Close

Review

Noise in het Muziekgebouw met Xiu Xiu

Afgelopen zaterdag was ik in Muziekgebouw aan ’t IJ naar Xiu Xiu. Deze experimentele noise-pop band gaf een fantastische show met de soundtracks uit Twin Peaks, de legendarische Amerikaanse televisieserie uit de jaren 90.

Cult-status
De zaal zit vol met hip uitziende mensen; jonge gasten met lange haren en baarden en mensen die lang voor de jaren 90 al geboren zijn. Voor de leken onder ons: Twin Peaks is dus een serie over een FBI agent uit de jaren 90 van David Lynch, en deze kreeg al gauw een enorme cult-status.

Purity
Over de opzet van het programma zegt Xiu Xiu zelf:

“The idea of holding the ‘purity’ of the 1950’s up to the cold light of a violent moon and exposing the skull beneath the frozen, worried smile has been a stunning influence on us”.

Stewart beweegt deels als ballerina, deels als bulldog over het podium.

Bulldog vs. Ballerina
Oké, dat dus… Xiu Xiu is een van oorsprong Amerikaanse band, bestaande uit frontman Jamie Stewart, die met een energie en finesse van deels een ballerina en deels een bulldog over het podium heen beweegt. Daarnaast zijn er de twee fantastische Japanse muzikanten Shayna Dunkelman en Angela Seo. Om een idee van de muziek te krijgen:

Emmy en Grammy-awards
De muziek uit de serie is gecomponeerd door Angelo Badalamenti die daar verschillende Emmy en Grammy-awards voor mocht ontvangen. Xiu Xiu heeft aan die prachtige muziek dus een eigen interpretatie gegeven.

Ik ben een watje. Maar na Xiu Xiu wil ik me toch aan Twin Peaks wagen.

Ik ben een watje
Ik moet eerlijk zijn: ik ben een watje. Ik ben heel slecht in enge, bloedstollende, thriller films en series en ik durfde me nooit aan Twin Peaks te wagen. Maar na het horen van Xiu Xiu ben ik toch van gedachte veranderd. Wat een fantástische muziek.

xiu
Soundtrack voor je leven

Een uur lang word ik meegenomen in noise sounds, gillende gitaren, prachtige vibrafoon geluiden en psychedelische muziek. Soundtrack muziek (muziek die je hoort onder films) heeft de kwaliteit beelden op te roepen en te versterken. Dat is dan ook precies wat Xiu Xiu doet. Ik word opgezogen in de muziek en wandelde ondertussen door mijn eigen herinneringen en gedachtes.

Laura Palmer tegen de FBI agent Cooper: “I’ll see you in 25 years.”

twin25 years 
In de laatste aflevering van seizoen 2 zegt de vermoorde Laura Palmer tegen de FBI agent Cooper: “I’ll see you in 25 years.” Wat dat te betekenen heeft? Volgens de geruchten zal er volgend jaar, precies 25 jaar later, dus weer een vervolg komen op de serie. Pretty gestoord, maar ik ga toch kijken!

The rest is Noise
Check ook de andere concerten in de serie The Rest is Noise van Muziekgebouw aan ’t IJ. Er komen nog meer mooie concerten aan!

https://www.youtube.com/watch?v=BL57-9171pk

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 6 oktober door:

Blogger

Judith Rijsenbrij

Ik ben een theaterbeest, en een muziekbeest, en eigenlijk het liefste allebei tegelijk. Ik wil daar de hele tijd mee bezig zijn. Ik studeer nu Kleinkunst aan het Conservatorium in Antwerpen maar probeer tussen alles door ook te blijven schrijven voor de Pit over alles wat ik op het podium voorbij zie komen!

Posts
Judith
Rijsenbrij