Close

Review

Een Iers ‘sprookje’ in Brooklyn

De film ‘Brooklyn’ is inmiddels al een maand te zien in de bioscoop, maar als ik niet toevallig de trailer was tegengekomen terwijl ik naar een andere film ging, had ik waarschijnlijk het bestaan van deze geweldige, meeslepende film gemist.

Vertrek naar dé grote stad
Brooklyn is gebaseerd op een geroemd boek van Colm Tóibín (maak je geen zorgen, ik had ook nog nooit van hem gehoord). Het verhaal gaat over de Ierse Eilis Lacey die het grootste avontuur van haar leven aan gaat: vanuit haar kleine dorpje in Ierland vertrekt ze naar Brooklyn, New York. De film gaat vervolgens vooral over haar leven daar, op een hele dagelijkse, gewone manier.

Elk shot lijkt een schilderij

Het gaat vooral om het leven dat ze opbouwt op deze nieuwe plek en de keuze tussen haar nieuwe en haar oude thuis. Deze verhaallijn lijkt misschien niet heel opwindend, maar door de prachtige beeldvoering en het top acteerwerk kom je er toch helemaal in en er valt verrassend veel te lachen.

Een sprookjes-achtig beeld
Filmisch gezien is dit verhaal ontzettend “aesthetically pleasing” elk shot lijkt een schilderij, en door de dromerige kleuren wordt je nog meer meegevoerd in het verhaal. De kleuren zijn zacht, wat zowel fijn is om naar te kijken, als dat het voor mij overeenkomt met het beeld dat ik heb van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Noem het ‘kabbelen,’ er zitten immers weinig emotionele uitschieters bij

Neem de tijd
Het tempo van de film sluit hierbij aan, namelijk rustig: overal wordt de tijd voor genomen. Dit zou je als kabbelen kunnen ervaren: er zitten weinig emotionele uitschieters bij. Het stoort mij niet, het zorgt er juist voor dat ik me makkelijker kan verbinden aan de personages. Ook de muziek is subtiel; allemaal samen is het net een zachte wolk – wat wil een mens nog meer?

Meer dan alleen romantiek
Qua verhaal heeft het natuurlijk met je eigen smaak te maken of je dit een leuke film zou vinden, maar hoewel romantiek wel een belangrijke rol speelt, is dat echt niet het enige onderwerp. Eilis laat alles wat ze kent achter zich en moet opnieuw haar plek vinden in een nieuw land, waar ze niemand kent. Het genre is terecht romantisch drama, maar in het zoeken naar een thuis in een voor haar totaal nieuwe wereld kan ook ik me op een bepaalde manier wel herkennen. Een thema dat voor ieder aansprekend kan zijn.

Het Ierland van Brooklyn is herkenbaar: iedereen probeert je te guilt trippen

Het Ierse in Brooklyn
Er zijn een aantal dingen die me opvallen in de film, vooral als Eilis terugkomt in Ierland. De manier waarop Eilis wordt behandeld en hoe haar omgeving haar heel nadrukkelijk een bepaalde richting in duwt, vind ik apart. Gelukkig ben ik samen met een Ierse vriendin, die de acties van de mensen om Eilis heen beter begrijpt. Zij legt uit dat het Ierland van Brooklyn herkenbaar is: “vooral als jongere persoon wordt je geduwd in de richting die de community denkt dat goed voor jou zou zijn. Iedereen, overal, probeert je door het opwekken van een schuldgevoel over te halen om te doen wat ze willen dat je doet.”

Hardop lachen, huilen en tandenknarsen
De film is heel goed gespeeld (Saoirse Ronan is voor haar rol genomineerd voor een Oscar), en de reactie van mijzelf en de rest van de zaal bevestigt dat: ik kan horen dat de andere bezoekers (het zijn er niet veel) lachen en snikken op dezelfde momenten als ik. De laatste keer dat ik dat meemaakte was bij The Fault in Our Stars. Zo’n gezamenlijke beleving van de film gebeurt niet vaak, maar het geeft een fijn gevoel van verbondenheid. Ook maakt het samen lachen het een stuk minder ongemakkelijk om hardop te lachen.

Vertrek naar een andere wereld, in een andere tijd, op een andere plek. Op naar Brooklyn.

Gaat dat zien!
Al met al is het zeker een aanrader en als ik tijd en geld had, zou ik zo nog een keer gaan. Vertrek naar een andere wereld, in een andere tijd, op een andere plek. Op naar Brooklyn.

Brooklyn draait in een beperkt aantal bioscopen in Amsterdam; kijk op filmladder.nl voor meer informatie over tijden en locaties.

 

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 12 april door:

Ruby Lansu

Hi, ik ben Ruby! Ik ben dol op schrijven, filmen, fotograferen en mooie dingen. Dat klinkt natuurlijk een beetje vaag, maar alles kan mooi zijn en dat vind ik juist zo leuk. Vooral ook omdat ik niet zo hou van keuzes maken, dus ik doe het gewoon maar allemaal.

Posts
Ruby
Lansu