Close

Review

Thee doe je met… Tirza

Ben jij zo’n Netflix-fanaat die niet genoeg kan krijgen van de laatste series? Dat dacht ik al. Speciaal voor alle jongetjes en meisjes die nooit eens met een kopje thee op de bank een boek lezen, test ik er drie uit. De zoektocht naar het perfecte ‘met thee op de bank-boek’ is geopend! Ik start met de roman Tirza van Arnon Grunberg.

Als het even kan
Een avond na een drukke dag. Een vrij uurtje voor het slapen gaan. Het moment wanneer je uitgekeken bent op je Netflix-marathon óf die dag dat je door de griep overmand op de bank ligt. Allemaal perfecte scenario’s voor jou om je lekker te nestelen op de bank en je boek erbij te pakken. Alleen welk boek? Een goede page-turner natuurlijk! Het liefste een boek dat makkelijk doorleest en dat, als het even kan, de nodige literaire waarde heeft.

Hofmeester wordt vanaf het begin af aan afgeschilderd als een rare snuiter.


Hofmeester
Ik begin mijn zoektocht met het boek ‘Tirza’ van Arnon Grunberg. Dit gaat over een meisje genaamd Tirza (verrassing!) die samen met haar vader Jörgen Hofmeester in een mooi huis bij het Vondelpark in Amsterdam woont. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de vader, Hofmeester dus, die vanaf het begin af aan al afgeschilderd wordt als een rare snuiter.

De zonnekoningin
Het is een man die zich eigenlijk geen raad weet met zichzelf en zich daarom volledig op zijn jongste dochter (Tirza) stort, die in zijn ogen perfect is. Hij noemt haar zijn ‘zonnekoningin’ en hemelt haar op in alles wat ze doet (bijvoorbeeld haar cijfers op school en de cellolessen).

De echtgenote
De verhaallijn komt op gang met de terugkeer van Tirza’s moeder, die consequent ‘de echtgenote’ genoemd wordt. Zij had haar familie verlaten voor een jeugdliefde en staat na drie jaar weer op de stoep. Deze terugkeer verloopt niet bepaald soepel. Deze ‘echtgenote’ spoort namelijk ook niet helemaal…

Tijdens zijn trip in Afrika doet een werkelijke plottwist zijn intrede.

Rondreis naar Afrika
Het verhaal draait voornamelijk om het feest dat Tirza geeft omdat zij met haar vriendje een rondreis gaat maken in Afrika. Dit is de situatie in het ‘nu’ en tussendoor worden er allerlei flashbacks afgespeeld. Vele andere dimensies van het leven van Hofmeester komen hier aan het licht en steeds wordt het gedrag en de obsessie die hij heeft met Tirza verder verklaard. Wanneer Tirza later in het verhaal in Afrika vermist raakt, springt Hofmeester dan ook gelijk op het vliegtuig. Dit alles gaat zo zijn gangetje totdat tijdens zijn trip in Afrika een werkelijke plottwist zijn intrede doet!

arnon

Houterige dialogen
Het zijn voornamelijk de dialogen die er voor mij tijdens het lezen van Tirza uitspringen! Deze lijken namelijk haast mechanisch… In mijn hoofd lees ik het dan ook alsof het de tekst was van een toneelstuk. Deze absurdistische, houterige zinnen zouden nooit in real life worden gezegd.

Beeldige karakter- en situatieschetsen
Ook de karakter- en situatieschetsen in het boek vallen op. Deze spreken ontzettend tot de verbeelding. Binnen een paar zinnen wordt er steeds meer duidelijk over de karakters en op den duur geeft hoofdpersoon Hofmeester mij dan ook echt de rillingen…

Niet saai
De verhaallijn zelf verveelt ook zeker niet. Bij elke flashback is het weer een verrassing waar het verhaal heen gaat en leer je telkens wat bij over de man Hofmeester en wat hij heeft meegemaakt. Vooral de plottwist in het laatste deel van het boek zag ik niet aankomen. Gechoqueerd heb ik de desbetreffende alinea dan ook drie keer moeten lezen voordat dit tot me doordrong!

Gaat dat lezen?
Gaat dat zeker lezen! Het eerste boek in de zoektocht naar het perfecte ‘met thee op de bank-boek’ is wat mij betreft, gelijk al een kandidaat die meestrijdt voor de titel! Met de aparte dialogen en de krachtige karakterschetsen leest Tirza ontzettend makkelijk weg en het is daardoor echt een boek waardoor je de tijd makkelijk kunt vergeten!

In mijn hoofd lees ik de mechanische dialogen alsof het de tekst is van een toneelstuk

Kritiekpuntje
Een kleine kanttekening is echter wel nodig: wanneer je alleen nog John Green-romannetjes verslindt, kan het zijn dat de schrijfstijl en het thema van het boek het lezen lastiger maakt. Voor de rest is Tirza zeker een boek die ik er bij zou pakken op een regenachtig avondje!

Kijken, kijken, kopen.
Je kunt Tirza eventueel online kopen, ook als E-book, maar hé, je gaat natuurlijk liever even naar het plaatselijke boekhandeltje bij jou om de hoek. Kruip achter die computer vandaan en go!

 

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 27 maart door:

Inge de Groot

Hi there! Ik ben Inge, 18 jaar oud en ik houd van voetbal, vele soorten muziek en schrijven! Er is niet echt iets wat je perse over me moet weten. Alleen dat ik ongecontroleerd mezelf kan zijn in vele situaties, graag nieuwe mensen leer kennen en soms een enorme fascinatie kan hebben voor bepaalde woorden omdat ze geweldig klinken. (Zoals de woorden ‘fascinatie’ of ‘klinken’!) Daarbij vraag ik me soms ook af hoe je een uitroepteken uitspreekt. Daaag!

Posts
Inge
de Groot