Close

Review

Circus Treurdier speelt met de dood

Op een verlaten industrieterrein in een grote filmstudio van Amsterdam Studio’s kom ik binnen bij een begrafenis. Er is cake, koffie en alcohol en het licht schijnt fel en wit.

We betreden de Zwarte Doos en worden meegenomen in een rollercoaster van muziek, sketches en verhalen over de dood. Op deze daadwerkelijke rails van de achtbaan rijden verschillende scènes en decorstukken het toneel op en af. Van de eerste Homo Erectus, tot een wc-pot, tot de uit de dood opgerezen operazanger Sergio Labibski die zijn laatste drie seizoenen komt zingen.

De dood
En dan betreedt de dood het toneel, in een knalgele regenjas. Hij komt altijd, en iedereen heeft een hekel aan hem.

De dood komt altijd, en iedereen heeft een hekel aan hem.

De dood is een Pakistaanse bloemenverkoper met een polaroidcamera om zijn nek. Je kent ze wel; van die mannetjes die je vaak in de kroeg tegenkomt. Misschien wat vergezocht dus, maar het werkt knettergoed.

Fantastisch slapstick
Het maakt Circus Treurdier allemaal niks uit. Cheesy? Dan gaan ze er het liefst nog drie keer overheen. En denk je dat het niet nog flauwer kan? Jawel hoor, dan komt er een engel uit de hemel vallen met haar vriend Hod. Niet God, maar Hod, met de H van hoed.

DeZwarteDoos_LR_IngvildMolenaar-232Makelaar van de laatste woning
Het gezelschap maakt volgens henzelf ‘vervreemdend en melancholisch muziektheater, met een groot gevoel voor ironische humor’, wat in de nieuwe voorstelling De Zwarte Doos weer goed naar voren komt.

Veel te ver gezocht, of té voor de hand liggend, het maakt allemaal niks uit

Soms zijn de personages ietwat cynisch, zoals de makelaar van de laatste woning. Die scènes worden gelukkig goed afgewisseld met ook een integere kijk op de dood, vaak gespeeld door Ellen Parren.

Vertrouwd concept
Na het succes van Spektakel X en hun eigen TreurTeeVee afleveringen bij de VPRO komt Circus Treurdier opnieuw met een topvoorstelling. Het vertrouwde concept van dit muziektheatergezelschap blijft steeds weer opnieuw werken. Twee topmusici, nieuwe sketches, nieuwe personages, een flinke dosis absurdisme en go!

Gaat dat zien
Ook zin in een portie zwarte humor? De Zwarte Doos kun je nog heel vaak gaan zien. De aankomende weken speelt Circus Treurdier bijna dagelijks in Amsterdam. Check hier hun agenda voor meer informatie!

Kun je er nou niet genoeg van krijgen? Dan kun je traandeelhouder worden!

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 27 september door:

Blogger

Judith Rijsenbrij

Ik ben een theaterbeest, en een muziekbeest, en eigenlijk het liefste allebei tegelijk. Ik wil daar de hele tijd mee bezig zijn. Ik studeer nu Kleinkunst aan het Conservatorium in Antwerpen maar probeer tussen alles door ook te blijven schrijven voor de Pit over alles wat ik op het podium voorbij zie komen!

Posts
Judith
Rijsenbrij