Close

Foto's

Preview Down The Rabbit Hole – Dag 1

Deze zomer ga ik, Romee, als fotografe voor de Pit een paar grote en minder grote festivals af om verslag te doen. Voor jullie! Indian Summer Festival, Down The Rabbit Hole en Lowlands zijn al toegevoegd aan de lijst. Kijk mee op festivals vanuit de ‘fotopit, de ruimte vooraan de stage waar fotografen staan.

Dat wordt rennen!
Een kort lesje popfotografie. Stel je bent fotograaf, zoals ik. Een paar dagen voor een festival is het dan handig om alvast te checken welke acts je op welke stages wilt fotograferen.

In het gunstigste geval mag ik slechts de eerste drie nummers fotograferen.

In het gunstigste geval mag ik voor jullie van één artiest maximaal de eerste drie nummers gaan fotograferen. Dat is de standaardregel binnen de popfotografie. Je moet dus op tijd bij de stage staan.

Het perfecte moment
Dit alles heb ik inmiddels geleerd na mijn ervaringen op festivals als: De Wereld Draait Buiten 2014, Jett Rebel in HMH, Indian Summer Festival 2015, Appelsap Festival, Uit je Bak festival. Ik vind het altijd al heel vet om een perfect moment vast te leggen. Helemaal vooraan staan bij een podium geeft een kick: door de harde muziek, het publiek achter je en de muzikanten voor je.

Playlist en programma tips
Ga je ook naar Down The Rabbit Hole dit weekend? Lees dan de volgende tips, zodat je de beste en tofste acts meepakt. Op de eerste dag betreden vijf acts de HOTOT: de mainstage van DTRH.

Blaudzun is fotogeniek, dat vind ik belangrijk.

Tip nr. 1
Blaudzun is de eerste grote act van het festival. Ookwel Johannes Sigmond (1974). Die heb ik al een paar keer gefotografeerd. Hoewel zijn muziek niet echt mijn ding is, zijn hij en z’n band wel fotogeniek. Dat vind ik dan weer belangrijk. Hieronder twee foto’s die ik schoot op De Wereld Draait Buiten van Blaudzun (links) en zijn gitarist én broer Jakob Sigmond (rechts).

Blaudzun collageTip nr. 2
Van indie / singer-songwriter gaat de programmering op de HOTOT naar ruig ‘dancepunkduo’ Death from Above 1979. Als publiek krijg je dat niet echt mee, maar muzikanten die ruige muziek maken zijn altijd wel goed te fotograferen. Een singer-songwriter gaat namelijk niet snel springend en schreeuwend over een podium rennen. Een  rocker wél. Daar is dus makkelijker een bijzondere foto van te maken.

Muzikanten die ruige muziek maken zijn altijd goed te fotograferen.

Tip nr. 3
Een uur later zullen Oscar and The Wolf een set spelen. Max Colombie, de frontman, staat vaak nogal spacey te bewegen achter z’n mic. Eind vorig jaar was ik bij een optreden van Oscar and The Wolf in Paradiso Noord (Tolhuistuin). Een pittig kleine zaal, maar de show was écht heel goed. Oscar and The Wolf is één van de acts waar ik het meest naar uitkijk dit festival!

Tip nr. 4 én 5
De HOTOT wordt de rest van de avond gevuld met Ryan Adams en Damien Rice. Volgens mij kan je die wel zien als échte singer-songwriters. Rustige nummers, met gitaar voor op het podium. Best een contrast met de ruigere en hardere acts eerder op de avond. Die ga ik dus sowieso ook schieten.

De overige tips
Naast de HOTOT zijn er nog meer stages, zoals: Teddy Widder, Fuzzy Lop, Vuige Veld, Wilde Haren & Desperados, Walvisbios (lol), het Idyllische Veldje en Watershipdown.

De gitaarliefhebbers kunnen terecht bij Black Bottle Riot

Als je houdt van totaal niet te begrijpen teksten en folk/blues, ga dan naar Songhoy Blues! Ook op Misun en zZz kan je lekker hoppen (check zZz – When I Come Home in de Spotify List)

En nóg meer tips
Flying Lotus klinkt als een indie bandje. Wikipedia beschrijft deze Steven Ellison als ‘Experimental multi-genre music producer and rapper”. Hij heeft samengewerkt met Kendrick Lamar. Geen indie bandje dus, maar R&B / Hiphop. Go there!
Dan natuurlijk Patti Smith and Her Band Perform Horses. Dat klinkt echt leip, maar ik vind het drie keer niks. Kijk en luister vooral zelf.

Patti Smith and Her Band Perform Horses klinkt echt leip,
maar ik vind het drie keer niks.

Tijdens Orkesta Mendoza ben je even niet in je konijnenhol op de Groene Heuvels van het grijze Beuningen, maar in Mexico. Ik heb mijn grote vriend Wikipedia wederom even gebruikt voor deze info: Mexican Mambo, psychedelic cumbia, merengue, rumba, indie-rock. Nou, wat wil je nog meer?

Losgaan in de fotopit
De band Throes + The Shine is écht leuk. Ik hoop dat mijn mede-fotografen ook gaan dansen in de fotopit. Ik wil daar niet in m’n eentje los gaan. Een ander woord dan ‘leuk’ kan ik niet voor deze muziek bedenken. Toch, de nummers van deze band hebben gemiddeld drieduizend plays op Spotify. Daar moeten ze dus nog even aan werken.

Hard gaan kan op Rats on Rafts. Met hun nummers Powder Monkey en Zebradelic kan je in de dierlijke sferen van Down The Rabbit Hole blijven. Natuurlijk gaat er ook tijdens CC Smugglers een kleine linedance-sessie plaatsvinden in de fotopit… En als dat niet zo is, ga ik daar voor zorgen.

Ik hoop dat mijn mede-fotografen ook gaan dansen in de fotopit. Ik wil daar niet in m’n eentje los gaan.

Omar Souleyman
De legendarische Omar Souleyman is een van de afsluiters van vrijdagavond. Lees even wat ze op wikipedia over hem schrijven: “Omar Souleyman is een Syrische muzikant. Hij begon zijn muzikale carrière in 1994 en sindsdien heeft hij in Syrië honderden albums uitgebracht — al zijn het vaak enkel live-opnames op cassette van optredens tijdens huwelijksfeesten.” Dat is toch geweldig. Ik hoop dat het hier om dezelfde Souleyman gaat. Volgens de site van DTRH is Souleyman een waar fenomeen. Dit moet ik zien! (Check hieronder de videoclip van Warni Warni!)

Volg de Fotopit!
De playlist met artiesten van DTRH vind je HIER! Naast het maken van foto’s slaap ik ook gewoon in een tentje en spreek ik jongeren over hun tips voor deze zomer. Vanaf vandaag lees en kijk je mee!

Down The Rabbit Hole, I love you already! Go there, see you there! Kom maar door met die muziek. 

Meer info over het festival vind je op de website!

https://www.youtube.com/watch?v=lVlgMEFu1PI

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 24 juni door:

Reporter

Romee van de Ven

hoi. ik ben Romee. Ik zet foto’s op een blog en ik maak filmpjes.
Ik zit nu in 6VWO en ben hopelijk na dit jaar klaar met school! Daarna ga ik 24/7 video’s en foto’s maken #yolowaterpistolo.

Posts
Romee
van de Ven