Close

Review

Echt gebeurd in Toomler

Zondagmiddag. In het donkere, onverwacht gelegen café Toomler, vindt Echt Gebeurd plaats. Tijdens dit maandelijkse evenement vertellen mensen ontroerende, grappige, bijzondere of simpelweg goede, écht gebeurde verhalen. Met thema’s zoals “In het heetst van de strijd”, “List & Bedrog” en “de Ex” stelt ‘Echt Gebeurd’ bijna nooit teleur.

‘Creator of comic tumult’
“Toomler (spreek uit toemler) is de Jiddische term voor ‘Creator of comic tumult’, de naam die men in New York in de dertiger jaren aan jonge comedians gaf,” aldus de website van de comedyclub/café, gelegen ónder het Hilton hotel in Zuid. Doorgaans worden er vooral voorstellingen door comedians van Comedytrain gespeeld. De middag die ik vandaag bezoek, ‘Echt Gebeurd’, wijkt daarin af: de mensen die verhalen vertellen zijn meestal geen professionele comedians, maar mensen zoals jij en ik, die iets bijzonders mee hebben gemaakt. Verhalen variërend van trieste, tenenkrommende verhalen over grote levensgebeurtenissen tot lichte en vermakelijke anekdotes over bijvoorbeeld (ex-)partners.

Ik hoor trieste, tenenkrommende verhalen over grote levensgebeurtenissen, maar ook lichte en vermakelijke anekdotes over (ex-)partners.

Fiasco
De editie die ik bezoek is de laatste editie van dit seizoen. Het thema deze keer is ‘Fiasco’. Op de door bezoekers in te vullen briefjes die op de tafels in het café liggen staat de zin: “Ik mislukte volledig als/toen ik…” Tussen de verhalen van de comedians door worden elke keer een aantal van de briefjes voorgelezen. De zinnen die door het publiek op de briefjes worden geschreven zijn vaak minstens zo grappig als de andere delen van het programma.

Puberdagboek
Vanavond worden er maar liefst vijf verhalen verteld, variërend van een komisch en licht triest verhaal door Ymke Wieringa van Echte Meisjes in de Jungle en Britt en Ymke (maak je geen zorgen als deze titels geen belletje doen rinkelen), tot een serieus en redelijk zwaar verhaal door de pianist van Echt Gebeurd, Amir Swaab. Bij Echt Gebeurd is er voor veel verschillende soorten verhalen ruimte.

Doch soms pijnlijk, is ook het voorlezen van puberdagboeken altijd grappig en voor mij, als puber, vaak herkenbaar.

Zo komt er een verhaal voorbij over het fiasco van carnaval-minister-zijn, waarna er meteen nog wordt verteld over het schrijven van een oorlogsartikel in Syrië; een goed voorbeeld van de veelzijdigheid van het evenement. Ook leest er elke maand iemand zijn of haar puberdagboek voor. Doch soms pijnlijk, is ook dit deel van de middag altijd grappig en voor mij, als puber, vaak herkenbaar.

Een spannende redactie
Deze middag wordt gepresenteerd door Paulien Cornelisse, die ook onderdeel is van de redactie die verder bestaat uit Micha Wertheim, Eva Maria Staal en Rosa van Toledo. De redactie selecteert de verhalen en helpt de verteller vervolgens met het zo goed mogelijk overbrengen van zijn of haar verhaal.

Echt Gebeurd is altijd een grappige, bewegende, interessante en bijzondere aangelegenheid. Voor iedereen die geen zin heeft vijftien euro te betalen, is er ook de podcast. Gratis en af en toe komt er een verhaal op dat in Toomler is verteld. Leuker is het om na de zomerstop gewoon zo’n zondagmiddag bij te wonen. Het is het waard.

Gaat dat zien!
‘Echt Gebeurd’ vindt vanaf september weer elke maand om 16.00 uur op de zondag plaats. Houd de facebook ‘Echt Gebeurd’ in de gaten voor exacte data. Kaartjes kosten 15 euro en kan je kopen via deze site, waar ook de podcast te vinden is. Wil je zelf een verhaal vertellen? Kijk dan hier.

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 18 mei door:

Joanne van Gool

Ik ben Joanne en ik hou van eten, koken, schrijven, praten, luisteren en Creatieve Dingen doen. Ik ben volgend jaar klaar met school en dan wil ik tienermoeders gaan redden.

Posts
Joanne
van Gool