Close

Interview

Praten met de blazers van Gallowstreet

Hip hop, house, funk en blazers. Zo zou je de te gekke band Gallowstreet kunnen omschrijven. ‘Blazers?’, hoor ik je nu denken, ja, inderdaad; blazers. De tienkoppige band “vertaalt” hip hop-muziek naar blaasmuziek. Deze zomer staat Gallowstreet zelfs op enorme podia als Lowlands, North Sea Jazz en het Dour Festival in België. Tijd dus, voor een goed woordje met het brein achter dit upcoming muziekgenre.

Ik sprak af met baritonsaxofonist Dirk Zandvliet (rechts op de foto) en percussionist Chris Bruining (links). De blazersensembles maken anno nu hun comeback na het verdwijnen van de fanfarebands. Na het tijdperk van synthesizers en elektronische muziek was daar ineens het Gallowstreet. De festivalhit van 2015! Hoe werd het zó snel zó een groot succes? 

Gallowstreet ‘vertaalt’ hip hop naar blaasmuziek

In the very beginning…
Dirk kwam in 2012 op het idee een brassband op te richten. Zijn broertje is trombonist in Jungle by Night en Dirk wilde eigenlijk ook wel nóg een toffe band. Hij is blazers en percussionisten bij elkaar gaan zoeken en de eerste repetitie was eigenlijk gelijk al zeer geslaagd. “Sinds begin dit jaar hebben we ook de juiste formatie die we willen na een aantal wisselingen. De zoektocht naar een tubaïst was erg lastig. Uiteindelijk was er via-via een link naar Peter Keijsers die eigenlijk trombonist is, maar nu volleerd sousafonist (een sousafoon is een soort tuba)”, vertelt Dirk.

Galgenstraat…
Ik vroeg me af waar de naam Gallowstreet vandaan kwam.
Gallowstreet betekent Galgenstraat in het Engels. “In de Galgenstraat in Amsterdam zijn we ontstaan, daar waren de eerste repetities,” legt Chris me uit, “en toen hebben we het maar vertaald, om het wat stoerder te laten klinken. Eerst heetten we Gallowstreet Brass Band, maar nu heten we gewoon Gallowstreet.” Dirk: “Google-map het maar!”

Een nieuwe sound vonden we op het Pitch Festival in 2013

New Orleans
Dirk: “Heel veel brass bands in Europa willen het geluid van New Orleans overnemen of zijn daar heel erg op geïnspireerd, dat zijn heel erg jazz-brass standards. Wij zijn zo ook begonnen, maar op een gegeven moment kwamen we erachter dat dat niet zo ons ding is. galgenstraatWe willen een nieuwe sound vinden voor de brass bandmuziek. Ik denk dat we dat vonden op het Pitch Festival in 2013, we coverden daar twee nummers van Hudson Mohawke, wat normaal elektronisch door de speakers “blaast”.”

“Met alleen blazers en percussie klinkt het gewoon breder, feller en vlotter. We vonden het allemaal te gek om dat daar te spelen en ook het publiek was heel enthousiast. We zijn op zoek gegaan naar een eigen sound en dat is niet meer zoals de New Orleans Brass Band.”

Soms denken de media nog dat we een soort party-coverbandje zijn

Chris vult aan: “Onze sound is house en funk, maar ook hip hop, we hebben in de band eigenlijk heel veel verschillende achtergronden, zoals jazz, latin en afro beat. Nu maken we ook geen covers meer; alles waar we nu mee optreden is eigen materiaal, ondanks dat er in de media wel eens word gedacht dat we een soort party-coverbandje zijn.”

Eigen nummers maken
Voor het maken van eigen nummers heeft de band geen vaste methode. Chris vertelt: “Vaak gaan we gewoon met z’n allen in een hok zitten en jammen tot er iets goeds uit komt. Soms komt er iemand met een bas- of melodielijntje waar we dan op gaan jammen. Soms gaat dat heel gemakkelijk; het nummer Hattori schreven we in één repetitie, maar het kan ook wel eens vier weken duren totdat we eindelijk iets nieuws hebben.”

We proberen een soort democratie na te streven

Dirk: “We proberen met het maken van de nummers ook een soort democratie na te streven. We zijn met een grote band en het is de bedoeling dat iedereen meebeslist en ongeveer evenveel invloed heeft op hoe de nummers eruit komen te zien.”

Muzikale vertaling
Waarom de band juist deze muziek wil maken? Dat is omdat ze graag muziek willen maken waar de leden zelf ook naar luisteren. “We proberen de genres waar we naar luisteren, zoals hip hop, om te zetten in blaasmuziek.

Waar je normaal een basgitaar hoort, hoor je bij ons een sousafoon en wat normaal de gitaren spelen, spelen nu de saxofoons

Blaasmuziek geeft heel veel energie en komt heel erg binnen. Waar je normaal een basgitaar zou horen, hoor je nu een sousafoon en waar je normaal gitaren zou horen, hoor je nu saxofoons,” legt Dirk me uit. “Het gevoel wanneer er twaalf man voor je staat te blazen, dat heb ik altijd al heel vet gevonden, dat komt bij mij gewoon echt binnen,” vertelt Chris over zijn passie voor blaasmuziek.

