Close

Tip

Een Magisch IDFA

Het International Documentary Film Festival Amsterdam: een jaarlijks terugkerend fenomeen dat menig internationaal filmliefhebber naar onze hoofdstedelijke bioscoopzalen trekt. Wij zetten wat tips voor je op een rijtje.

IDFA
In 1988 werd het IDFA als ‘stimulerende ontmoetingsplek voor zowel regisseurs, producenten, kopers en financiers, als het publiek’ opgericht. Inmiddels is het uitgegroeid tot het grootste documentairefestival ter wereld. Meestal wordt er dan ook het beste van het beste vertoond, maar niet altijd als je het mij vraagt…

Het is nou eenmaal in de mode om social geëngageerd te zijn.

Sociale ongelijkheid
De werkelijkheid is magisch, al denkt menig documentairemaker daar anders over. Het IDFA wordt overspoeld met films die sociale ongelijkheid trachten te laten zien. Films die proberen een licht te schijnen op in-het-slop-zittende bevolkingsgroepen. De ellende wordt graag geprojecteerd omdat het medelijden opwekt. Het is nou eenmaal in de mode om social geëngageerd te zijn.

Probleemjongeren? Daar moet ik van gapen
Misschien is het triest dat ik moet gapen van weer een documentaire over probleemjongeren, maar ik kom het liefst met een gevoel van verwondering uit een bioscoopzaal.

Misschien is het triest dat ik moet gapen van weer een documentaire over probleemjongeren.

Magische aard
Natuurlijk, het is de taak van de documentairemakers om de hachelijke situaties in de wereld aan te kaarten en bewustzijn daarvan moet er zijn. Toch spoor ik jullie nu aan ook iets anders te gaan zien. Namelijk de – vaak haast surrealistische – verhalen van de mensen en situaties die zich hier op aarde afspelen en die je doen gissen naar de magische aard van onze wereld.

Vier titels
Mijn selectie omvat vier titels waaronder twee full-length documentaires, een virtual-reality installatie en een korte, circa 22 minuten durende afstudeerfilm van Nederlandse bodem.

Magie in de bioscoop – een roerende selectie:

1) A Young Patriot – Du Haibin
De negentienjarige scholier Xiao Zhao is een patriot in hart en nieren, en een groot bewonderaar van Mao Zedong. Hij droomt ervan eerst fotografie te studeren aan de universiteit, om vervolgens zijn land te dienen in het leger. In de vier jaar dat Xiao gevolgd wordt, ziet hij echter veel van zijn idealen verloren gaan.

Van een verbeten aanhanger van de communistische partij verandert Xiao langzaam in een cynicus.

Langzaam maar zeker verandert hij van een verbeten aanhanger van de communistische partij in een cynicus. Een intrigerend en bij vlagen verbijsterend portret van een jongeman, die aanvankelijk nogal fanatiek overkomt, maar die door zijn openhartigheid, oprechtheid en emotionele ontboezemingen toch al snel je sympathie vergaart.” (via IDFA.nl)a_young_patriot_still
2) Tishe! – Victor Kossakovsky
Hij filmde vanuit zijn raam enkele vierkante meters straat in Sint-Petersburg, gedurende een jaar van eindeloze reparaties voor de viering van het driehonderdjarig bestaan van de stad in 2003. Keer op keer wordt de straat opnieuw opengebroken en weer geasfalteerd.

“Tishe,” Russisch voor “hou je gedeisd,” is het enige woord dat in de film wordt gesproken.

De film toont het vanuit telkens hetzelfde point of view, maar met steeds andere lenzen, op andere momenten van de dag en in verschillende stijlen: realistisch, surrealistisch, abstract. “Tishe,” Russisch voor “hou je gedeisd,” is het enige woord dat in de film wordt gesproken. (via IDFA.nl)tishe!
3) The Unknown Photographer – Loïc Suty
Uniek Virtual-Reality project waarin je geleidt wordt door een wereld van honderden foto’s en tekeningen uit de Eerste Wereldoorlog (die gevonden zijn in een verlaten huis in Canada). Deze beelden in combinatie met surrealistische-abstracte computer animaties en geluid zorgen voor een filosofische en poëtische laag over de waarheid van fotografie in de oorlog. (via IDFA.nl)82615_1

Onderweg is er van alles wat hun aandacht trekt maar bijna overal zijn hekken die hen op afstand houden.

4) I’ll Fly Higher – Nederlandse Film Akademie
Een veelbelovend klinkende documentaire over twee jongens die over een dorre landweg in Spanje lopen. Onderweg is er van alles wat hun aandacht trekt maar bijna overal zijn hekken die hen op afstand houden. Noodgedwongen spelen ze hun eigen spel. Nieuwsgierigheid, plezier en ongenoegen wisselen elkaar af. Pas als de avond valt, wordt hun werkelijke bestemming duidelijk. (via IDFA.nl)maxresdefault

Laat je verleiden
Ik hoop nu dat men zich voor één keer laat verleiden door de magie van de werkelijkheid; en waar anders dan in het mooie Amsterdam op het IDFA! De hoofdlocaties van IDFA 2015 zijn Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, EYE en de Brakke Grond.

Laat je voor één keer verleiden door de magie van de werkelijkheid.

Let op! Morgen (maandag) om 19:00 uur gaat de kaartverkoop van start. Ga er heen, maar wees snel! Het IDFA is razend populair. Kaartjes koop je op de website met een CJP-pas voor €7,50.

Ga zelf ook graven
Last but not least: Mijn selectie is gemaakt uit plusminus driehonderd titels; het kan dus geen kwaad zelf ook nog wat te gaan graven naar wat moois. De IDFA-organisatie heeft ook een jongerenselectie gemaakt waar ik zelf niet zo enthousiast over was. Voor de nieuwsgierigen staat die lijst hieronder.
De DOC U-selectie bestaat uit de volgende films:
–          Arlette. Courage is a Muscle.
–          Driving with Selvi
–          A Family Affair
–          The Mute’s House
–          Rebels
–          Sonita
–          This is Exile: Diaries of Childrefugees
–          Thru You Princess
–          When the Earth Seems to be Light

Veel plezier!

 

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 8 november door:

Louis Frédéric

Ik hou van beelden en filosofeer graag over de wereld in mijn hoofd. Die wereld raakt echter snel verzadigd en daarom trek ik er vaak op uit; op zoek naar het waanzinnige. Wanneer ik een keertje niet aan het dromen ben, kan ik mij verliezen in de funk en fancyheid van de mensen om mij heen. De werkelijkheid is enkel een illusie, ofschoon een heel aanhoudende.

Posts
Louis
Frédéric