Close

Review

Koen checkt virtual reality-bril

Bright day #5; De wereld gaat steeds sneller vooruit, zo ook de filmwereld. Met die insteek ging ik naar Bright day #5, een jaarlijks techfest waar de nieuwste gadgets te zien zijn!

Snufje cultuur
Op Bright day zijn altijd de nieuwste snufjes en gadgets te zien. Zo kwam ik onder andere een virtual reality bioscoop tegen, wat eigenlijk een soort tent met stoeltjes en brillen is. Deze ‘bioscoop’ had natuurlijk mijn bijzondere interesse, want dat bevat nou net dat snufje cultuur dat wij van De Pit altijd zoeken.

Virtual reality
Na tien minuten in de rij te hebben gestaan is het eindelijk mijn beurt om in de pop-up bioscoop plaats te nemen. Er is keuze uit twee films: een documentaire en een horrorfilm. Voor de optimale virtual reality ervaring besluit ik te kiezen voor de horrorfilm. Ik krijg een soort enorme bril op mijn hoofd, groter dan de 3D bril. Zoals je ziet op de foto’s is een virtual reality-bril gesloten waardoor je 360° om je heen kunt kijken.

Beleven in plaats van kijken
Bij het begin van de film krijg ik al meteen een onwennig gevoel.

Je beleeft een verhaal, in plaats van ernaar te kijken.

Virtual reality lijkt op geen enkele manier op ‘gewoon een film kijken’. Het lijkt eigenlijk ook helemaal niet meer op een film; je beleeft een verhaal, in plaats van ernaar te kijken.

bright day 4

Kwaliteit kan beter
De kwaliteit valt mij nog wat tegen, zeker omdat we tegenwoordig gewend zijn aan HD en 3D. Ik denk wel dat de grootschalige introductie van virtual reality het einde betekent van de doorsnee bioscopen: met VR-brillen op kun je elkaar immers toch niet zien.

Virtual reality is geweldig, intens en meeslepend.

Dat is op zich jammer, maar ook geen drama. Je moet jezelf ook afvragen of bioscopen gezelliger zijn dan thuis met vrienden een film kijken.

bright day 2De gezelligheid van de afgesloten bril
Kortom: aan de ene kant is virtual reality geweldig omdat het zó intens en meeslepend is. Aan de andere kant kan de kwaliteit beter (dat zal met de jaren ook beter worden) en betwijfel ik de gezelligheid van de afgesloten bril. Toch lijk het mij vrij duidelijk dat dit de toekomst van films kijken is!

Gaat dat zien!
Wil je op de hoogte blijven van de laatste Gadgets check dan de website van Bright.nl!

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 7 december door:

Blogger

Koen van der Eng

Posts
Koen
van der Eng