Close

Review

‘Episch’ dansen met 155

Niets is minder waar dan de titel ons doet geloven. Danscollectief 155 (één-vijf-vijf) heeft opnieuw een epische voorstelling gemaakt, maar dan ook écht ‘Episch.’ Een podium vol knappe mannen schotelt ons een uur lang aan spektakel (denk: salto’s, visuals en vele verschillende dansstijlen) voor, met als klap op de vuurpijl een grote verrassing die ik lekker niet ga verklappen.

De Krakeling x een Grote Trampoline
Vol nieuwsgierigheid loop ik bij de Krakeling naar binnen. Wat mij meteen opvalt is de grote trampoline die tegen de muur aan staat wat me alleen maar nog nieuwsgieriger maakt.

Minder verhaallijn
Ik ben een tijdje terug naar een andere voorstelling geweest van de eenvijfvijf groep. Deze heette 100 % selfmade. Het was de eerste keer dat ik naar een stuk van de groep ging. Ik had daarvan verwacht dat het alleen maar dans zou zijn. Dat was toen niet zo. Van Episch dacht ik daarom nu dat er juist wél een sterke verhaallijn in zou zitten. Dat er misschien nog meer gepraat zou worden zoals in 100% self made. Het is eigenlijk wel grappig dat het precies andersom was. Maar ondanks dat de verhaallijn minder sterk was en er minder werd gesproken is het een hele leuke voorstelling.

Het verrassingselement alleen al maakt dat Episch één van de betere dansshows is waar ik ooit naar toe ben geweest.

Een verrassing
Als ik binnenkom in de zaal en ga zitten op mijn plek, kijk ik meteen naar het plafond… Wat ik daar zie maakt dat ik niet kan wachten op wat er allemaal staat te gebeuren. Ik ga de verrassing natuurlijk niet verklappen, want ik denk dat het het tofste is als je die zelf gaat zien. Ik kan je wel vertellen dat het écht de moeite waard is. Dit element alleen al maakt dat Episch één van de betere dansshows is waar ik ooit naar toe ben geweest.

episch 1
Het verhaal
Maar waar gaat het nou over? Aldus de site:

“Nu zijn ze 155 (eenvijfvijf), doen er nog een schepje bovenop en worden volwassen, terwijl ze tegelijkertijd lekker kinderachtig blijven. In hun nieuwe voorstelling ‘Episch’ – wederom in samenwerking met DOX – proberen de jongens van danscollectief 155 (eenvijfvijf) zich te verhouden tot hun epische omgeving en zich tegelijkertijd niet meer achter de groep te verschuilen en hun kwetsbaarheden laten zien. Dit doen ze met enerzijds salto’s, visuals en strakke harde dans, anderzijds met kwetsbare breakdance. Ze gaan ze verder dan ver, willen groter dan groot, meer, next level, ziekerderer… Episch dus.”

Interessante rekwisieten
En episch dat is het. Als ik naar een theatervoorstelling ga, weet ik nooit waar ik moet kijken, puur omdat er zoveel aan de hand is. Tijdens deze voorstelling heb ik dat nóg meer dan normaal.

Als je ziet hoe energiek deze jongens daar stonden te dansen (en te zweten) dan vraag je bij jezelf af hoe houden ze dat vol.

Dan zie ik weer iets in de lucht hangen waarvan ik wil weten wat het is, dan zie ik weer iets nieuws staan of rekwisieten waarvan ik me afvraag wat ze ermee gaan doen. Ook zit er, zoals ik eerder al beschreef, een groot verrassingselement in het stuk waar ik echt geen woorden voor heb, zo geweldig vind ik het.

Hoe houden ze dat vol?
Deze voorstelling en het uithoudingsvermogen van de dansers is dus nog iets waar ik echt versteld van sta. Nou ben ik zelf geen danser en heb ik dus ook geen idee hoe vermoeiend zoiets is, maar ik kan het me wel voorstellen. Ze laten het allemaal zo makkelijk lijken, het dansen en de salto’s. Als je ziet hoe energiek die jongens daar staan te dansen (en te zweten) dan vraag je bij jezelf af: “hoe houden ze dat vol?” Er wordt echt bijna non-stop gedanst!

