Close

Review

Normaal is niet meer

Afgelopen week bezocht ik een screening van de film Normal is Over, een documentaire over de kern-oorzaak van de klimaatverandering die wij als mensen te weeg hebben gebracht. Klimaatverandering wordt nu volgens de film toch echt onhoudbaar. Oneens ben ik het niet, maar er is nog ruimte voor verbetering.

Geen vragen, maar antwoorden
De screening vindt plaats in Tuschinski en wordt bezocht door een gevarieerd publiek, waaronder veel studenten die via de groep Rethinking Economics gekomen zijn. Ik ga netjes zitten en ben benieuwd wat me te wachten staat. Het klimaat heeft me altijd al geboeid. Normal is Over wordt geïntroduceerd door twee leden van deze groep, samen met de maakster, Renée Scheltema. Over haar film zegt ze: “ik heb veel films gezien, maar de meeste gaan alleen maar over de symptomen en niet over de oorzaak.

De film komt ter zake over het echte probleem en de oplossingen daarvan.

Uiteindelijk hoorde ik iemand op CNN praten over economische groei, en ik besloot daar verder in te duiken.” Wat Renée naar mijn interpretatie zegt is dat de film dus bedoeld is om, anders dan de gemiddelde milieudocumentaire, ter zake te komen over het echte probleem en de oplossingen daarvan.

NiO crowdCowspiracy
Ook heb ik al een flink aantal documentaires over het milieu gezien, met verschillende insteken en van verschillende makers. In zekere mate herken ik het statement dat Renée maakt, hoewel ik denk dat bijvoorbeeld de film Cowspiracy (2014) al aan de behoefte voor een duidelijker antwoord heeft voldaan. Toch kan het nooit kwaad om nóg een insteek te horen, dus daar gaan we: met Renée Scheltema als one-woman crew op reis, op zoek naar de oplossingen.

Motiverende verhalen
De film duurt anderhalf uur en is, als geheel, heel interessant. Er komen dingen voorbij waar ik nog niet aan had gedacht, zoals het feit dat er dankzij rente altijd meer vraag naar geld is dan er in omloop is. Naast de professionals op verschillende gebieden die aan het woord komen, zitten er in de film ook zogenaamde “sleutelfiguren”, die ieder op hun eigen manier hun steentje bijdragen. Zij bieden een welkome afwisseling en hebben een inspirerend effect.

Dankzij rente is er altijd meer vraag naar geld, dan er in omloop is.

Wat moet ik doen?
Toch zijn de sleutelfiguren van de film niet genoeg om de verwerking van de enorme massa indrukken die op je afkomt makkelijker te maken. Normal is Over is geen documentaire voor beginners, om het zo te zeggen. Er wordt veel verteld, en veel daarvan is best gecompliceerd. Ik vind het lastig om bij te houden waar het nou echt over gaat. Als geheel vind ik het interessant en het gegeven van economische groei als uitgangspunt is slim, maar inhoudelijk heb ik niet het gevoel dat ik tot nieuwe inzichten heb kunnen komen of dat er mij daadwerkelijk oplossingen zijn aangereikt, zoals verwacht.

Inhoudelijk heb ik niet het gevoel dat ik tot nieuwe inzichten heb kunnen komen.

Een nabespreking
Na de film is het tijd voor een panel; hieruit hoop ik misschien nog iets wijzer te worden. De panelleden zijn filmmaakster Renée, econoom Rens van Tilburg en de directeur van Triodos Bank Nederland (één van de sponsoren van de film), Matthijs Bierman. Samen gaan ze in op verschillende vragen vanuit het publiek. Helaas schept dit niet veel meer duidelijkheid, omdat het onderwerp nou eenmaal moeilijk is.

Realisme of idealisme?
Wel valt nu op dat Renée vooral heel idealistisch is, maar op het gebied van realisme en daadwerkelijke economische kennis een beetje achterblijft. Hierdoor loop ik de zaal vooral uit met twijfel over het nut van de film; aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat de motivatie die ik wel uit de film heb gehaald ook veel waard is. Een mooie, concluderende uitspraak van meneer Bierman: “It’s a moral crisis.”

Meer weten?
Normal is Over wordt in principe niet in de bioscoop vertoond; wel kan je zelf een screening organiseren. Meer informatie is te vinden op Normalisoverthemovie.com. Check hieronder de trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=7gAggn9nhu0

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 19 april door:

Ruby Lansu

Hi, ik ben Ruby! Ik ben dol op schrijven, filmen, fotograferen en mooie dingen. Dat klinkt natuurlijk een beetje vaag, maar alles kan mooi zijn en dat vind ik juist zo leuk. Vooral ook omdat ik niet zo hou van keuzes maken, dus ik doe het gewoon maar allemaal.

Posts
Ruby
Lansu