Close

Review

Familie Mansøn

In de muziektheatervoorstelling De familie Mansøn doen de mannen van Orkater/de Nieuwkomers een poging ‘het Kwaad’ te vangen, vorm te geven en te tonen. Want ‘het Kwaad’, wat is dat eigenlijk? Waarom is het er? Maar vooral: waarom is het zo verschrik-ke-lijk aantrekkelijk?

Moordenaar Mansøn
Zoals we gewend zijn van Theatergroep Orkater is ook deze voorstelling weer wat luguber, en toch ook prachtig absurdistisch. De inspiratiebron is de roemruchte Charles Mansøn, die in 1969 met zijn volgelingen de wereld opschrikte met een reeks gruwelijke moorden. Hij kreeg levenslang en groeide in de gevangenis uit tot een cultfiguur.

Heel stil
De voorstelling, geregisseerd door Suze Milius, begint met een stilte. De mannen van Orkater (Reinout Scholten van Aschat,  Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias van de Vijver en Jip van den Dool) staan zich nog op te warmen en om te kleden als het publiek naar binnen stroomt. Als iedereen zit en de acteurs zo goed als aangekleed klaar staan, lijken ze zich nog een laatste keer voor te bereiden, waarna ze de voorstelling inleiden met een a capella lied.

familie manson blog1Alles wordt gefilmd
Eén acteur loopt met een filmcamera rond, die onder andere de andere jongens filmt. Alles wat gefilmd wordt kunnen wij ook zien. Het beeld wordt namelijk geprojecteerd op een soort lange houten blokken. Dit geeft een leuke draai aan de voorstelling.

Het interview met Charles Mansøn wordt gefilmd en geprojecteerd op houten blokken, wat doet denken aan een documentaire.

Documentaire-achtige twist
Zo heeft ‘Familie Mansøn’ iets weg van een documentaire. Tijdens de voorstelling worden er bijvoorbeeld ook interviews afgenomen én opgenomen met Charles Mansøn, waarna ze te zien zijn op de blokken. Dat alles gefilmd wordt geeft de voorstelling een soort documentaire-achtige twist.

familie manson blog 3

Rare objecten zou je denken.

Houten blokken als decor
Op het podium staan, zoals ik al zei, een soort langwerpige, driehoekige blokken. Deze vormen het decor. Deze blokken zijn aan één kant geopend. Ze hebben wielen, verschillende kleuren en sommige blokken hebben spiegels aan de binnenkant. Rare objecten zou je denken. Door de wielen kunnen de blokken overal naartoe. En omdat de acteurs de blokken steeds draaien krijg je telkens weer een ander decor, wat dus een heel apart effect geeft. Een soort mini-theaters.

Losse platen
Ook de vloer helpt mee aan dit effect. De vloer bestaat uit allemaal losse platen. Je kunt de losse platen uit de vloer halen met een plopper, wat de acteurs dan ook doen, waarna ze de platen omdraaien.

Ik heb nog nooit zoiets gezien.

Aan de andere kant van de plaat blijkt een afbeelding te zien te zijn. Sommige foto’s en plaatjes vormen zelfs een geheel. Heel ingewikkeld allemaal, best spectaculair. Ik heb nog nooit zoiets gezien.

blog manson
Geen hoofdrol
Het verhaal gaat dus over de Familie Mansøn. Geen van de acteurs speelt de hoofdrol. Iedereen is Charles Mansøn. Alle vier de acteurs spelen alle mogelijke rollen. Dat vind ik wel goed: weer eens iets anders.

Soms loopt het zo door elkaar heen, dat het moeilijk is om allemaal te volgen.

Soms wat moeilijk te volgen
De voorstelling is soms wat moeilijk te volgen. Dan weer spelen ze interviews na of een moment uit het leven van Charles Mansøn. Dan weer wordt er iets voorgelezen wat indirect met hem te maken heeft. Dit loopt dan zo door elkaar heen, wat het moeilijk maakt om allemaal te volgen. Het einde van de voorstelling wordt weer ingeleid zoals het begin: met de stilte.

Getalenteerd
Getalenteerd zijn de mannen zeker. Niet alleen kunnen ze goed acteren, maar ook zijn ze ongelofelijk muzikaal. Ze spelen bijna allemaal saxofoon, trompet, drum, gitaar en piano. Ook zingen ze dus heel mooi a capella. Zelfs de cameraman kan de drum bespelen.

 Zelfs de cameraman kan de drum bespelen.

Bijzondere voorstelling
Het bijzondere decor, het spel en de muziek, maar ook het verhaal van zo een gruwelijke, doch interessante moordenaar als Mansøn maakte Familie Mansøn een erg bijzondere voorstelling om naar te kijken. Echt iets wat ik nog nooit eerder heb gezien. Al die verschillende elementen die in de voorstelling verwerkt zaten waren soms wat veel, maar maakte het ook weer bijzonder. Zo zat die muziek er in en een deel documentaire. Al met al ben ik vooral erg enthousiast over het decor.

Kom zelf kijken!
Heeft mijn blog je nieuwsgierig gemaakt naar de hele voorstelling? Of wilde je er gewoon al naar toe? Dat kan!

Echt iets wat ik nog nooit eerder heb gezien.

De voorstelling is op 12 november te zien in de Meervaart en van 10 tot 13 december te zien in theater Bellevue. Verder vanaf 11 november tot 15 december te zien door de rest van Nederland. Klik hier voor meer theatertour informatie.

https://www.youtube.com/watch?v=cEa_O8T6uY8

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 10 november door:

Event

Demi van de Maarl

Aaah… dit ben ik! Demi, geboren in 1999 (vorige eeuw dus) en ik woon in een schattig klein huisje in Amsterdam.

Willekeurige weetjes:
* Mijn moeder komt uit Schotland….. wat mij half Schots maakt (net als mijn naam).
* In mijn huis heb ik allemaal muurschilderingen gemaakt omdat ik geen schilderijen kan ophangen (die vallen naar beneden, oud huisje)
* Sporten zal altijd wel een uitdaging blijven voor me. Treurig maar waar :p.
* Ik ben dol op muziek: bijna alle stylen alleen heavy metal is mij te zwaar :3
* Alles wat met papier te maken heeft, maakt me blij (behalve papercuts). Vooral boeken. Maar geen woordenboeken daar staan echt teveel woorden in.
* Als mijn huis in brand zou vliegen, zou ik mijn dieren meenemen (2 katten, 2 cavia’s ,landschildpad). De rest van de familie redt zichzelf wel.
* Ik ben stapeldol op katten, honden en cavia’s.. eigenlijk bijna alle dieren. Bonuspunten als ze bij me wonen! 😛
* Ik gebruik te veel smileys 🙂 en puntjes…..

Posts
Demi
van de Maarl