Close

Review

Affordable Art Fair Amsterdam

Na negen succesvolle voorafgaande edities, mochten wij een kijkje nemen bij de private view van de tiende editie van de Affordable Art Fair Amsterdam! Divers, elegant en voor ieder wat wils.

Oftewel: de AAF
De AAF is een kunstbeurs waarbij galeries samen komen (ook internationaal) en hun kunst tentoonstellen. De beurs is bedoeld voor jong en oud: de uitgebreid kunstverzamelaar of de jonge kunstliefhebber, bij de beurs is iedereen welkom! Daarbij is de kunst zo ‘affordable’ mogelijk geselecteerd.

Niet alleen de rijke elite kan nu kunst kopen, maar ook jij en ik.

Niet alleen de rijke elite kan nu kunst kopen, maar ook iedereen, dat is het idee. In vergelijking met andere kunstbeurzen zijn de prijzen dan ook behoorlijk te overzien (vanaf 100 tot 6000 euro), al blijft kunst natuurlijk een dure hobby. Officieel opent de beurs pas vanavond, maar wij hadden de eer om aanwezig te zijn bij de private view!

Een stapje in de kunstwereld
Al bij binnenkomst voel je het. De muren en vloer zijn glanzend wit, er wordt champagne ingeschonken en de medebezoekers zijn voornamelijk vrouwen die prachtige hakken aan hebben en dure handtassen met zich meedragen. Een stapje in de echte kunstwereld.

Al bij binnenkomst voel je het: AAF is een stapje in de échte kunstwereld.

Deze wereld voelt al gauw als thuis; er staat sfeervolle muziek op en er hangt een aangename, heldere stemming van alle mensen om ons heen. We krijgen een introductieboekje aangeboden met daarin informatie over de beurs en een plattegrond van alle paviljoentjes. Verpaft kijken we even rond. Wat moet je anders, omringt door wel 65 galeries?

image-29-10-15-05-50-2

Diversiteit: geen straf
De grote hal is ingedeeld in allemaal kleine open ‘kamers’. In zo’n kamer bevindt zich een galerie die verschillende kunstwerken tentoonstelt. Het is grappig hoe duidelijk de stijlen van de galerie dan ineens worden.
Waar de ene galerie eigenlijk alleen maar schilderkunst heeft, komt de ander met weer een heleboel fotografie. Deze diversiteit in galeries betekent automatisch ook heel veel diverse kunstwerken. En dat is geen straf; er is voor iedereen wel iets!

Overzichtelijk
Wij kunnen ons vooral vinden in de vele fotografie die er hangt. Zo weten we ook precies waar we rustig langs verder kunnen lopen, of waar we wat langer naar willen kijken. Door onze voorkennis is het allemaal redelijk overzichtelijk, en gelukkig maar want geloof mij; 65 galeries is meer dan het lijkt!

Sommige dingen stralen eerder kitsch dan kunst uit…

Kunst of kitsch?
Wij zijn uiteindelijk drie uur zoet geweest met naar prachtige werken te kijken. Naar onze mening ook echt wel dingen die eerder kitsch dan kunst uitstralen. Toch waren er ook vele werken waar wij nooit op hadden kunnen komen, en waarbij vijf minuten kijken niet genoeg was.

image-29-10-15-05-50-8                      image-29-10-15-05-50-5

”Anders dan thuis”
Wij zijn niet de enigen die de diversiteit in de kunst zo indrukwekkend vinden. We spraken Carmen Reeveird. Zij werkt bij de Spaanse galerij ‘Victor Lope Arte Contemporaneo’, die zich bevindt in Barcelona.

Carmen: ”Dit is onze derde/vierde keer op de Affordable Art Fair Amsterdam. Er hangt een hele andere sfeer dan bij de galerie thuis. De mensen zijn veel vrijer en losser. Je komt hier alle types in alle soorten en maten tegen. Wij kiezen onze kunstenaars die hier staan uit op aantrekkelijkheid. Voor ons is het van groot belang dat de kunstenaar geïnteresseerd is in de beurs en dat wij ons prettig voelen bij deze kunstenaar.

Wij kiezen onze kunstenaars die hier staan uit op aantrekkelijkheid.

Verder passen wij onze prijzen niet speciaal aan, omdat er al affordable geprijsd is. Wordt er een kunstwerk verkocht, dan hebben wij nog een hele lading achter staan om de lege muur te vullen. Wij zijn zelf via connecties bij de AAF gekomen. De Affordable Art Fair heeft ons ook geholpen met bekender worden onder de kunstliefhebbers en galerijen. De AAF heeft zo voor elk wat wils.”

Wij staan er ook!
Ook de PIT staat op de Affordable Art Fair met werken van jong talent uit Amsterdam en omstreken. Kom ook een kijkje nemen op de 1e verdieping!

Neem ook een kijkje
De Affordable Art Fair is vanaf Donderdag 29 Oktober tot en met Zondag 1 November, in de Kromhouthal, Amsterdam Noord. Kaarten zijn bij de beurs te koop of via de website. Toegang tot en met 16 jaar is gratis! Daarbij krijg je ook korting met je studenten, CJP, museumjaarkaart, of senioren- pas.
De Pit staat vanaf vrijdag 30 Oktober tot en met Zondag 1 November op de AAF, naast de Ongekend Jong Talent Expositie, op de eerste verdieping.

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 30 oktober door:

Simone Schwab

Ik hou van schrijven en kunst observeren. Wat ik daar precies mee wil, is mij nog een raadsel. Vandaar dat ik hoop dat bij de PIT te ontdekken!

Posts
Simone
Schwab