Close

Review

Schatje, je stinkt!

Gerson Main, bekend van de deelname aan het programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ met het liedje ‘Deejay’ en van zijn witte bontmuts, toerde afgelopen maanden rond in Nederland. Op 23 februari stond hij in de Sugarfactory in Amsterdam en ja, daar was ik bij!

Geen typische singer-songwriter
Gerson Main is, voor wie hem nog niet kent, geen typische singer-songwriter. Waar vaak aan gedacht wordt wanneer men de term ‘singer-songwriter’ laat vallen, zijn mensen die met akoestische gitaren zielige liedjes spelen. Of talentjes die met countryachtige invloeden zelfgeschreven, pakkende teksten over de liefde zingen.

‘Schatje je stinkt! Maar dat verandert niet aan hoeveel ik van je hou!’

Gerson pakt dit net iets anders aan. In plaats van de liefde doodleuk verklaren aan een anoniem persoon, vertelt hij in zijn enige ‘liefdesliedje’ juist het volgende: ‘Schatje je stinkt! Maar dat verandert niet aan hoeveel ik van je hou!’

Een grote glimlach
Nee, aan humor heeft deze goed-gemutste(!) gozer geen gebrek. Dat blijkt ook uit wel uit al zijn andere liedjes die, samen met een grote lading aan zelfspot, de dansbare melodietjes voorzien van een tekst die (bij mij althans) een grote glimlach op mijn gezicht brengen!

g en fanfare
Groen met wit gestreepte slippers

Deze glimlach ontstond ook op het moment dat Gerson Main het podium van de Sugarfactory op slofte, in groen met wit gestreepte slippers. Uiteraard mocht zijn unieke witte bontmuts wederom niet ontbreken. Door die relaxte houding geeft hij me vaak het idee dat het de normaalste zaak van de wereld is dat hij optreedt, alsof het helemaal niet zo bijzonder is, maar op het moment dat hij begint met spelen spat het enthousiasme van het podium.

Cover van Bieber
Stralend speelt hij alle liedjes die hij voor het programma ‘De beste Singer-Songwriter van Nederland’ heeft geschreven, maar ook een cover van (jawel!) Justin Bieber. Wanneer ‘special guest’ Akwasi dan ook langskomt om ‘Dorst’ te spelen barst het feest al helemaal los, stil blijven staan is dan zeker geen optie meer!

Caribische klanken
De ‘dansbare poëzie’ van Gerson wordt ondersteund door zijn band ’t Fanfare, met een verzameling percussie instrumenten en een achtergrondzangeres die soms bepaalde woorden of woordgroepen mag echoën. Deze band en de swingende achtergrondzangeres schaduwen Gerson maar al te goed met Caribische klanken die niemand in het publiek onberoerd laten.

Caribische klanken schaduwen Gerson maar al te goed.

Het is goed te merken dat de hele groep er samen een show van probeert te maken en dat het niet alleen maar om Gerson draait. Samen lijken zij een missie te hebben: iedereen een vrolijk gevoel geven en de hele zaal de heupjes los laten gooien! Dat lukt ze maar al te goed.

CTXeQttUYAE9vX2Het ongelofelijke taalgevoel
Buiten de geweldige ritmes, is er nog één ding wat telkens boven alles uitsteekt: het ongelofelijke taalgevoel van Gerson. Niet alleen blijkt dit uit de songteksten, die zowel pure poëtische constructies als grappige dubbelzinnige zinnetjes bevatten, maar ook uit de gedichtjes die hij tussen de nummers door voordraagt.

Een ode aan ‘het glas’ bijvoorbeeld, of een gedicht waarbij hij prangend vraagt of hij zich een weg kan banen ‘langs al die onstuimige vrouwenbillen in broeken met net iets te veel gaten.’ Hoe hij het verzint? Ik heb geen idee, maar het verbaast me iedere keer wanneer ik iets van zijn schrijfsels lees.

Muziek met een knipoog
Helaas is niet iedereen even gecharmeerd van de liedjes die Gerson ten gehore brengt, de meeste kritiek is dan ook gericht op de teksten. Ik denk dat je van net iets andere muziek moet houden, muziek met een knipoog, om de liedjes van Gerson te waarderen. Maar wanneer je de originele verwachtingen van singer-songwriter muziek achterwege houdt, denk ik dat iedereen aangenaam verrast kan worden door deze vrolijke liedjes!

Gaat dat zien?
Gaat dat zeker zien! Gerson is confirmed voor Paaspop en zal zeker niet stilzitten de komende tijd. Voor precieze data en locaties kun je zijn Facebookpagina of website in de gaten houden, daar kun je eveneens zijn vrolijke cd (‘De Slechtste Singer-Songwriter van Nederland) kopen. Daarbij zijn een paar van zijn hitjes te beluisteren op Spotify. Ik zeg doen!

https://www.youtube.com/watch?v=211xS6pweYM

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 3 maart door:

Inge de Groot

Hi there! Ik ben Inge, 18 jaar oud en ik houd van voetbal, vele soorten muziek en schrijven! Er is niet echt iets wat je perse over me moet weten. Alleen dat ik ongecontroleerd mezelf kan zijn in vele situaties, graag nieuwe mensen leer kennen en soms een enorme fascinatie kan hebben voor bepaalde woorden omdat ze geweldig klinken. (Zoals de woorden ‘fascinatie’ of ‘klinken’!) Daarbij vraag ik me soms ook af hoe je een uitroepteken uitspreekt. Daaag!

Posts
Inge
de Groot