Close

Review

Tv voor jongeren?!

Ik merk dat er steeds meer bagger op de televisie is. Ook heb ik de indruk dat er steeds meer programma’s gemaakt worden die gericht zijn op jongeren. Ik ga kijken of dat soort programma’s ook echt leuk zijn voor mij als jongere. En of er al een einde is gekomen aan de drie meter dikke laag blubber die televisie genoemd wordt.

Over mijn lijk
Jarenlang was dit een geweldig programma gepresenteerd door Patrick Lodiers. Ik moet eigenlijk bekennen dat ik de nieuwe variant van Valerio Zeno tot vorige week nog nooit gezien had. Ik vind Over mijn lijk-nieuwe stijl erg verfrissend en luchtig. Net wat BNN dus niet nodig had. Over mijn lijk was altijd een beetje de serieuze tegenhanger van de puberale programma’s van BNN. Maar nog steeds is het een prachtig format met ontzettend lieve en ontroerende verhalen. Ik als jongere vind het ook wel eens leuk dat ik niet word benaderd als een debiel die niet snapt wat emoties zijn. Over mijn lijk is naar mijn mening dus een geslaagd programma voor jongeren!

Ik vind het leuk dat ik niet als debiel benaderd word

Hij is een zij
Het is goed dat transgenders en transseksuelen een plek krijgen op televisie. Tijden is dit onderwerp ondergesneeuwd en verzwegen terwijl er veel jonge mensen kampen met problemen rondom hun geslacht. De casting is erg leuk gedaan door de KRO-NCRV. Het zijn allemaal heel verschillende mensen met verschillende verhalen waardoor het programma divers blijft. Het minpuntje, of minpunt zo u wilt, aan Hij is een zij is toch echt overduidelijk Arie Boomsma. Hij stuurt een interview om een bepaald punt te maken en bovenal jaagt hij mij de stuipen op het lijf. Na het zien van een programma met Arie durf ik wekenlang niet meer door donkere steegjes te lopen. Nu ga ik Arie Boomsma quoten uit een gesprek met transgender Loena; “weet je wat me opvalt aan jou? Je praat heel makkelijk en je bent assertief, je ziet er assertief uit… maar is het ook niet een soort truc van je?” wanneer Loena zegt dat dat is hoe zij is en dat zij zich daar prettig bij voelt besluit Arie om PRECIES dezelfde vraag nog drie keer te stellen. Dat is in een notendop wat er mis is met het programma. Leuk format maar Arie is een zak.

Arie Boomsma is een zak

Vier handen op een buik
Dit vind ik by far het meest stuitende programma van mijn onderzoek. Alles aan Vier handen op een buik is fout. In Vier handen op een buik worden tienermoeders bijgestaan door BN’ers die ook moeder zijn. De coaching is een wassen neus aangezien de tips toch niet opgevolgd worden en de tienermoeders de coaches totaal niet serieus nemen. De tienermoeders roken en drinken, hebben geen werk, hebben foute vriendjes en totaal geen toekomstplan. Dan is Patty Brard natuurlijk de aangewezen persoon om je bij te staan. En toch vind ik het bijzonder vermakelijk om naar dit programma te kijken. Tijdens het kijken heb ik bloggersbegeleider Kim tot vervelends toe anekdotes uit Vier handen op een buik verteld. Kortom, Vier handen op een buik is een waardeloos format maar een leuk programma om te kijken, maar dan moet je ook dol zijn op Geenstijl, WNL en De Telegraaf.

By far het meest stuitende programma

Conclusie: Er komen steeds meer jongerenprogramma’s die terugvallen op (heftige) clichés zoals zwangerschap, ernstig ziek zijn of transgender/transseksueel zijn. Ik wacht nog met smart op programma’s gemaakt door mensen die jongeren ook echt serieus nemen en niet zien als extra kijkcijfers.

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 4 februari door:

Blogger

Koen van der Eng

Posts
Koen
van der Eng