Close

Review

Die Zauberflöte – Sprookjes opera der liefde

Wolfgang Amadeus Mozart schreef in zijn sterfjaar 1791 ‘die Zauberflöte’ (de Toverfluit). Het werd zijn laatste, doch één van de vaakst uitgevoerde opera’s. Deze zeer succesvolle sprookjesopera is nu in Nederland te bewonderen! Geregisseerd door Simon McBurney, gespeeld door het Nationaal Ballet & Opera.

De wereldberoemde opera waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Op zijn minst ken je er de naam van: ‘Die Zauberflöte’. Het verhaal van de toverfluit en het klokkenspel, van Prins Tamino en Papageno, de dragers van deze opera.

Volksopera
Toentertijd – meer dan tweehonderd jaar terug – was dit een vrij bijzondere opera omdat het als sprookje zijnde echt een ‘volksopera’ was. Dit is terug te horen in de toegankelijke, doch dromerige muziek. Ook zie je het in de belangrijkste verhaallijn; een vrij simpel liefdesverhaal – zoals we tegenwoordig al eindeloos zijn tegengekomen.

Wanneer iemand mij enkel dat verhaal had verteld zou ik denken dat ik me tijdens de opera enorm zou vervelen. Dat was echter niet het geval.

Decor
De opera maakt gebruik van een geweldig decor. Dit wordt gelijk duidelijk op het moment dat de ouverture start. Op het doek dat voor het podium hangt wordt een krijtbord geprojecteerd. Daarop wordt live ‘Die Zauberflote’ geschreven, precies in overeenstemming met de accenten in de muziek. Live schrijven lijkt vrij simpel. Wanneer ik echter naar het linker voortoneel kijk, valt het me op dat de persoon schrijft terwijl er een camera op staat. Je ziet een behoorlijke vertraging in de projectie. Dit maakt het schrijven erg moeilijk, doe dat maar eens precies goed!

Vlak
Andere decorstukken komen ook vanaf het kleine stukje zijtoneel, wat wederom prachtig is gedaan. Decor technisch bestaat die Zauberflöte uit een vlak in het midden van het toneel. Dit vlak wordt op eindeloos veel manieren gebruikt.

bron: operaballet.nl

Papageno
De hoofdverhaallijn vond ik niet zo boeiend, maar het verhaal van de op briljante wijze neergezette Papageno daarentegen des te meer. Papageno is de vogelvanger in het verhaal.

Oliemans is alles wat Papageno moest zijn

Thomas Oliemans, een Nederlandse zanger, zingt vrijwel moeiteloos en accentloos de hele opera weg. Dat is nog niet het enige; hij heeft het personage wat betreft acteerwerk briljant neergezet. Oliemans is alles wat Papageno moest zijn: schattig in zijn eigenwijsheid, aimabel, klunzig en vaak vrij onhandig en natuurlijk erg grappig. Er is niemand waar ik gedurende de opera zo van genoten heb.

Drie Duitse jongetjes
Het laatste opmerkelijke zijn de drie jongelingen; zijn zingen prachtige hoge harmonieën. Door hun licht ouwelijke pakjes kan ik niet met zekerheid zeggen of het gewoon kleine vrouwen zijn of toch écht jochies.

Zijn het nou kleine vrouwen of toch jongetjes?

Bij de ontvangst na de opera kreeg ik echter mijn antwoord: het waren drie ontzettend schattige Duitse jongetjes met de meest briljante stemmetjes, die zich ietwat overvallen voelde toen ik aan de begeleider vroeg om een snelle foto met het drietal.

Kortom, een geslaagde opera die behoorlijk easy-going is. Toch merk je dat de opera zelf wat gedateerd is o.a. aan de manier waarop de vrouwen neergezet worden.

Als rode draad door mijn blogs sluit ik af met een klein gedichtje, gebaseerd op wat ik heb gezien of waar ik heen was. Dit keer weer over de bijzondere sprookjesopera.

De leer van de natuur

Bij elk nestje,

Hoort een vogeltje.

De grootste loser wordt de winnaar,

Wanneer zijn ware liefde is, daar.

Geloof in het goede,

Strijd voor je idealen,

Daaruit volgen prachtige verhalen.

Ook muziek kan je redden,

Van het kwade op je pad.

De leer van de natuur,

Liefde, vrede, vriendschap, muziek,

Is precies dat.


– Indra Schrage – 

Die Zauberflöte speelt in het voormalige Muziektheater op het Waterlooplein (dit heet nu gewoon Nationale Opera en Ballet.) Het theater zelf is mooi en chique, wat vrijwel altijd zo is met de opera.

De prijs is afhankelijk van de plaats, maar je krijgt met je CJP 4 tot 10 euro korting op je kaartje!

Kaarten voor Die Zauberflöte vind je hier. Bekijk de trailer hieronder:

Reacties

Nog geen reacties

Gepost op 25 maart door:

Blogger

Indra Schrage

Hoi! Wat leuk dat je dit leest. Ik ben Indra, mijn volwassenheid nog pril doe ik van alles en nog wat, zo ook voor de PIT. Ik organiseer evenementen en schrijf blogs, over opera bijvoorbeeld. Maar eigenlijk vind je mij overal, bij elke kunstvorm. Ik heb een ontzettend brede interesse (niet alleen wat over kunst&cultuur) en ben net zo chaotisch. Maarrrr zonder chaos kan er niets nieuws ontstaan 😉

Posts
Indra
Schrage