Close

Tip

Top 5 vakantie films

Het is weer vakantie! Alle tijd dus om lekker een filmpje te kijken. Maar welke films zijn nou echte musts om gezien te hebben? Ik heb een top vijf gemaakt met films die je minimaal één keer gezien moet hebben. En nee, het zijn geen typische kerstfilms.

5: Lincoln
Lincoln is een historische dramafilm over Amerikaanse president Abraham Lincoln tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Dat klinkt natuurlijk supersaai, maar niks is minder waar. De acteurs zijn fenomenaal. Zo won hoofdrolspeler Daniel Day Lewis (sowieso een van mijn lievelingsacteurs) een Oscar voor zijn optreden.

Na het zien van Lincoln weet je bijna alles over de Amerikaanse burgeroorlog.

Het mooiste vind ik nog wel de feitelijke juistheid van deze film. Waar sommige historische gebeurtenissen soms ontluisterend slecht en onwaar zijn, Selma is een mooi voorbeeld, is zo’n beetje elke gebeurtenis in Lincoln wél bewezen. Lincoln is misschien een beetje langdradig, maar na het zien van deze film weet je bijna alles over de Amerikaanse burgeroorlog van 1861.

linc4: Broken
Broken is een vrij onbekende Britse dramafilm uit 2012, gebaseerd op het in 1960 gepubliceerde To kill a mockingbird van Harper Lee. Dit boek, ook wel bekend als mijn lievelingsboek, heb ik al minimaal vijf keer gelezen.

De scenarioschrijver heeft het boek niet letterlijk overgeschreven, maar zijn eigen verhaal op papier gezet.

Broken_(2012_film)_posterToen ik besloot de gelijknamige film uit de jaren ’60 te kijken, voelde ik de behoefte om de ogen uit mijn hoofd te krabben zo slecht beviel mij die film. Precies om deze reden is de film Broken zo vreselijk geniaal: de scenarioschrijver heeft namelijk niet gewoon zo goed als letterlijk het boek overgeschreven, wat vaak gebeurt bij verfilmingen, maar zijn eigen verhaal op papier gezet, geïnspireerd op het boek.

Broken, over het leven in een Britse suburb, kan af en toe een beetje vaag zijn, maar dat laat mooi ruimte om zelf na te denken over het verhaal. Broken voelt bij vlagen meer aan als een toneelstuk dan een film. Als je niet van lezen houdt maar toch geïnteresseerd bent in To kill a mockingbird, dan is Broken dé film voor jou!

3: 12 Angry Men
Deze zwart-wit film uit 1957 is een van de meest gewaardeerde filmklassiekers en bovendien is het verhaal een van de meest gebruikt als basis in latere films en series. Een jonge tiener, afkomstig uit de achterbuurten van de stad, wordt er van beschuldigd zijn vader te hebben vermoord.

Een jonge tiener uit de achterbuurten van de stad, wordt er van beschuldigd zijn vader te hebben vermoord.

Het is aan de jury om zich uit te spreken over de zaak. De twaalf leden van de jury krijgen te horen dat als ze het ‘schuldig’ uitspreken, de jongen de doodstraf zal krijgen. Belangrijk is ook dat het oordeel ‘schuldig’ of ‘onschuldig’ unaniem moet zijn. De juryleden trekken zich terug in de jurykamer voor beraad.

hfBij de eerste stemming zijn elf juryleden voor ‘schuldig’. Het enige jurylid dat niet meestemt met schuldig is jurylid nummer 8. Naar mate de film vordert probeert deze man de rest van de jury te overtuigen. De discussie wordt steeds veller en de juryleden steeds bozer. Het mooiste aan deze film vind ik de originaliteit. Nu klink het scenario afgezaagd, maar destijds was dit een van de meest baanbrekende verhalen ooit. De film laat mooi de emotie en beleving zien die los kan komen bij juryleden. 12 Angry men is een van de grootste filmklassiekers en ook bijzonder boeiend. Alleen al daarom moet je deze film gezien hebben!

2: Pulp Fiction
Eigenlijk ga ik er vanuit dat elke filmliefhebber Pulp Fiction al gezien heeft en als dit niet het geval is dan ben je geen échte filmliefhebber. Alles aan deze film van de meesterlijke Quentin Tarantino is briljant. De casting is briljant, het scenario is briljant en de regie is briljant.

Eigenlijk ga ik er vanuit dat elke filmliefhebber Pulp Fiction al gezien heeft. Als dit niet het geval is dan ben je geen échte filmliefhebber.

De vijf verhaallijnen die elkaar gaande weg tegenkomen zijn zó verschrikkelijk slim in elkaar gezet dat er gewoon geen enkel gat het verhaal te bekennen is. De enige reden dat Pulp Fiction niet op nummer één van dit lijstje staat is Bruce Willis. Deze man is vanwege zijn matige acteurkunsten het enige kleine smetje op deze film. Ga Pulp Fiction nou maar kijken want dan pas ben je een filmliefhebber!

1: Citizen Kane
Dan mijn nummer één: Citizen Kane uit 1941. De film was de eerste lange speelfilm van Orson Welles (1915-1985), die naast het regisseren tevens de film produceerde, meeschreef aan het scenario én de titelrol speelde. Citizen Kane gaat over het leven en werk van krantenmagnaat Charles Foster Kane, een personage dat waarschijnlijk gebaseerd is op William Randolph Hearst. In de film volgen we een journalist, die op zoek gaat naar de betekenis van zijn laatste woord: Rosebud.

citInmiddels is Citizen Kane een klassieker, destijds was de film vernieuwend in vele opzichten: de verhaalstructuur, montage, de deep-focusfotografie maar ook het gebruik van grime.

Zonder deze geniale uitspatting van Orson Welles zouden alle films in het bovenstaande rijtje er heel anders uit gezien hebben (of ze waren niet eens gemaakt).

Zonder deze geniale uitspatting van Orson Welles zouden alle films in het bovenstaande rijtje er heel anders uit gezien hebben (of ze waren niet eens gemaakt). Citizen Kane is naar mijn mening dus dé nummer één en daarmee de allerbeste film ooit gemaakt. Simpelweg omdat alles aan deze film vernieuwend is geweest. Ik weet zeker dat veel jonge mensen de film nog nooit gezien hebben, dus doe je best deze kerstvakantie!

Genoeg tips om de ‘winter’dagen mee te vullen. Veel kijkplezier. 

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 27 december door:

Blogger

Koen van der Eng

Posts
Koen
van der Eng