Close

Review

Yuppenstuk Stoner

Met een lichtelijk storend kapsel voor mijn neus en geroezemoes om mij heen, zat ik in de zaal. Opeens klonk er een gong, die het naderende begin van de toneelbewerking van Stoner door Bos Theaterproducties inluidde.

Lege stoelen
Het literaire aspect en het verhaal zelf waren jammer genoeg de enige redenen waardoor ik bij Stoner ook ná de pauze plaats heb genomen op mijn stoel. De eerste helft van het stuk was voor de drie mensen naast mij echter genoeg. Hun stoelen waren leeg en bleven leeg. Om eerlijk te zijn hebben ze niet echt iets gemist. Er kwam alleen maar meer drama bij, vergezeld door slechte tekstbehandeling, waardoor de emotionele stukken niet aangenaam waren om naar te kijken.

Zelf was ik ook verrast door mijn eigen onrust, voornamelijk doordat ik voor de pauze juist het gevoel had dat ik een marathon aan het rennen was.

De acteurs kregen of námen de tijd niet om dingen goed uit te spelen. Hierdoor werd iemands overlijden zo droog gespeeld dat ik gewoon in de lach schoot. Bij het eerste deel zag ik echter wel wat het had moeten zijn en was de a-capella zang prachtig. Jammer genoeg was dat het enige wat me niet frusteerde. Ik heb het idee dat de makers zo erg bezig waren met toegankelijkheid. Daardoor lijkt het alsof ze hun eigen productie faalangst hebben gegeven.

Eén kippenvelmomentje was er. Maar dit kwam door een prachtige uitspraak over taal, waar ik erg van hou.

Mooie kunst moet je niet schaden en vernielen om een bepaald publiek erheen te lokken. Ook als de de helft daarvan niet cultureel aangelegd is, maar morgen wel roept hoe enig het was. Maar om elitair te blijven zullen ze zeggen dat het boek, dat ze niet gelezen hebben, beter was dan het toneelstuk.

Zonde

Ik zag het,

Jij misschien ooit nog wel.

Wensen en krijgen,

Proberen te zijn.

Ik zag wat jij…..

Je werd echter ziek,

Raakte vervuild.

Met zogenaamdheid.

Er is te veel gehuild.

Apoptose was het.

Zelf oordelen over Stoner? Kijk op de site voor de speellijst!

Reacties

Nog geen reacties

Laat een bericht achter

Gepost op 10 januari door:

Blogger

Indra Schrage

Hoi! Wat leuk dat je dit leest. Ik ben Indra, mijn volwassenheid nog pril doe ik van alles en nog wat, zo ook voor de PIT. Ik organiseer evenementen en schrijf blogs, over opera bijvoorbeeld. Maar eigenlijk vind je mij overal, bij elke kunstvorm. Ik heb een ontzettend brede interesse (niet alleen wat over kunst&cultuur) en ben net zo chaotisch. Maarrrr zonder chaos kan er niets nieuws ontstaan 😉

Posts
Indra
Schrage