Close

Interview

Robin van Westen over het Café Theater Festival

Het Café Theater Festival is een jaarlijks terugkerend evenement in Utrecht, waar aanstormend talent op gebied van theater en dans een voorstelling speelt in een café. Ik interviewde Robin van Westen, zakelijk leider van het Café Theater Festival, zodat je wat meer over dit te gekke festival te weten komt!

Hoi Robin! Kun je vertellen wat het Café Theater Festival is?
Het CTF is het tofste festival in Utrecht :-). In het eerste weekend van maart nemen jonge theatermakers de cafés in Utrecht over.

Het CTF is het tofste festival in Utrecht :-).

In 26 cafés in de binnenstad kun je dan voorstellingen bekijken van aanstormend talent. Die voorstellingen zijn heel divers: van kleinkunst tot dans, van masker-theater tot opera. Heel grappige en luchtige voorstellingen worden afgewisseld met zwaardere onderwerpen.

Hoe zit het met de locaties?
Iedere theatermaker denkt heel goed na over zijn locatie, dus alle voorstellingen worden echt speciaal voor het café gemaakt. Het publiek staat gewoon een biertje te drinken tijdens de voorstelling, dus de makers moeten slim nadenken over hoe ze iedereen betrekken bij hun voorstelling.

Degene naast je begint te zingen, er ontstaat een ruzie of je hoort muziek.

Dat is tegelijk wat ik zo leuk vind aan het CTF. Je staat gewoon met z’n allen gezellig in de kroeg, en ineens gebeurt er iets heel bijzonders. Degene naast je begint te zingen, er ontstaat een ruzie of je hoort muziek. Dan begint er een voorstelling waar iedereen in meegezogen wordt. Dat is een ervaring die je niet snel ergens anders meemaakt.

10

Sylvia Plath

Wat is de meest memorabele voorstelling die jij hebt gezien en waarom?
Lastig… Er zijn er zoveel! Ik vond de voorstelling van Inge Wannet in 2012 heel mooi: Als de muren konden praten. Daar gaf een voice-over je een tour door het super gezellige café Willem Slok. Het was heel klein en maakte mooi gebruik van de geschiedenis van dat café. Deze voorstelling had nergens anders kunnen spelen.
En de voorstelling van Judith Hazeleger het afgelopen jaar vond ik heel mooi, over de schrijfster Sylvia Plath (een Amerikaanse dichteres, romanschrijfster en essayiste.) Dat was zo ontroerend, alle mensen in het café stonden vol spanning naar haar te kijken.

Tot slot natuurlijk de voorstellingen van Kiki Schippers in 2012 en 2014. Zij is een ontzettend grappige theatermaakster en liedjesschrijver, die vorig jaar nog zowel de publieksprijs als de persoonlijkheidsprijs bij het Rotterdamse Cameretten Festival won.

Wat is jouw advies aan onze lezers om als publiek voor €20,- een topdag op het Café Theater Festival te hebben?
Nou, het feit dat je geen entree hoeft te betalen voor het festival helpt natuurlijk in je portemonnee. Dus ik zou aanraden om rond een uur of twee te starten bij één van de cafés in de binnenstad en dan een route te gaan volgen. Dat helpt je om achter elkaar vier of vijf hele diverse stukken te zien en verschillende cafeetjes te ontdekken.

Je eindigt in festivalhart The Venue, waar je nog tot laat biertjes drinkt met de theatermakers.

Daarna natuurlijk een hapje eten, bijvoorbeeld in Stathe (hamburgers!) of Tilt. ’s Avonds zeker even langs café Derat voor een speciaalbiertje bij je voorstelling. Daarna nog een route meepakken en eindigen in ons festivalhart The Venue, waar je nog tot laat biertjes kan drinken met de theatermakers.

Als je dan nog geld over hebt… mag je dat natuurlijk altijd aan het festival en de makers doneren. Word bijvoorbeeld Stamgast (vriend van het CTF) of doe een gift in de hoeden na afloop van de voorstellingen. Die vrijwillige bijdragen hebben we keihard nodig om het CTF te kunnen organiseren.

Robin van Westen CTF Interview De Pit 29-9-2015

Robin van Westen

Maar als lezers meer willen dan voorstellingen kijken: namelijk zelf spelen op het CTF, dan kan inschrijven nu, toch? Hoe werkt dat?
Je kunt je nu inderdaad inschrijven! We maken ieder jaar een selectie van de 26 meest veelbelovende concepten die we ingestuurd krijgen. Die groepen werken hun voorstellingen tussen november en maart uit tot complete voorstellingen en krijgen daarbij uitgebreide begeleiding van ons artistieke team. Op onze site kun je het aanmeldformulier vinden waarmee je je concept kunt uitleggen. 11 oktober is de deadline!

Denk vast goed na over het café waar je zou willen spelen.

En heb je nog een goeie tip?
Als tip zou ik willen meegeven dat je vast goed over het café waar je zou willen spelen moet nadenken. Wat voor sfeer zoek je, hoe groot ongeveer, wat voor publiek? Ieder café heeft een totaal eigen karakter, dus het is belangrijk om een beeld hierbij te vormen wanneer je over je voorstelling nadenkt

De inschrijvingen voor de komende editie op 4, 5 en 6 maart 2016 zijn nu open, misschien ook iets voor jou? Schrijf je NU HIER in! 

Volgens de website: “Inschrijven voor het Café Theater Festival 2016 kan door ons aanmeldformulier INCLUSIEF invulsheet contactgegevens te sturen naar programmering@cafetheaterfestival.nl. Aanmelden kan tussen 1 september en 11 oktober 2015. Alleen volledig ingevulde aanmeldingen worden in behandeling genomen.”

Als de muren konden praten

Als de muren konden praten

Reacties

Nog geen reacties

Laat een bericht achter

Gepost op 1 oktober door:

Blogger

Saskia Tilanus

Hoi! Ik ben Saskia Tilanus, blogger voor De PIT. Je kunt mij kennen omdat ik voorstellingen maak, ik ben namelijk theatermaker en regisseur. Of misschien ken je me als programmeur van verschillende festivals: Stukafest Utrecht, het Café Theater Festival en Delft Fringe Festival. Of je bent me tegengekomen op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ik dit jaar afstudeer. Maar aangezien je op deze website zit, ken je me waarschijnlijk van mijn theaterrecensies. Waar ik die eerst nog altijd schreef, ben ik nu in beeld om je in één minuut te vertellen wat ik zag en daarvan vond. Wil je meer over me weten, kijk dan eens op www.SaskiaTilanus.nl.

Posts
Saskia
Tilanus