Close

Interview

The Carpet Pilots – upcoming rockband

Rokerige ruimtes en muziek. Keiharde rock met zieke basloopjes, vette drums, strakke gitaren en een zanger met een echte rockstem. Zo ongeveer zou ik The Carpet Pilots beschrijven nadat ik hun optreden in P60 bezocht. Met hun muziek spreken ze jonge, gillende meisjes aan, maar ook de 40+’ers in de zaal. En dat terwijl ze nog maar anderhalf jaar samen een band vormen. Ik ben fan, en daarom zeer vereerd dat ik ze in P60 – backstage! – mocht interviewen.

Terwijl er een zware bas klinkt vanuit de zaal maak ik kennis met de gezichten achter The Carpet Pilots; Robin (zanger), Sybolt (Gitarist en zang), Pjotr (gitarist), Maurice (bassist en zang) en Sam (drummer), aardige jongens trouwens.

Carrière

De ene helft is hoe goed je muziek is en de andere helft hoe goed je jezelf kunt promoten

The Carpet Pilots is ontstaan uit een fusie van twee kleine bandjes. Sybolt, Pjotr en Maurice vormden een band met een andere drummer en waarin Pjotr zong, maar dat bleek niet echt goed te werken. De drie wilden wel samen verder. Ze kenden zanger Robin nog uit vroegere bandjes. Bij een jamsessie met Robin ontstond het idee dat Robin zou gaan zingen. Robin kende ook nog drummer Sam en zo was TCP born!

Jezelf promoten
Een jaar geleden stond de band ook in P60. Ze bestonden toen nog maar een half jaar “en toen waren we nog sick nep!”, laat Robin weten. Ook heeft de band op plekken als Paradiso, The Sugar Factory en de Melkweg gespeeld. Pjotr onthult hun geheim voor dit succes: “De ene helft is hoe goed je muziek is en de andere helft hoe goed je jezelf kunt promoten”, Robin: “daarbij zijn we gewoon super gemotiveerd om door te breken, ook internationaal”.

Reizen
Sybolt: “Voor mij lijkt het me echt het mooist als we heel veel kunnen gaan reizen en cultuur proeven met de band”
Pjotr: “Het gaat eigenlijk helemaal niet om de muziek maar om het reizen. Ik wilde eerst stewardess worden, maar dit is toch iets leuker, haha”

Ik wilde eerst stewardess worden, maar dit is toch iets leuker!

The Carpet Pilots hebben met elkaar een reis gemaakt door Amerika. “Voor de teambuilding”, vertelt Pjotr.
“Waarom in Amerika? Omdat het Amerika is!” verklaart Robin. In Amerika hebben de jongens niet opgetreden, omdat Amerika erg lastig is in het toelaten van mensen die daar willen werken.
“Wel hebben we veel van onze nummers daar geschreven”, vertelt Robin.

Een manager heeft de band nog niet in dienst, maar de jongens zijn inmiddels in gesprek met een aantal labels. Daar kunnen ze ons nog niks over zeggen. “We willen pas een manager wanneer we het gevoel hebben dat hij of zij ons echt verder kan helpen.”, legt Sybolt uit.

Het mooist zou zijn als we heel veel kunnen gaan reizen en cultuur kunnen proeven met de band

Liedjes schrijven
Maurice: “Vaak komt er iemand met een basis, dat kan muzikaal of een tekst zijn. Als we dan in de studio zitten vult de rest wat aan in die stijl.”
Pjotr: “Het kan dan ook heel verschillend zijn hoe we beginnen met een nummer, de ene keer komt iemand met alleen een gitaarriff, de andere keer met bijna een heel nummer.”

Het is dus niet zo dat er één iemand is die de meeste invloed heeft, “dat komt omdat we allemaal heel koppig zijn,” maakt Robin duidelijk.
Pjotr: “Één van ons komt met een klein concept dat we met z’n allen aanvullen en tot een nummer maken, daarbij hebben we dus allemaal een groot aandeel en is het niet meer het nummer van degene met het idee.”

TCPVan links naar rechts: Sybolt, Robin, Pjotr, Maurice, Sam

De teksten
Maurice: “De teksten komen voort uit inspiratie die ik zelf ergens uit haal. Vaak pak ik een moment en dat ik ga omschrijven. Dan komt er meestal iets heel anders uit, dat is dan eigenlijk helemaal niet meer te relateren tot mezelf.”

