Close

Tip

ITs Festival

Tussen 19 en 26 juni wordt Amsterdam overspoeld door afstuderend talent van zowel Nederlandse als buitenlandse opleidingen. In verschillende theaters zijn meer dan 50 producties van toneel, dans, kleinkunst en mime te zien. Hartstikke leuk natuurlijk, maar hoe moet je uit dat grote aanbod een voorstelling kiezen? Dit blog helpt je op weg. Hier mijn lijstje van voorstellingen die je écht niet mag missen.

1573_1250_800_crop_imagetool_0_0_0_0

De omschrijving van deze voorstelling klinkt als een spannende film vol intrige, romantiek en onzekerheid.

Afgelegen eilanden
De omschrijving van deze voorstelling klinkt als een spannende film vol intrige, romantiek en onzekerheid. Het verhaal speelt zich af ten tijde van de tweede wereldoorlog maar gaat over thema’s die altijd actueel zijn. Hoe maak je contact en creëer je verbinding met anderen? “Afgelegen eilanden, over jonge mensen op zoek naar hun plek in een wereld die op instorten staat.”

Theatre Double Date #1
Vanavond is het twee voor de prijs van één! Deze voorstelling is top voor mensen die zo veel mogelijk willen zien, het zijn namelijk twee afstudeervoorstellingen op één avond. Brieven aan Wolf is ‘een voorstelling over hoe taal ons in de weg staat nader tot elkaar te komen’, met in de omschrijving een prachtig gedichtje over zoenen. De andere voorstelling, getiteld ‘Hour of the Wolf’, is een muzikale afstudeervoorstelling ‘met de ruigste band van Amsterdam’. Dat belooft wat!

Vanavond is het twee voor de prijs van één!

Kort Applaus
Een zogenaamde ‘brakke brunch voor festivalgangers.’ Afstuderende schrijvers van Writing for Performance lezen korte fragmenten uit hun afstudeerwerken voor. Even iets anders dan een voorstelling in het theater én interessant om de schrijvers hun eigen werk te zien voorlezen. Daarnaast zijn er meerdere afstuderenden aan het woord, dus verschillend aanbod is er zeker.

What do you do?
‘A group of young people are thrown together in a sea of hormones, anxiety and hope.’ En daar dan een dansvoorstelling over. Verhalen over eenzaamheid, absurde momenten, competitie – oftewel opgroeien en alles wat daar bij komt kijken – worden verteld door bewegingen. Ik ben benieuwd wat voor verhaal jij daar van maakt.

Verhalen over opgroeien en alles wat daar bij komt kijken.

I can’t imagine tomorrow
Ooit een voorstelling gezien waar de spelers Perzisch praten? Als je hierheen gaat, kan je dat eindelijk van je bucketlist afstrepen! Oh ja, er zijn Engelse boventitels zodat je het verhaal, over een man en een vrouw die vastzitten in een deprimerende routine, ook kan begrijpen. “This evening, this everyday routine has to change, but…” Deze voorstelling schetst het conflict tussen routine en verandering, zelfvertrouwen en liefde.

Choreo[graphic] selection
Ik ben echt een ramp als het gaat om kiezen; ik zou het liefst alle voorstellingen die bij ITS te zien zijn bezoeken. Als je ook zo bent, is deze voorstelling perfect. Binnen twee uur komen vijf ‘eigenwijze en ontroerende choreografiepareltjes’ voorbij. Hieronder bijvoorbeeld een choreografie over het conflict tussen ideologieën, na een bezoek van de maker aan Israël.

Ik zou het liefst alle voorstellingen die bij ITS te zien zijn bezoeken.

Of eentje, getiteld Chocolate Jesus, over eenzaamheid en de zoektocht naar een vader. Bij vijf mini-voorstellingen in één zit er altijd wel iets voor je bij. Doen dus.

Voor meer informatie over ITs en de volledige line up, check de website!

1489_1250_800_crop_imagetool_0_0_0_0

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 15 juni door:

Blogger

Aike Jansen

Mijn grootste helden waren vroeger Pippi Langkous en Ronja de Roversdochter omdat ik graag net zo avontuurlijk, onafhankelijk en gewoon helemaal mezelf wilde zijn. Ik hou ervan om foto’s te maken van wolken, rare dingen doen op een podium, over kunst praten als Blikopener in het Stedelijk of om langs de grachten lopen omdat er gewoon niets mooiers is. Toch hoop ik na mijn zesde en laatste jaar op het Amsterdams Lyceum deze geweldige stad te verlaten om Literature & Theatre te studeren in het buitenland. In het Engels klinkt namelijk alles mooier, zo ook de klassiekers die ik review voor de Pit.

Posts
Aike
Jansen