Close

Review

#LostWords, ik & Social Media

Afgelopen woensdag was ik bij de tweede editie van LostWords, een evenement van jongerentheatergroep Lost Project. Het thema van de avond: Social Media. Geen idee hebbende wat deze avond me gaat bieden stap ik naar binnen, waarna ik volledig geïnspireerd weer buiten kom. Top dus!

Een mysterieus evenement
Met vrij weinig verwachtingen en niet meer dan een vermoeden over waar ik vanavond nou precies naar toe ga, kom ik aan bij de Tolhuistuin. Buiten staan mensen in de rij voor een ander evenement, “maar de mensen voor het debat kunnen gewoon doorlopen”, hoor ik naast me. Debat? Ik dacht dat ik naar een verhalenavond ging. Anyhow, ik loop door naar de tuinzaal en kom daar in een huiselijke sfeer terecht. Dit heeft eerlijk gezegd niet echt iets weg van een debat. Ik wordt steeds nieuwsgieriger: wat gaat hier toch gebeuren?

Debat? Ik dacht dat ik naar een verhalenavond ging.

Woorden die gevonden willen worden
Tsja, wat staat me hier in de Tolhuistuin te wachten? Volgens de site het volgende: In LostWords gaan we op zoek naar woorden die gevonden willen worden. Woorden die stem geven aan het leven van jongeren in de grote stad anno nu en alle uitdagingen die dat met zich mee brengt. […] Een avond vol dialoog, ‘spoken word’, muziek en theatrale performances.”  Hoe dit alles bij elkaar kan komen, geen idee, maar ik wil het graag ontdekken.

Social media
Het onderwerp van de avond, hetgeen me hier naartoe heeft getrokken is ‘Social media’. Zoals wel meer mensen zit ook ik er constant op, en vind ik het interessant na te denken over de voor- en nadelen ervan. Sluit het ons af, of maakt het ons socialer? Voelen we ons veiliger, of juist totaal niet? Ikzelf denk niet dat ik alleen uit deze vraagstukken kan komen, dus vind het dan ook heerlijk te luisteren naar wat anderen erover te zeggen hebben.

De juiste foto. Mét de juiste filter. De perfect oneliner in 120 tekens. Die éne emoticon om uit te leggen wat je nou écht bedoelt…We ‘snappen’, we tweeten, we message-en, we appen. We zijn er maar druk mee.
Maar wat levert het ons op?

Je mond opentrekken is zo makkelijk nog niet
Hoewel we niet echt in een kleine ruimte zijn en ik niemand ken, is het alsof je gewoon in een woonkamer zit met wat vrienden. Één van de punten van vanavond is het delen van verhalen en het discussiëren over een aantal stellingen. Je mond opentrekken en je openstellen kan heel ongemakkelijk zijn; zoals iedereen denk ik wel eens heeft meegemaakt (bijvoorbeeld op school.) Je kunt mensen nooit dwingen te delen en daar zit een risico in, maar hier gaat het vanavond allemaal heel natuurlijk. Er heerst een veilig gevoel en iedereen is betrokken met wat er besproken w0rdt. Ook ik voel me op mijn gemak.

12662443_1057578717639709_5715081615077757801_n
Veel variatie
Zoals al in de beschrijving van het evenement aangegeven was, zijn er verschillende performances, afgewisseld met gesprekken.

Het is niet alléén theater of alléén discussie; het is van alles.

In combinatie met het feit dat je ook een hapje kunt eten, maakt dit dat Lost Words niet makkelijk in een hokje te stoppen is: het is niet alléén theater of alléén discussie; het is van alles. Dit vind ik het leukste, maar ook het enige nadeel van de avond. Alles loopt namelijk soepel door; er wordt niet lang stilgestaan bij één onderwerp. Soms mochten we wat mij betreft dus best wat langer blijven luisteren naar elkaars verhalen, of een onderwerp uitgebreider bespreken, eventueel zelfs ten koste van iets anders. Binnen no time is de avond om, en ik wil nog best even door.

Geen conclusie?
Door het afwisselende programma kan er niet echt één conclusie over de avond getrokken worden. We hebben verschillende onderwerpen rond social media besproken en over verschillende kanten ervan onze mening kunnen geven, maar we hebben het principe niet echt doorgrond – voor zover dat kan. Ik vind dit jammer, maar wel begrijpelijk.

Binnen no time is de avond om, en ik wil nog best even door.

Je bent niet in één avond uitgesproken over social media, het beheerst immers zo veel aspecten. Ik heb vanavond vooral een hele leuke, gezellige tijd gehad, en ik ben zeker van plan naar de volgende editie te gaan!

Gaat dat zien!
Lost Words wordt elk kwartaal georganiseerd; check de facebookpagina van Lost Project om op de hoogte te blijven!

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 31 maart door:

Ruby Lansu

Hi, ik ben Ruby! Ik ben dol op schrijven, filmen, fotograferen en mooie dingen. Dat klinkt natuurlijk een beetje vaag, maar alles kan mooi zijn en dat vind ik juist zo leuk. Vooral ook omdat ik niet zo hou van keuzes maken, dus ik doe het gewoon maar allemaal.

Posts
Ruby
Lansu