Close

Reizen

Indra’s Interrail – Athene

Indra gaat op reis en neemt mee… Jou! Ze doet minstens de helft van alle meest belangrijke steden in Europa aan en vertelt je vanaf heden waar je echt even moet stoppen en waar je maar beter snel voorbij kunt rijden. Helemaal in het thema van de zomer, interrail en een snufje cultuur. Check it out: Indra’s interrail!

Na een korte nacht (eigenlijk meer een powernap), zit ik om half vier in de ochtend in de taxi naar het vliegveld om naar Athene te gaan. De eerste echte reis helemaal alleen. De zenuwen nemen toe en als ik aan het uizoeken ben hoe ik vanaf het vliegveld van Athene naar mijn apartementje kom, druipt het zweet via mijn (misschien iets te) grote backpack over mijn rug. Alleen, vermoeid en oververhit. Zo stap ik de Atheense metro in.

Athene, Athene
Nu goed, Athene zelf. Nadat ik met de Metro eindelijk het station vlakbij mijn appartement heb bereikt en met mijn zware rugzakken (één voor en één achter) door de bloedhete zon ben gestrompeld, fris ik me snel even op. Die middag trek ik met de Athens Lonely Planet stadsgids en kaart op zak de stad in. Om de een of andere stompzinnige reden is al het openbaar vervoer gratis in Athene zelf, dus ik stap meteen de metro in.

Het was mijn eeuwige natte droom als gymnasiast om deze stad te bezoeken.

National garden
Met de metro ga ik naar Syntagma en begin bij de National Garden. Wat een heerlijke plek om even bij te komen met een ijskoud Amstel biertje, gekocht bij de dichtstbijzijnde kiosk! Sla dit soort mini bos in het midden van de stad niet over, maar vind er je innerlijke rust even terug (al hoor je als je goed luistert het verkeer nog wel ergens razen, maar dat is juist wel het mooie van de plek.)

The National Garden in Athene

The National Garden in Athene

Het was mijn eeuwige natte droom als gymnasiast om deze stad te bezoeken en wauw, wat een stad. Zinderende zomerhitte zoemde door deze Europese city that never sleeps terwijl ik er doorheen trok en de politieke geest oprukte.

Gouden reistips
Om te beginnen zijn er een aantal dingen die mij echt gered hebben de afgelopen dagen in deze stad.

1. Ben je student? Neem je studentenkaart mee. Opeens zijn 2/3 van de musea gratis of je kan voor een schamele prijs van ongeveer 3 euro naar binnen. Geen student? Niet getreurd; ben je onder de 18 en heb je je Europese ID bij je, dan geldt hetzelfde verhaal.
Val je net zoals ik buiten beiden categorieën? Geen probleem. Ik heb een handig trucje dat mij maar al te veel geld bespaard heeft. Sorry, Griekenland… Neem je (oude) schoolpas mee en je CJP kaart. Zeg eerst dat je een EU student bent, gooi dan je “student culture card/supplement” op de toonbank en daarna, oja, nog je schoolpas waarna je braaf antwoordt dat je in Amsterdam, Hollandia studeert. Het fijne hieraan is dat je ook gewoon een groot museum over twee dagen kan verdelen zonder enige extra kosten.

2. Dit klinkt misschien gek, maar neem een klein scherp (zak)mesje mee op reis. Zo kan je altijd en overal makkelijk voor een relatief goedkope lunch zorgen of bijvoorbeeld in de trein gewoon appels schillen, broodjes smeren en gewoon lekker en goedkoper eten.

3. Ga in de buurt van/bij ouderen zitten in het openbaar vervoer. Ze spreken dan vrijwel geen woord Engels en verstaan ook bijna niets, maar ze zijn erg lief, stelen niet zo snel van je – voor zover ik weet – en helpen je vaak ook snel (al is het met handen en voeten taal). De twee ouderen waarmee ik in een coupé terecht kwam van Athene naar Thessaloníki deelden graag hun multivitaminen sapjes met me en met hier en daar een woordje oud-Grieks, wat me opeens te binnen schoot, konden we nog aardig wat dingen met elkaar bespreken. En dat terwijl ze me ook op de hoogte hielden van wat er omgeroepen werd. Dit was namelijk in tegenstelling tot de Metro voice-over enkel in het Grieks.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tempel van Zeus
De Tempel van Zeus die achter de National Garden ligt is mijn volgende stop. Mijn eerste echte oud Griekse tempel. Na het CJP/Schoolpas trucje loop ik gratis het terrein op terwijl mijn ogen vochtig worden. Het zijn niet meer dan een paar zuilen, maar ze zijn enorm en nog (op één na die er omgevallen en in stukjes bij lag) zo goed bewaard gebleven. Al waren het er vroeger veel meer. Ik vind dit zelf een erg prettig beginpunt van de dag, omdat deze plek ook erg rustig is waardoor ik echt even mijn tijd en ruimte kan nemen om het op me in te laten werken.

