Close

Gedicht

Il Viaggo a Reims

Een opera van Rossini met relatief weinig verhaallijn. Het stuk is een barokdrama, een heel ander genre binnen de opera dan bijvoorbeeld Lohengrin van Wagner. Jammer genoeg raakt het stuk me niet.

Regisseur Damiano Michieletto slaagt er in het visuele te benadrukken. De solisten acteren erg met hun gezicht, iets dat mij eigenlijk alleen maar stoort. Het komt overdreven en nep over. Zo is een rijke dame uit Parijs bijna een Amerikaanse Drama Queen, die op haar Sweet 16 moet huilen omdat ze een Range Rover krijgt.

Prachtdecor
Er waren enkele momenten waarop ik echt dacht: “wauw”, alleen was het jammer dat die momenten visueel waren. Het decor heeft daar het meest aan bijgedragen. In één van de museum-scénes, worden verschillende beroemde werken als The Son of Man van Magritte, een zelfportret van Frida Kahlo en een Keith Haring, opgehangen. Dan komen de onderwerpen van de schilderijen in vol ornaat het podium op.

De kleding is exact nagemaakt en helemaal in hun rol lopen de acteurs door de zaal, het publiek en zichzelf bekijkend. Het oog voor detail in alle kostuums vind ik werkelijk fantastisch, daardoor word ik ook even wakker geschud. Net zoals het moment waarop er een vitrine met 3 gratiën naar binnen gereden word. Ik dacht dat het beelden waren, maar vervolgens dansen ze opeens een prachtig ballet. Beiden momenten hadden volgens mij niets met het verhaal te maken.

Zou ik nog een keer gaan? Nee. Er was te veel humor aan toegevoegd, waardoor het soms eerder op een parodie leek dan een daadwerkelijke opera.

Als je geen cultuurganger bent, is het een toegankelijke opera én geen lange zit, maar ondanks de mooie beelden was het niets voor mij.

Gaap

De soliste in geel,

Was van de avond het juweel.

Niet zo eindeloos te veel.

Mooie beelden,

Kinderlijk acteerwerk.

De reis naar Reims,

Stond niet zo sterk.

Is ook gebleken,

Iedereen in Parijs gebleven.

Niet naar de kroning,

Van de nieuwe koning.

Karel X,

Een beetje zingen en zuipen,

Proberen grappig te doen.

Het liet me bijna van mijn stoel af druipen,

Van slaap.

Zelf oordelen?

Reacties

Nog geen reacties

Laat een bericht achter

Gepost op 11 februari door:

Blogger

Indra Schrage

Hoi! Wat leuk dat je dit leest. Ik ben Indra, mijn volwassenheid nog pril doe ik van alles en nog wat, zo ook voor de PIT. Ik organiseer evenementen en schrijf blogs, over opera bijvoorbeeld. Maar eigenlijk vind je mij overal, bij elke kunstvorm. Ik heb een ontzettend brede interesse (niet alleen wat over kunst&cultuur) en ben net zo chaotisch. Maarrrr zonder chaos kan er niets nieuws ontstaan 😉

Posts
Indra
Schrage