Close

Interview

We moeten ons eens troosten

Woensdag 2 december fiets ik naar het Compagnietheater om de voorstelling ‘We moeten ons eens troosten’ te zien. Voorafgaand mocht ik de acteurs Imke Smit, Sjoerd Meijer en Serin Utlu een paar vragen stellen over het leed op de wereld en hoe daarmee om te gaan.

Op de website staan een aantal interessante vragen: ‘Hoe kunnen we de wereld verbeteren zonder pathetisch te worden? Hoe kunnen we ‘goed’ doen zonder ons boven iemand te plaatsen? Hoe kun je in godsnaam genieten van je eigen welvaart met de wetenschap dat er honderd miljard andere mensen lijden?’ Kunnen zij mij hier antwoord op geven?

Serin Utlu: ‘Ik neem het mezelf vaak heel kwalijk als ik iets leuks doe met het idee dat het aan de andere kant van de wereld heel slecht gaat’.
Sjoerd Meijer: ‘Daar heb ik niet veel last van. Wel als ik bijvoorbeeld niet goed in mijn vel zit en ik alleen maar met mezelf bezig ben. Dat kan ik dat wel lastig vinden.’

Ik maak mezelf heel vaak wijs dat als je iets in je eentje doet, het zo weinig zin heeft.

Hoe gaan jullie daarmee om?
Imke Smit: ‘Ik probeer mijn steentje bij te dragen in de maatschappij. Ik ben tien jaar vegetariër geweest, totdat ik op de toneelschool kwam en ik heel veel behoefte kreeg om vlees te eten. Ook maak ik mezelf heel vaak wijs dat als je iets in je eentje doet, het zo weinig zin heeft. Bijvoorbeeld geld storten aan oxfam novib, heeft dat wel zin?’

Ik, flexitariër, scheid afval, douche heel kort, recycle alles en koop alles biologisch.

Serin Utlu: ‘Ik ben er erg bewust mee bezig. Ik eet heel weinig vlees ik ben dus een flexitariër, scheid afval, douche heel kort, recycle alles, koop alles biologisch, en geef veel weg aan mensen die het beter kunnen gebruiken.’

Sjoerd Meijer: ‘Ik vind Serin soms wat naïef. Eten geven aan daklozen lijkt mij best ongemakkelijk. Eerlijk gezegd gooi ik plastic en papier gewoon bij elkaar.’

Willen jullie met de voorstelling de wereld verbeteren?
Serin Utlu: ‘Het is natuurlijk moeilijk om met een voorstelling de hele wereld te verbeteren. Ik denk wel dat we iets goeds hebben gedaan met het maken van deze voorstelling. Ik heb mij vorig jaar aangesloten bij de organisatie Burennetwerk, en ben geld in gaan zamelen via crowdfunding. Van dat geld hebben we kaartjes voor de voorstelling gekocht voor het burennetwerk. Zo konden buren met een begeleider een leuke avond hebben.’

Een goed maatschappelijk onderwerp waar niet doorsnee mee wordt omgegaan!

Mooie muziek en sterke anekdotes
Met deze woorden sluiten we het interview af. Daarna zag ik ‘We moeten ons eens troosten’ met eigen ogen. Zoals de acteurs me al vertelden laat de voorstelling je zeker beseffen dat het ook anders kan. Zoals liever voor elkaar zijn en je vooral niet beter voelen dan mensen die het slechter hebben. De voorstelling geeft herkenning met een heel leuk gevarieerd publiek! Een voorstelling die iedereen gezien moet hebben met supermooie muziek en sterke anekdotes. Daarnaast is het ook nog eens een goed maatschappelijk onderwerp waar niet doorsnee mee wordt omgegaan!

Gaat dat zien!
‘We moeten ons eens troosten’ speelt in het compagnie theater tot 5 december helaas is het al uitverkocht. Maar ze zijn wel van plan om dit vaker te gaan doen. Houd ze dus hier in de gaten!

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 5 december door:

theater

Posts
theater