Pjotr: “Ik heb vaak als ik iets schrijf dat ik dan na de tweede of derde regel doorheb waar ik over schrijf. Blijkbaar is dat dan iets wat dan onbewust in me opkomt. Zodra ik weet waar ik over schrijf kan ik ook weer gemakkelijk verder schrijven.”

Ik dicht als het ware teksten op het ritme van Pink Floyd.

Robin: “Vaak zijn de teksten die je het snelst af hebt het beste. Nummers die je niet meteen kunt afmaken komen vaak ook nooit af. Ik luister altijd instrumentale tracks van Pink Floyd tijdens het schrijven. Het is lekker zweverig en je kunt dichten op de muziek, waardoor je je teksten ook zo kunt schrijven. Je dicht als het ware je teksten op het ritme van Pink Floyd.”

Jasmin? (één van de liedjes van the Carpet Pilots heet Jasmin)
Pjotr: “Eerlijk gezegd is Jasmin geen bestaand persoon. Jasmin is een verhaal over een jongen en meisje, niet autobiografisch, maar gewoon puur fictie. Ik zat op de fiets en ik kreeg een refreintje in m’n hoofd. Ik zocht nog iets dat rijmde en dat was Jasmin.”

Genre
Robin: “Qua genre luisteren we allemaal naar totaal andere muziek. In de band zijn we de afgelopen anderhalf jaar op zoek geweest naar het genre dat we willen spelen.”

De samenkomst van al die invloeden zorgen ervoor dat wij de Carpet Pilots zijn, dat is onze kracht

Pjotr: “In het begin speelden we eerst het ene genre en dan het andere, maar je ontwikkelt je wel: we hebben nu wel meer een idee van wat we willen en kunnen daarin nu verder schrijven.”
Robin: “We maken rock, wat niet moet klinken als blues, daarom voegen we moderne geluiden toe en zijn de zanglijnen ook niet blues.”

Waarom de jongens dan precies rockmuziek willen maken zijn The Carpet Pilots het met zijn allen over eens: Rock is het genre wat hen allemaal aanspreekt.

Sybolt: “Ik denk dat het onze kracht is dat we allemaal verschillende genres mooi vinden en ik denk dat de samenkomst van al die stijlen, al die invloeden, ervoor zorgen dat wij de Carpet Pilots zijn.”
Pjotr: “Zo proberen we nu ook tot een concept, een genre, te komen die redelijk een geheel is.”

Vanavond speelt de band oude en nieuwe nummers, een beetje in chronologische volgorde en de ontwikkeling van een pop-rock band naar een keiharde rockband is daarbij goed te horen.

The Carpet Pilots?
Waar de naam van de band nou vandaan kwam blijkt een lastige en nogal gevoelige vraag voor de jongens. Sybolt gaf een kort en krachtig samengevat antwoord: “De naam klinkt een beetje psychedelisch, in de woestijn en er zit een lekkere vibe in.”

Wist je dat…
…Zanger Robin heel veel van appels houdt?

…Drummer Sam zelf eigenlijk naar heel rustige indiebandjes luistert?

…Robin ook heel erg van zijn zelf-bedachte smoothie met bevroren aardbeien houdt?

…Gitarist Pjotr en Robin dezelfde tattoo hebben op hun rechterarm?

…Bassist Maurice aankomend schooljaar het conservatorium gaat doen?

…Gitarist Pjotr dit jaar zijn toelating op het conservatorium wil halen?

…Alle bandleden stiekem ook wat aan singer- songwriting doen?

The Carpet Pilots live:
Benieuwd naar deze upcoming rockband? Op 13 mei staan ze op het gratis toegankelijke hapjesfestival Rollende keukens, Westergasfabriek. Op 15 mei spelen ze in het CC Muziek Café, op 23 mei in The Tumult, tarief daarvoor is 3 euro. Op 24 mei speelt de band in het Erasmuspark op het grote podium.

Facebook: hier
De Rollende Keukens: hier
CC Muziek Café: hier
The Tumult: hier

Foto’s: Marchje Jansen

on stage

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 4 mei door:

Blogger

Nikki Verhoeven

Hoi, ik ben Nikki. Ik vind kunst, cultuur en mensen ontzettend interessant en daar blog ik over voor De PIT. Zelf maak ik muziek en houd van koken, lezen en schrijven. Op zaterdag ben ik barista in de leukste koffiezaak van Amsterdam!

Posts
Nikki
Verhoeven