Close

Review

De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikeakast – Een monoloog met Céline

Nadat ik dit ‘wonderbaarlijke’ boek had uitgelezen, besloot ik mezelf erover te interviewen. Alhoewel ik krom gelegen heb om het boek, geschreven door Romain Puértolas, zou ik het niet per se een literair hoogstandje willen noemen. Een aanrader? Ik vertel het je in: ‘Een monoloog met Celine’.

Buiten schijnt, voor het eerst deze winter, de zon. Céline is twintig minuten te laat voor ons interview. Als ze binnenkomt in de hipsterhorecatent waar we hebben afgesproken, ziet ze er verwaaid uit. Ze stottert een beetje tijdens het bestellen van haar flat white, en gaat dan snel zitten.

Celine, ten eerste: wat fijn dat je tijd kon maken om me te vertellen over het boek dat je hebt gelezen! Vertel, wat vond je van De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikeakast?
Voor Celine antwoordt kauwt ze op haar onderlip – een vreemde gewoonte.
“Nou, Celine. Ten eerste; ik voel me vereerd dat je me hebt uitgekozen voor dit interview. Maar nu over het boek, mijn mening vroeg je? Uiteindelijk denk ik: ‘leuk’. Het boek gaat over een vrij naïeve fakir (lees: oplichter).

Vergelijk het met een romantische komedie.

Hij komt vanuit India om bij de Ikea in Frankrijk een spijkerbed aan te schaffen. Een heel absurd gegeven, maar daar houd ik wel van. Ik zou willen zeggen dat het boek compleet ontspoord is, maar dat ligt natuurlijk voor de hand met een titel als deze. Meteen in het begin staat alles al op zijn kop. De fakir maakt allemaal avonturen mee en belandt in ontzettende misverstanden, wat dolkomisch is.

Het boek gaat ook over goede mensen. Mensen die de fakir op zijn queeste van dienst willen zijn. Schrijver Romain Puértolas heeft een interessante kijk op zaken die wij als normaal en vanzelfsprekend beschouwen, maar die voor buitenstaanders heel krom of vreemd zijn.

fakirMisschien juist daarom dat De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikeakast een hit geworden is; het boek komt oorspronkelijk uit Frankrijk, is toen vertaald naar het Engels en werd in maarliefst 36 landen een bestseller. Een boek vol humor dus, maar je moet er van houden.”

Hieruit concludeer ik dat jij het boek goed vindt?
“Ik zou het geen ‘goed’ boek noemen. Het is makkelijk geschreven en sommige dingen liggen wat voor de hand, als je het mij vraagt. Het boek heeft niet veel diepgang, maar het is zeker leuk om te lezen. Vergelijk het met een romantische komedie. Dat zijn ook films die je kijkt voor entertainment. Met die insteek moet je dit boek openslaan.”

Een aanrader?
Voordat Céline deze vraag beantwoordt, neemt ze nog een slok van haar koffie en fronst haar voorhoofd.
“Ja, dat wel. Je hebt écht nog nooit zo iets hilarisch gelezen. Om mezelf te herhalen: de wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikeakast lees je voor je plezier.

De man naast me in de bus schraapte ongemakkelijk zijn keel toen ik hardop moest lachen.

Laat de hysterie dus over je heen komen en je zult zien: je hebt het boek in één keer uit. De man naast me in de bus schraapte ongemakkelijk zijn keel toen ik weer eens hardop moest lachen. Een fijn boek.”

Gaat dat lezen!
Mocht ik je inspireren aan dit boek te beginnen dan kun je hem voor negentien euro online scoren óf je staat even op vanachter je computer en loopt naar de vertrouwde boekwinkel om de hoek. Veel leesplezier!

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 28 februari door:

Celine Offerman

Op de wereld terechtgekomen als Celine. Met als doel om offbeat outjes te fixen, te genieten van theater maken (spelen en consumeren), lezen, schrijven (heel veel), naar muziek luisteren en flat whites achterover te slaan met mijn vrienden.

Posts
Celine
Offerman