Aq5eXf_Qs-Sc7XEGCQchyjxSIQ6BlMOB0HKtJGXxMZLr
Acropolis
De Acropolis is echter wel het walhalla voor de fans. Ga echter niet overdag; het is dan veel te druk en te heet! Het beste is om in de ochtend vroeg te gaan of aan het einde van de dag. Ik ben zelf voor de laatste optie gegaan (rond een uur of half 7 in de avond) aangezien ik verre van een ochtend mens ben.

Boven op de Acropolis klonk het waarschijnlijk alsof ik buiten adem was. Ik kon in werkelijkheid niets anders uibrengen dan WAUW.

Toen ik boven op de Acropolis was, klonk het waarschijnlijk alsof ik buiten adem was. Ik kon in werkelijkheid niets anders uibrengen dan WAUW. Het Parthenon en het Erechtheion zijn natuurlijk de kopstukken hiervan, maar als je de klim omhoog begint aan de kant van het Acropolis museum (ja, alle mooie stukken staan niet op de Acropolis zelf), dan kom je onderweg ook nog de resten van twee theaters tegen waarvan er één gerestaureerd is. De ander is echter veel bijzonderder. Dit is namelijk het theater van Dionysus waar de wereldberoemde tragedies en komedies voor het eerst zijn opgevoerd. De stukken van Euripides, Aeschylus, Sophokles en vele anderen. Bijzonder cultureel historisch plekje dus! Hier liggen de beginselen van het theater lieve mensen!

Parthenon

Parthenon

Katten met zwak voor klassieke cultuur
Oh en, wat een enorme hoeveelheid katten! Dit was ook al zo in Rome dus ik gok dat de katten gewoon een soort zwak hebben voor de klassieke cultuur ofzo. Kan niet anders. Mijn oud Latijn docent heeft niet voor niets ook een kat genaamd Catullus.

Acropolis kattenAndere bezienswaardigheden
Verder zijn er natuurlijk een aantal andere standaard bezienswaardigheden zoals het National Archeological Museum, Hadrian’s library, the Ancient Agora, the Ancient Roman Agora, de archeologische plaats Keramikos, Aristoteles zijn Academie en zo nog een paar andere plekken. Dit zijn natuurlijk allemaal super toffe plaatsen, maar er zijn ook op een gegeven moment aardig veel overeenkomsten. Vooral wanneer je bij elke site ook in het vaak gratis mini museum een kijkje neemt.

Roman Agora

Roman Agora

Agora’s met Stoa’s en Tardis
Sommige plaatsen heb ik zelf volledig verkeerd ingeschat. Dat is wel jammer, maar mocht je naar Athene gaan, dan hoef jij dat echter niet meer te doen! De oude Griekse Agora (marktplaats, red.) is namelijk echt veel groter en interessanter dan ik dacht. Ze hebben zo ook de Stoa gerestaureerd dus het voelt echt als een klein tripje met een Tardis om daar te zijn. Neem echt je tijd voor het terrein! Verder is de Romeinse Agora vrij klein, of nouja, er is niet super veel meer van over. Wel een bezoekje waard, net zoals aan de Hadrian’s library, maar heb je echt geen uur voor nodig ofzo.

Stoa

Stoa

Kerameikos, wijk van de pottenbakkers
Een andere Archeologische site waar je wel echt de tijd voor moet nemen naar mijn mening is Kerameikos. Deze oude Atheense wijk, vernoemd naar de oude Griekse beschermgod van de pottenbakkers, is enorm en heeft heel veel hoekjes en gaatjes met van alles en nog wat. Ook is er een klein maar mooi museum. Perfecte uitbrak spot! Er lopen ook niet te veel mensen rond dus dat is ook wel erg prettig.

