Close

Review

Mijn literatuurlijst: Magdalena

Voor de verandering nóg een boek binnen het thema ‘herinneringen en moeder-zoonrelaties’. Nadat ze in 2012 overleed, kwam in 2015 kwam het boek uit over zijn moeder. Ik las dit keer: Magdalena van Maarten ’t Hart.

Spaar me
Magdalena schetst een beeld van een zorgzame, maar ook erg eigenaardige, streng calvinistische moeder. “Na mijn dood,” zei moeder, “kun je over me schrijven wat je wilt, maar spaar me zolang ik leef,” en daar heeft haar zoon zich aan gehouden.

Logistieke problemen
Magdalena bestaat grotendeels uit jeugdherinneringen van ’t Hart. Interessant is om te lezen over de streng gereformeerde gemeenschap waarin hij opgroeide.

Allemaal vragen waar de jonge ’t Hart zijn hoofd over brak.

Ook de sceptische houding die hij al op jonge leeftijd tegenover het geloof had, boeide mij zeer. Je leest over de logistieke problemen die ’t Hart ondervindt in de Bijbelverhalen. Hoe kunnen bijvoorbeeld álle diersoorten op de ark van Noach hebben gezeten, als er miljoenen diersoorten zijn?

Nederland, Warmond, 8 juni 2010 portret van bioloog en schrijver Maarten 't Hart. fotograaf: Karoly Effenberger

Door: Karoly Effenberger

Het laden van al die dieren op de ark moet ontzettend lang hebben geduurd, er moet bovendien veel te weinig ruimte zijn geweest, en je kunt je afvragen hoe de dieren zich hebben gevoed? Allemaal vraagtekens waar de jonge ‘t Hart zijn hoofd over brak.

Vertekend beeld
Interessant is ook het beeld dat van moeder wordt geschetst (daar draait het boek immers om), alhoewel het jammer is dat dit beeld – naar mijn idee – een vertekend beeld is. In het begin van het boek schrijft ’t Hart namelijk dat zijn moeder eigenaardige trekjes had, maar vooral ook heel zorgzaam was.

Het had best 100 pagina’s korter kunnen zijn

Toch wordt er in het boek vooral geschreven over die eigenaardigheid. Een ander minpuntje is dat er niet veel nieuws wordt verteld door het boek heen. Het had best honderd pagina’s korter kunnen zijn.

Tussendoor
Al met al is het een leuk boekje om tussendoor te lezen, maar het is geen verhaal dat me mijn hele leven bij zal blijven. Toch benieuwd? Voor Magdalena betaal je zo’n 20 euro en denk er aan: houd de oude vertrouwde boekwinkels in stand en koop ‘m bij dat leuke boekhandeltje waar je misschien nog nooit binnen bent geweest. 😉

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 21 maart door:

Blogger

Nikki Verhoeven

Hoi, ik ben Nikki. Ik vind kunst, cultuur en mensen ontzettend interessant en daar blog ik over voor De PIT. Zelf maak ik muziek en houd van koken, lezen en schrijven. Op zaterdag ben ik barista in de leukste koffiezaak van Amsterdam!

Posts
Nikki
Verhoeven