Ze laten het allemaal zo makkelijk lijken, het dansen en de salto’s.

Toffe muziek
Hou je niet van snelle muziek met veel beats erin? Dat maakt niet uit. Er wordt namelijk ook nog gedanst op een soort jazz-achtige muziek. Ik zie een grote zwarte knop waar door één van de jongens op gedrukt wordt en dan wisselt de muziek. Soms is er alleen een beat of piepjes te horen waar op wordt gedanst. Dat de muziek via de grote zwarte knop wordt veranderd en er geen gewone overgang van muziek is is erg origineel. Dit geeft het geheel meteen een grappige draai.20160218045751

Gesynchroniseerd
Achter op het doek kan je de dansers zien dansen. Het is eerder opgenomen denk ik en dat filmpje wordt nu afgespeeld. Tegelijkertijd dansen de jongens mee met wat je op de achtergrond ziet.

Het dansen gebeurt zo gesynchroniseerd met het filmpje op de achtergrond, dat is niet normaal.

Het dansen gebeurt zo gesynchroniseerd met het filmpje op de achtergrond, dat is niet normaal. Het enige verschil was dat in het stukje wat word afgespeeld effecten zitten, maar verder geen verschil te zien.

 

Energiek en grappig
Alhoewel er erg serieus gedanst wordt, kan je wel zien dat deze mannen echt humor hebben. Het zit hem in de kleine elementen tussendoor. Aan bijvoorbeeld de muziek-switch-knop waar ik al eerder over schreef, of hoe ze met elkaar omgaan op een grappige manier.

Het enige waar ik niet happily overwhelmed door wordt is de drukte van de vele kinderen die hier waarschijnlijk met school zijn.

Drukke klassen
Het enige waar ik niet happily overwhelmed door wordt is de drukte van de vele kinderen die hier waarschijnlijk met school zijn. Ik vind het geen probleem dat ze zo druk zijn, maar als de jongens dansen is het toch fijn als ze gewoon stil zijn en niet tussendoor zomaar, ongepast gaan klappen. Dit was een beetje jammer, maar het had erger gekund en de voorstelling is desondanks fantastisch.

Kom dat zien!
Ik kan dus echt vol overtuiging zeggen dat ik dit een geweldige voorstelling vind, en het zeker waard is om naar toe te gaan. Ook natuurlijk omdat je de verrassing moet gaan zien!

Episch speelt door het hele land en doet op 29 april Amsterdam aan in de Meervaart. Met je CJP is een kaartje al € 7.50. Voor meer informatie en tickets kan je naar de site van eenvijfvijf. Hieronder kun je de trailer van deze epische show alvast bekijken…

https://youtu.be/fbfEGsQp7xE

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 22 februari door:

Event

Demi van de Maarl

Aaah… dit ben ik! Demi, geboren in 1999 (vorige eeuw dus) en ik woon in een schattig klein huisje in Amsterdam.

Willekeurige weetjes:
* Mijn moeder komt uit Schotland….. wat mij half Schots maakt (net als mijn naam).
* In mijn huis heb ik allemaal muurschilderingen gemaakt omdat ik geen schilderijen kan ophangen (die vallen naar beneden, oud huisje)
* Sporten zal altijd wel een uitdaging blijven voor me. Treurig maar waar :p.
* Ik ben dol op muziek: bijna alle stylen alleen heavy metal is mij te zwaar :3
* Alles wat met papier te maken heeft, maakt me blij (behalve papercuts). Vooral boeken. Maar geen woordenboeken daar staan echt teveel woorden in.
* Als mijn huis in brand zou vliegen, zou ik mijn dieren meenemen (2 katten, 2 cavia’s ,landschildpad). De rest van de familie redt zichzelf wel.
* Ik ben stapeldol op katten, honden en cavia’s.. eigenlijk bijna alle dieren. Bonuspunten als ze bij me wonen! 😛
* Ik gebruik te veel smileys 🙂 en puntjes…..

Posts
Demi
van de Maarl