Verdwalen in het National Archeological Museum
Het National Archeological Museum is echt enorm en om in te verdwalen. Als je bij alle andere sites en musea bent geweest, dan lijkt het misschien veel van hetzelfde in het begin. Echter, sla het museum niet over! Hier staat een van de weinige échte Griekse beelden die we nog hebben. De bronzen Poseidon. (De meeste klassieke beelden die er nog zijn, zijn namelijk Romeinse marmeren kopieën van de Griekse bronzen beelden, waarvan er hoogstwaarschijnlijk nog veel op de bodem van de oceaan liggen.) Verder zijn er veel andere mooie kunstwerken, waaronder verrassend genoeg ook nog wat prachtige Egyptische stukken.

Poseidon

Poseidon

Wreckingball
De vroegste kunst van het menselijk ras
Een andere plek die je echt echt echt niet mag overslaan is het Museum van de Cyclade kunst. Dit is namelijk de vroegste kunst van het menselijke ras dat bewaard is gebleven en eigenlijk dus het begin van de kunsten voor zover wij die kennen. Hier moest ik als nep student echter wel 3,50 euro voor betalen maar dit was het meer dan waard. Daarbij is er in het zijgebouw ook nog een moderne kunst expositie waar ik toevallig op een super cool mixed media project stuitte van The Eternal Internet Brotherhood. Dit vond ik echt enorm indrukwekkend en heb ik ook meteen een filmpje van gemaakt met mijn telefoon omdat het zo imponerend was.

Cyclade Kunst

Cyclade Kunst

Fijn Voedsel
Als lid van twee families waarin lekker eten erg wordt gewaardeerd, kan ik niet anders dan jullie, lieve lezers, hier ook wat over te vertellen.

TIP 1. Ga op zoek naar een goede grote bakkerij met normaal brood waar ze amper Engels spreken. Dit zijn de beste plaatsen met heerlijk brood en ook lekkere gebakjes e.d.!

TIP 2. Avocado is een heel schattig, redelijk klein, verfrissend en heerlijk eetcafé met glutenvrij, veganistisch en vega eten. Ook heerlijk als je niet een van deze dieeten volgt! Iets prijziger misschien dan andere plekken maar het is het ZEKER waard. De werknemers zijn ook echt super lief, er is wifi en de hele atmosfeer is gewoon suuuuuper chill los van het heerlijke gezonde eten. De guacamole is natuurlijk heerlijk hier. Pas wel op, de porties zijn groot bij de hoofdgerechten! Ze doen gelukkig totaal niet moeilijk over een doggy bag.

Avocado

TIP 3. Café Voulis, deze tent heeft helaas geen website, maar zit vlakbij het belangrijkste plein Syntagma. Het is een alles in één plekje. Goede wifi, misschien wel de beste verbinding die ik heb gehad in Athene, lekker en goedkoop eten, uitgebreide menukaart en ook echt super lief personeel. Je kan hier ook gewoon een kop koffie drinken of lekker barhangen. Er was echter wel 1 ding heel gek toen ik er was. Terwijl ik zat te eten werd er achter me binnen gerookt. Heel gek en fijn dat dat bij ons in de restaurants niet meer kan onder de maaltijd.

Ben je op Aegina? Koop dan fruit bij het tweede fruit vrouwtje op de boulevard!

Aegina eilandtrip
Als laatste TIP: een dagtrip naar het eilandje Aegina! Dit is afhankelijk van de boot die je neemt 40 tot 100 minuten varen en daar staat de lievelingstempel in Athene van mijn Grieks docente. Ik had helaas de pech dat vanwege het referendum (tsja, de politieke situatie van het land kun je niet negeren) de tempel vier uur eerder sloot dan normaal… Het is desondanks echt een prachtig eilandje en ben je er? Koop dan fruit bij het tweede fruit vrouwtje op de boulevard! Hele lieve vrouw die dolblij was dat ik daar wat kocht met heerlijke kersen, wilde perziken en meer!

Liefs vanuit inmiddels alweer Belgrado. Hou mijn blogs in de gaten, want vanuit hier zal ik jullie ook tippen!

Indra

Aegina

Aegina

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 11 juli door:

Blogger

Indra Schrage

Hoi! Wat leuk dat je dit leest. Ik ben Indra, mijn volwassenheid nog pril doe ik van alles en nog wat, zo ook voor de PIT. Ik organiseer evenementen en schrijf blogs, over opera bijvoorbeeld. Maar eigenlijk vind je mij overal, bij elke kunstvorm. Ik heb een ontzettend brede interesse (niet alleen wat over kunst&cultuur) en ben net zo chaotisch. Maarrrr zonder chaos kan er niets nieuws ontstaan 😉

Posts
Indra
Schrage