Close

Review

Opera hip?

Opera stoffig, oud en grijs? Nee joh. Opera is hip, mooi en jong. Ik bezocht de ‘pre-launch’ van het Opera Forward Festival én omdat ik er niet genoeg van kon krijgen zag ik ook nog het nieuwste van de Nationale Opera: Hänsel und Gretel.

Als iemand het over opera heeft denk jij waarschijnlijk: ‘oude klassieke muziek, overdreven hoog zingende dikke Italianen en iets waar m’n ouders wel eens naar toe zijn geweest.’ Oja, en dat gebouw op het Waterlooplein waar je vaak langs fietst. Wel eens binnen geweest? Nee? Zou je toch eens moeten doen.

operaNostalgie
Ik geef toe dat ik nooit zonder enige nostalgie dat gebouw kan binnen lopen. Ik heb mijn hart in het gebouw verpand toen ik acht jaar was en in het kinderkoor van verschillende producties meezong. Eerlijk is eerlijk, ik weet niet zeker of ik, als ik niet met klassieke muziek was opgevoed, uit mezelf naar de opera zou gaan.

Het is duur, er zijn heel veel grijze koppen en dan moet je ook nog naar zo’n lang en traag stuk gaan zitten kijken. Als ik met mijn muzikale vrienden praat hoor ik ook vaak de reactie: “Opera? Dat is echt niks voor mij, doet me helemaal niks.”

Opera Forward Festival
Precies dat is waar het Opera Forward Festival naar op zoek gaat, aan de hand van het thema van het festival: ‘bezieling.’ De vraag die het festival zichzelf dan ook stelt: ‘Hoe kunnen we opera openbreken voor een nieuwe generatie? Hoe ziet de nieuwe opera er uit de komende 50 jaar?’

Hoe kunnen we opera openbreken voor een nieuwe generatie?

Pre-launch
Deze week was ik bij de pre-launch van het festival in dat bovengenoemde oh zo mooie gebouw aan het Waterlooplein. Op de pre-launch zag ik heel veel mooie, hippe, jonge mensen, wat me laat geloven dat de opera het echt wel goed gaat doen onder onze generatie. De pre-launch laat de mensen uit het vak en geïnteresseerden, zien wat kunnen we verwachten van het Opera Forward Festival begin maart van het aankomende jaar.
12356931_910605225684485_5298746221874081070_o
En wat kunnen we verwachten?
Op het Opera Forward Festival zal een week lang worden geëxperimenteerd met allerlei nieuwe voorstellingen en alle kunstvormen die daar bij komen kijken. Denk aan: design, scenografie, muziek, theater, beeldende kunst. Voor dit project zullen 250 studenten van het conservatorium, de theaterschool, de UvA, de VU en de filmacademie samenwerken.

Kyteman, Claron McFadden, Rob Dijkgraaf en Gijs Scholten van Aschat kun je in ‘talks’ horen over ‘bezieling in de kunst.’

Bezoek de talks
Daarnaast zijn er op alle locaties een aantal – gratis – ‘talks’ te bezoeken, met o.a. Colin Benders (aka Kyteman!), zangeres Claron McFadden, professor Rob Dijkgraaf (vaak te gast bij DWDD) en acteur Gijs Scholten van Aschat. Deze vakmannen- en vrouwen gaan met elkaar in gesprek over bezieling in de kunst.

Bezieling
“Want dat is wat we nodig in deze tijden,” pleit Anthony Heidweiler, artistiek leider van het festival. “We zijn allemaal op zoek naar zingeving in ons leven en moeten daarvoor op zoek in de kunsten. Op zoek naar nieuwe perspectieven in onszelf en in de opera. Je moet opera ervaren, want opera staat midden in de samenleving. Het mooie is dat het een gesamtkunstwerk is, voortgekomen uit een gouden traditie.”

Opera is een gesamtkunstwerk, voortgekomen uit een gouden traditie.

Hans en Grietje
Om er nog een schep bovenop te doen: zo’n opera waarin al die kunstvormen samenkomen is de opera Hänsel und Gretel, geregisseerd door de jonge regisseuse Lotte de Beer. Dacht je dat dit blog al ten einde was, dan heb je het goed mis. Na de pre-launch met al die jonge, mooie, inspirerende mensen gingen we namelijk naar deze nieuwe opera. Ondanks dat Hänsel und Gretel een sprookje met muziek uit 1893 is, gaat deze voorstelling over de kinderen van nu, levend in een sloppenwijk, fantaserend en spelend met poppetjes en huizen van snoep. Check hieronder de trailer om te zien hoe mooi het er allemaal uit ziet.

Kippenvel
Lange tijd niet gehad, maar ik kreeg die avond echt een paar keer kippenvel. Het eerste moment was toen er met zo veel liefde voor de kunsten werd gesproken tijdens de pre-launch.

Lange tijd niet gehad, maar ik kreeg die avond echt een paar keer kippenvel.

Het tweede moment was tijdens de prachtige voorstelling erna. Kaartjes zijn misschien ietwat duur om zelf te kopen, maar wellicht wel een heel leuk kerstcadeau om aan je ouders te vragen…

Gaat dat zien!
Opera Forward Festival: 15 t/m 25 maart 2016. Let op! De kaarten voor het festival gaan a.s. dinsdag 15 december in de verkoop! Check hier de Facebook en de website van het Opera Forward Festival! Ook Hänsel und Gretel kun je gaan zien: deze speelt nog tot 29 december bij De Nationale Opera. Hup, hup, met het hele gezin er naar heen! Kaartjes heb je al vanaf 15 euro.

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 13 december door:

Blogger

Judith Rijsenbrij

Ik ben een theaterbeest, en een muziekbeest, en eigenlijk het liefste allebei tegelijk. Ik wil daar de hele tijd mee bezig zijn. Ik studeer nu Kleinkunst aan het Conservatorium in Antwerpen maar probeer tussen alles door ook te blijven schrijven voor de Pit over alles wat ik op het podium voorbij zie komen!

Posts
Judith
Rijsenbrij