K78B1843

Bergrook
Hoe de band namen verzint voor hun instrumentale nummers is “compleet willekeurig”, zo weet Chris mij uit te leggen. “Het nummer Mountain Smoke bijvoorbeeld, is verzonnen door Ko Zandvliet (trombonist) en Bo Floor (trompetist), zij zaten samen in de auto en zagen toen een berg met rook erachter en zo werd de naam Mountain Smoke geboren.”

We zorgen heel goed voor elkaar

De verloren trombone
Begin 2014 verloor Mart van Baalen, trombonist, zijn trombone. De instrumenten zaten in Marts auto voor een optreden, maar even later bleek de trombone uit de auto te zijn gevallen bij het Centraal Station in Amsterdam doordat de autoklep niet goed dicht zat. Dirk vertelt: “Ondanks alle oproepen die we gedaan hebben is de trombone nooit meer teruggevonden. Veel mensen dachten dan ook dat het een soort promotiestunt was, maar dat was het niet, hij was echt zijn trombone kwijt.” Gelukkig mag Mart nu de trombone van sousafonist Peter Keijsers lenen; “We zorgen allemaal goed voor elkaar.”

Het is gaaf dat we dit met z’n allen voor het eerst meemaken

Altijd blijven streven
Dirk: “Deze zomer hebben we al veel grote festivals staan, zoals Lowlands en North Sea Jazz. Er wordt veel van ons verwacht en we moeten echt presteren. We hebben nu ook best het idee dat we goed bezig zijn en anderen blijkbaar ook, want we zijn best veel geboekt. Maar er is nu wel een soort gretigheid in de band om het nu allemaal nog nét wat beter te doen.”

Chris vertelt: “Doordat we nu op zulke grote festivals spelen kunnen we al heel veel dingen van onze bucketlist afstrepen. Daarna moeten we zoeken naar een volgend doel.”

GallowstreetEen internationale carrière ziet de band wel zitten na alle zomerfestivals. Dirk: “Het is dan ook wel fijn dat we muziek maken zonder tekst. Er is geen taalbarrière waar we mee zitten en iedereen heeft wel iets met blaasmuziek, maar voor een tour in het buitenland moeten we wel eerst met een album komen. Dat album moet er begin volgend jaar wel zijn.” Een carrière in Japan is een gekoesterde droom van de band, “maar nu eerst zorgen dat we deze zomer overleven,” vult Chris aan.

Als we volgend jaar al voor maar één ding met z’n allen in het vliegtuig stappen zou het echt te gek zijn

Dirk: “Vorig weekend waren we op Texel en dat vonden we allemaal al super vet, en als we volgend jaar al voor maar één ding met z’n allen in het vliegtuig stappen zou het echt te gek zijn. We gaan deze zomer naar België voor het Dour Festival en ook dat is al gaaf. Het is gaaf dat we dit met z’n allen voor het eerst meemaken.”

The Roots én singlepresentatie in Paradiso
Op 8 juli doet de band hun singlepresentatie in Paradiso na het concert van The Roots. “Het is een beetje Kill Bill soundtrack/hip hop en blazers en het wordt heel gaaf, we zijn er zelf heel blij mee”.

Gaat dat zien!
Gallowstreet staat op 3 juli op het MadNes Festival in Nes en op 5 juli zal de band optreden op het Zomerpodium in Heemskerk. Op 10 juli maakt de band het grootse North Sea Jazz in Rotterdam onveilig waarna ze op 15 juli het buitenland verkennen op het grote podium van het Vlaamse Dour Festival. Voor de mensen onder ons die in Diemen wonen en daar ook eens wat willen beleven; op 18 juli staat de band op het 22fest in Diemen.

De gelukkigen die een kaartje hebben weten te bemachtigen voor Lowlands kunnen op 22 augustus live genieten van de band op het festival in Biddinghuizen. Waar je ook bij moét zijn, anders heb je echt wat gemist, is Into The Great Wide Open op 4 september op Vlieland…

Zo wat een waslijst, als je ze nou nog niet gezien hebt heb je nog een kans op 5 september op Into The Woods in Amersfoort. Ten slotte staat de band op 26 september in Edam-Volendam op het Singelfestival.

Luister hier naar de Gallowstreet. And remember: deze band mag je aankomende zomer niet missen!

https://www.youtube.com/watch?v=HCdDb-RKHBg

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 1 juli door:

Blogger

Nikki Verhoeven

Hoi, ik ben Nikki. Ik vind kunst, cultuur en mensen ontzettend interessant en daar blog ik over voor De PIT. Zelf maak ik muziek en houd van koken, lezen en schrijven. Op zaterdag ben ik barista in de leukste koffiezaak van Amsterdam!

Posts
Nikki
Verhoeven