik terecht zou komen heb ik niet, en van het doorbladeren van het programma wordt ik ook niet veel wijzer: “In een feestelijk ritueel leiden acht dansers en één actrice je door een landschap van mogelijkheden.” Choreografe Nicole Beutler onderzoekt de ‘mogelijkheden voor de rol van het vierkant in onze samenleving.’ Aha.

De beschrijving trekt me aan, want het klinkt stoer en abstract.

Toch trekt de beschrijving me aan, want het klinkt stoer en abstract. Ik stel me een experimentele dans voor waarin muziek en theater samenkomen, hopelijk een tikkeltje provocerend. En ja hoor, de voorstelling blijkt een schreeuw naar vrijheid, een explosie van een verlangen naar chaos. Op hard bonzende elektronische muziek trekken prachtige, jonge dansers het publiek in hun strikt ritmische wereld. Ik wil meer!

IMG_5381Bushokjeskunst
Direct voor de stadsschouwburg is er, als je goed kijkt, al iets opmerkelijks aan de hand. De reclameposters in het bushokje zijn namelijk onderdeel van Spring. Verspreid door de stad vormen honderd posters een kunstproject, met komische, politieke teksten die je aan het denken zetten. Maar wat gebeurt daar verderop?

Zes bejaarde supermannen
Het zijn zes bejaarde supermannen, geheel in kostuum, maar met dikke buiken en grijze haren! Ze wandelen rustig door de stad. Al snel worden ze gevolgd door een groep nieuwsgierige toeschouwers. Het is een mooie performance over de breekbaarheid van de mens.

Nick_Steur_performance_installatie_A_piece_of_2_-_balancing_human_sized_rocks

Een ware Sisyphus-kwelling?
Het meest opvallend in de straten van Utrecht is toch wel een installatie waarbij de kunstenaar, elke dag weer, enorme rotsblokken op elkaar probeert te laten balanceren. Het is het ‘A piece of 2 – balancing human sized rocks’, waarin kunstenaar Nick Steur de zwaartekracht trotseert.

Gaat dat zien!
Klinkt dit je allemaal opmerkelijk in de oren? Verwonder jezelf en pak nog deze week de trein naar Utrecht (en beklim dan gelijk de prachtige Dom). 500-452 dumps Grijp je kans, want het festival duurt nog maar tot 28 mei. Op de website vind je meer informatie over de verschillende voorstellingen en installaties. En check het weerbericht, een zonnetje is aan te raden!

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 24 mei door:

Event

Nina Gribling

Hola! Ik ben Nina en vier mijn laatste jaar op het Barlaeus hier in Amsterdam. Daarna ga ik een bescheiden poging doen om op de een of andere manier een steentje bij te dragen aan het verbeteren van de wereld. Bij de PIT zit ik bij de eventcrew en presenteer ik af en toe filmpjes. Maar daarnaast ben ik uren zoet met het lezen van een veel te dik boek.

Posts
Nina
Gribling