Close

Review

Mijn literatuurlijst: Ik kom terug

Ik kom terug van Adriaan van Dis (1946) is het derde boek dat ik lees voor mijn lijst. Als hij op een dag de geboorteplaats van zijn moeder bezoekt, ontdekt van Dis een aantal bijzondere dingen. Moeder en zoon sluiten een deal. Hij mag een boek over haar schrijven – mits het niet negatief is – en in ruil daarvoor moet hij zorgen voor haar dood.

Adriaan van Dis
Je kent de man misschien wel van zijn eerder boeken, of van de televisie of krant waar hij als journalist en presentator werkte. Wanneer moeder Van Dis wordt bezocht door haar zoon zegt zij dat hij haar mee moet nemen naar haar geboorteplaats, het boerenland in Zeeland. Daar lijkt er iets te breken in haar. Moeder begint te vertellen over haar verleden, het deel van haar leven waar Van Dis het bestaan nooit van heeft geweten. Hij begint met het opschrijven van die verhalen.

Klaar om te sterven en heilig overtuigd van reïncarnatie.

Weggestopte herinneringen
Voor Van Dis is het een zoektocht naar zijn ware moeder; naar haar geheimen en waarom ze altijd zo bitter deed. Voor moeder betekent dit boek loslaten van haar altijd weggestopte herinneringen het loslaten van alles wat haar hecht aan het aardse. Ze is klaar om te sterven en heilig overtuigd van reïncarnatie, zo verklaart ook de titel.

Analyseren als een psycholoog
Het begin van het boek vind ik niet heel spannend, er gebeurt namelijk niet zoveel. Het wordt interessant vanaf het moment waarop Van Dis inziet dat hij zijn moeder als het ware analyseert als een psycholoog. Dit doet hij door haar de verhalen over vroeger te laten vertellen.

We gaan moeder Van Dis steeds beter begrijpen.

Begrip komt later
Als lezer ga je moeder steeds beter begrijpen, deze ondervinding vind ik heel mooi. Ook Van Dis begint zijn moeder steeds beter te begrijpen, ondanks dat hun relatie nog altijd moeizaam verloopt. Ontroerend is het eind, wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen, maar te laat om daar nog samen van te genieten.

De uitspraken van moeder
Een ander pluspuntje van het boek zijn de mooie uitspraken die moeder af en toe doet, gevormd door levenservaring. De mooiste vind ik: “Wie begrijpt zijn eigen tijd? We hebben allemaal oordelen, maar pas later begrijp je waar je voor stond”.

adriaan-van-dis-lezing-640x360Ook een boek nodig voor je lijst?
Ik kom terug is een ontroerend boek over moeder-zoonrelaties, herinneringen, het verleden en de dood en is een geschikt boek voor op je literatuurlijst. Je koopt hem bij je plaatselijke boekhandel.

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 28 februari door:

Blogger

Nikki Verhoeven

Hoi, ik ben Nikki. Ik vind kunst, cultuur en mensen ontzettend interessant en daar blog ik over voor De PIT. Zelf maak ik muziek en houd van koken, lezen en schrijven. Op zaterdag ben ik barista in de leukste koffiezaak van Amsterdam!

Posts
Nikki
Verhoeven